Virgin Galactic: Ετοιμάζει την πρώτη εμπορική διαστημική πτήση

Virgin Galactic: Ετοιμάζει την πρώτη εμπορική διαστημική πτήση
Virgin Galactic Andres Leighton/AP

Η Virgin Galactic αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να στείλουν απλούς πολίτες στο διάστημα τα τελευταία χρόνια.

Η Virgin Galactic πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική διαστημική πτήση στα τέλη Ιουνίου, μεταξύ 27-30/6, με όνομα Galactic 01. Σύμφωνα με την Daily Mail, η πρώτη πτήση θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα. 3 άτομα θα επιβιβαστούν από την Πολεμική Αεροπορία και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, για έρευνα σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Μόλις πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση, θα προγραμματιστεί και μία δεύτερη, με το όνομα Galactic 02, για τον Αύγουστο. Μετά την ολοκλήρωση και των δύο, η Virgin Galactic θα πραγματοποιεί μηνιαίως εμπορικές διαστημικές πτήσεις. Οι δοκιμες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, με πλήρωμα 4 ατόμων, σε 80 και άνω χιλιόμετρα πάνω από την γήινη επιφάνεια.

Το εισιτήριο για το διαστημικό ταξίδι κοστίζει σήμερα 450.000 δολάρια. Τα τελευταία 10 χρόνια, είχαν κατορθώσει να πωληθούν 800 εισιτήρια με αρχική τιμή 200.000 δολάρια.

Οι πτήσεις έχουν οριστεί να πραγματοποιούνται από τη βάση Spaceport America, στην έρημο του Νέου Μεξικού.

“Ξεκινάμε την πρώτη εμπορική διαστημική γραμμή για τη Γη με δύο δυναμικά προϊόντα – την επιστημονική έρευνα και τις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές αστροναυτών”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Galactic, Μάικλ Κόλγκλέιζερ.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εκτόξευση της Virgin Galactic είναι διαφορετικός από αυτόν της NASA, SpaceX και Blue Origin.

Η μέθοδος εκτόξευσης της Virgin Galactic διαφέρει από αυτή των NASA, SpaceX και Blue Origin. Χρησιμοποιείται ένα αεροσκάφος-φορέας, το White Knight Two, του οποίου η απογείωση γίνεται σε έναν τυπικό διάδρομο αεροδρομίου. Μόλις φτάσει λίγο κάτω από 50.000 πόδια, το White Knight Two εκτοξεύει το επανδρωμένο διαστημόπλοιο VSS Unity. Αυτό με τη σειρά του κάνει ενεργοποιήση των κινητήρων εως ότου ξεπεράσει τα 80 χιλιόμετρα. Έπειτα, κάνει ομαλή κατάβαση, προκειμένου να προσγειωθεί στην ίδια πίστα. Το VSS Unity δύναται να φτάσει μέχρι και τα όρια του διαστήματος, όπως αυτά έχουν οριστεί από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και τη NASA, ξεπερνώντας τα 80,5 χιλιόμετρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όταν το διαστημόπλοιο φτάσει στο σωστό υψόμετρο, οι επιβαίνοντες μπορούν να αποσυνδέσουν τις ζώνες ασφαλείας και να νιώσουν πώς είναι να μην υπάρχει βαρύτητα στο χώρο. Αυτό διαθέτει 17 παράθυρα, από τα οποία μπορούν να δουν την Γη από το διάστημα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Η Virgin Galactic χρησιμοποιεί ένα σύστημα που αφήνει το VSS Unity να λειτουργεί ως ιπτάμενο όχημα ή ως κάψουλα, κατά την επανείσοδό του.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 και έκανε την πρώτη επιτυχημένη πτήση στο διάστημα τον Δεκέμβριο του 2018 με VSS Unity. Το καλοκαίρι του 2021, ο ιδρυτής της, Ρίτσαρντ Μπράνσον, πήρε μερος στην τελευταία πτήση, περιγράφοντάς την ως “εμπειρία ζωής”.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 το σκάφος της ίδιας εταιρείας εξετράπη από την προγραμματισμένη πορεία του. Η εταιρεία προχώρησε στις κατάλληλες αλλαγές, για να είναι δυνατή η πτήση κι άλλων διαστημοπλοίων, σε ανακοίνωση που έκανε η FAA.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα