Βατικανό: “Παρεξήγηση” τα σχόλια του Πάπα για τις πολιτικές ενώσεις ομοφυλοφίλων

Βατικανό: “Παρεξήγηση” τα σχόλια του Πάπα για τις πολιτικές ενώσεις ομοφυλοφίλων
Ο Πάπας Φραγκίσκος Andreas Solaro/Pool Photo via AP

Το Βατικανό λέει ότι η Εκκλησία δεν υποστηρίζει πολιτικές ενώσεις ομοφυλοφίλων, παρά τα πρόσφατα σχόλια του Πάπα που είχαν σημάνει μία ιστορική στιγμής αναγνώρισης των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων από την Καθολική Εκκλησία.

Το Βατικανό είπε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με τους νόμους περί πολιτικών ενώσεων σε ντοκιμαντέρ τον περασμένο μήνα ήταν εκτός πλαισίου και δεν σηματοδότησαν αλλαγή στο δόγμα της Εκκλησίας σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ή την υποστήριξη για τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Το ντοκιμαντέρ “Francesco”, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ ταινιών της Ρώμης στις 21 Οκτωβρίου, πρωταγωνίστησε χάρη σε ένα σχόλιο στο οποίο ο Πάπας λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη μιας οικογένειας και ότι χρειάζονται νόμοι για την ένωση των πολιτών που να καλύπτουν τους ομοφυλόφιλους.

Τα σχόλια του Πάπα όπως απεικονίστηκαν στο ντοκιμαντέρ προκάλεσαν επαίνους από τους φιλελεύθερους και αιτήματα για διευκρινίσεις από τους συντηρητικούς.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, η Γραμματεία του Βατικανού εξέδωσε οδηγίες στους πρεσβευτές της σε όλο τον κόσμο για να εξηγήσει τις παρατηρήσεις του Πάπα.

Ισχυρίστηκε ότι το ντοκιμαντέρ συνένωσε μέρη μιας παλιάς συνέντευξης, διαγράφοντας το πλαίσιο και τις ερωτήσεις του ερευνητή.

«Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε σε δύο διαφορετικές ερωτήσεις σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές που, στο προαναφερθέν ντοκιμαντέρ, επεξεργάστηκαν και δημοσιεύθηκαν ως απλή απάντηση χωρίς κατάλληλη συγκυριοποίηση, η οποία οδήγησε σε σύγχυση», αναφέρει ανακοίνωση του Βατικανού, σύμφωνα με τον Independent.

Πριν από την πρεμιέρα, ο σκηνοθέτης, Ρώσος και ταυτόχρονα Αμερικανός πολίτης, Έβγκενι Αφενέφσκι, είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε πάρει συνέντευξη από τον Πάπα. Μετά την πρεμιέρα, επανέλαβε ότι το υλικό προήλθε από συνέντευξη με τον Πάπα, συνοδευόμενο από έναν μεταφραστή.

Ωστόσο, τα σχόλια φαίνεται να έχουν ληφθεί από συνέντευξη του Μαΐου 2019 με τον μεξικάνικο τηλεοπτικό σταθμό Televisa που δεν μεταδόθηκε ποτέ. Το Βατικανό εξήγησε ότι τα σχόλια ελήφθησαν από μια συνέντευξη του 2019, αλλά δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε εάν ήταν η συνέντευξη της Televisa.

Στο πρώτο απόσπασμα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε: «οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού και έχουν δικαίωμα σε μια οικογένεια».

Το Βατικανό ανέφερε ότι τα σχόλια αφορούσαν γονείς με γκέι παιδιά και την ανάγκη να μην “διώχνουν” τα παιδιά τους ή να κάνουν διακρίσεις εναντίον τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα