Βαλς: Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη στήριξη

Βαλς: Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη στήριξη

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τάχτηκε δημόσια υπέρ της συνέχισης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. "Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υποφέρει. Ας μην του προσθέσουμε δεινά στον ελληνικό λαό"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει τη στήριξη, για να το πω αλλιώς».

«Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υποφέρει», σημείωσε ο Βαλς. «Ας μην προσθέτουμε (δεινά) στον ελληνικό λαό. Η ΕΚΤ πρέπει με ανεξάρτητο τρόπο να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια οικονομική στήριξη τις επόμενες ημέρες είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη», εκτίμησε.

Πάντως ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος εξόδου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα πλειοψηφήσει το «όχι». Παράλληλα ο Βαλς ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», καθώς όπως είπε «μια συμφωνία παραμένει εφικτή».

Οι διαπραγματεύσεις «δεν είχαν τελειώσει», υπογράμμισε. Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα είναι «μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να επικριθεί», επεσήμανε ο Βαλς. Αυτό που διακυβεύεται όμως, εξήγησε, είναι «η παραμονή ή η έξοδος από την ευρωζώνη». «Αν υπάρξει αρνητική ψήφος, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη».

«Δεν μπορώ να παραιτηθώ και να αφήσω την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη (…) πρέπει να βρούμε μια λύση», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει τη στήριξη, για να το πω αλλιώς».

«Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υποφέρει», σημείωσε ο Βαλς. «Ας μην προσθέτουμε (δεινά) στον ελληνικό λαό. Η ΕΚΤ πρέπει με ανεξάρτητο τρόπο να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια οικονομική στήριξη τις επόμενες ημέρες είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη», εκτίμησε. Πάντως ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος εξόδου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα πλειοψηφίσει το «όχι».

Παράλληλα ο Βαλς ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», καθώς όπως είπε «μια συμφωνία παραμένει εφικτή». Οι διαπραγματεύσεις «δεν είχαν τελειώσει», υπογράμμισε. Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα είναι «μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να επικριθεί», επεσήμανε ο Βαλς.

Αυτό που διακυβεύεται όμως, εξήγησε, είναι «η παραμονή ή η έξοδος από την ευρωζώνη». «Αν υπάρξει αρνητική ψήφος, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη». «Δεν μπορώ να παραιτηθώ και να αφήσω την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη (…) πρέπει να βρούμε μια λύση», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΚΤ, Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και μετωπική Τσίπρα-δανειστών

SHARE:

24Media Network