Βαλτιμόρη: Δημιουργείται εναλλακτική διαδρομή για τα εμπορικά πλοία

Διαβάζεται σε 4'
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη AP

Ένα προσωρινό κανάλι στη βορειοανατολική πλευρά του σημείου, όπου κατέρρευσε η γέφυρα στη Βαλτιμόρη, ετοιμάζονται να ανοίξουν οι λιμενικές αρχές για τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Μια προσωρινή εναλλακτική διαδρομή για να περνούν τα πλοία πρόκειται να ανοίξει στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της μεγάλης σημασίας γέφυρας Francis Scott Key από την πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου Dali, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η κατάρρευση της γέφυρας είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι μεταφορές από και προς ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της χώρας, με αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά τόσο η τοπική, όσο και η παγκόσμια οικονομία.

Επί του παρόντος, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμιών από το νερό. Την Κυριακή, όπως σημειώνει το BBC, απομακρύνθηκε ένα κομμάτι της γέφυρας βάρους 200 τόνων.

Οι εμπλεκόμενοι στον καθαρισμό έχουν κόψει τα συντρίμμια της γέφυρας σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να αφαιρεθούν και να μεταφερθούν σε χώρο απόρριψης. Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί γερανοί για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των συντριμμιών από τη γέφυρα. Μεταξύ αυτών και ο Chesapeake 1000, ο μεγαλύτερος γερανός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Προσπάθειες αποκατάστασης της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων

Σύμφωνα με δήλωση της Key Bridge Response, της ομάδας εργασίας που συστάθηκε μετά το περιστατικό, οι λιμενικοί ετοιμάζονται να ανοίξουν το προσωρινό κανάλι στη βορειοανατολική πλευρά του κύριου καναλιού κοντά στην κατεστραμμένη γέφυρα, για “εμπορικά απαραίτητα πλοία”.

Αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας “σταδιακής προσέγγισης για το άνοιγμα του κύριου διαύλου”.

Ο καπετάνιος David O’Connell, ο οποίος έχει βοηθήσει στο συντονισμό, δήλωσε ότι η εναλλακτική διαδρομή “θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην πορεία προς την επαναλειτουργία του λιμανιού της Βαλτιμόρης”.

“Με το άνοιγμα αυτής της εναλλακτικής διαδρομής, θα υποστηρίξουμε τη ροή της θαλάσσιας κυκλοφορίας”, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, γύρω από το ναυάγιο υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας 2.000 ναυπηγείων (1.828 μέτρων), η οποία εμποδίζει όλα τα σκάφη και τους ανθρώπους να εισέλθουν στην περιοχή χωρίς την άδεια των λιμενικών υπαλλήλων.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης αποτελεί βασικό οικονομικό παράγοντα για την πολιτεία του Μέριλαντ και ζωτική αρτηρία για τις εισαγωγές και εξαγωγές του αμερικανικού και παγκόσμιου εμπορίου.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας για να ανοίξει ξανά και χρόνια για την ανοικοδόμηση της γέφυρας. Πιστεύεται ότι η έρευνα για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα 60 εκατομμύρια δολάρια σε αρχικά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το Μέριλαντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει από το Κογκρέσο να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή της γέφυρας. Πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαλτιμόρη αυτή την εβδομάδα.

Στο νερό παραμένει το πλοίο Dali

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali – το οποίο έχει μήκος σχεδόν όσο ο Πύργος του Άιφελ – παραμένει στο νερό. Το 22μελές πλήρωμά του, όλοι Ινδοί υπήκοοι, φέρεται να βρίσκονται ακόμη στο πλοίο και να μην έχουν τραυματιστεί.

Λίγα είναι γνωστά γι’ αυτούς και παραμένει ασαφές πότε θα διασωθούν από το ακυβέρνητο πλοίο.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ δήλωσε νωρίτερα ότι κάθε στάδιο της επιχείρησης ανάσυρσης και διάσωσης θα είναι δύσκολο, καθώς υπάρχουν “3.000 έως 4.000 τόνοι χάλυβα… που κάθονται πάνω στο πλοίο”.

Η ανέλκυση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την ποσότητα των συντριμμιών στα σκοτεινά νερά του ποταμού Πατάπσκο. Οι δύτες δεν μπορούσαν να δουν περισσότερο από ένα ή δύο μέτρα μπροστά τους.

Οκτώ οικοδόμοι επισκεύαζαν λακκούβες στη γέφυρα Key όταν το φορτηγό πλοίο Dali έπεσε πάνω σε μια από τις κολώνες της, αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής να πέσει στο νερό.

Δύο διασώθηκαν και οι σοροί άλλων δύο ανασύρθηκαν. Η αναζήτηση των υπόλοιπων τεσσάρων -οι οποίοι θεωρούνται νεκροί- έχει ανασταλεί λόγω των προκλήσεων που δημιουργούν τα συντρίμμια της γέφυρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα