Βλαντιμίρ Πούτιν: Το “ιστορικό” 2000 και μια θητεία που φτάνει στο τέλος της

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το “ιστορικό” 2000 και μια θητεία που φτάνει στο τέλος της
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν AP

Από τον Μάρτιο του 2000, που κέρδισε την πρώτη εκλογική του αναμέτρηση, μέχρι και σήμερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, χρησιμοποιεί μια λέξη για να περιγράψει την "δική" του Ρωσία, κι αυτή είναι η "σταθερότητα".

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 ο Ρώσοι δεν περίμεναν να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά με έναν νέο πρόεδρο, όμως η αλλαγή εποχής στα πολιτικά της χώρας έγινε εκείνη τη νύχτα πριν από 20 χρόνια, υπό τον ήχο του ρολογιού του Κρεμλίνου.

«Φεύγω, έκανα ότι μπορούσα» είχε πει χαρακτηριστικά ο Μπόρις Γιέλτσιν.

Η υγεία του Μπόρις Γιέλτσιν ήταν κλονισμένη. Οι δικοί του άνθρωποι είχαν καταλάβει ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να περιμένουν μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας για να φέρουν έναν διάδοχο στο Κρεμλίνο. Η επιλογή είχε ήδη γίνει νωρίτερα, τον Αύγουστο, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διοριστεί πρωθυπουργός.

Πρωτοχρονιά του 2000 στη Μόσχα. Η στιγμή της ανακοίνωσης είχε επιλεγεί με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς όλο το έθνος παρακολουθούσε τηλεόραση, απολαμβάνοντας ταινίες, μουσική και περιμένοντας το ετήσιο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου.

Σύμφωνα με το Euronews, εκείνη η νύχτα ήταν διαφορετική. Μεγάλος σε ηλικία και κουρασμένος, ο Μπόρις Γιέλτσιν αποχαιρέτισε και ο νέος και ενεργητικός Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τη Ρωσία, στην έναρξη της νέας χιλιετίας, λίγο πριν το ρολόι χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα.

«Μια τόσο δραματική μετάβαση την παραμονή της πρωτοχρονιάς ήταν μια διαβεβαίωση κατά των οποιωνδήποτε απροσδόκητων σεναρίων και μια επιθυμία να μην υπάρξει κενό εξουσίας. Οι κομμουνιστές και οι λαϊκιστές ήταν πολύ ισχυροί και θα μπορούσαν να είχαν αμφισβητήσει τη διαδικασία της μετάβασης της εξουσίας και να προκαλέσουν συνταγματική και πολιτική κρίση» δήλωσε ο Σεργκέι Στάνκεβιτς, πολιτικός σύμβουλος του Μπόρις Γιέλτσιν.

Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, της πρώην KGB ηγείτο της Ρωσίας τη νέα χιλιετία. Έγινε μεταβατικός πρόεδρος και τον Μάρτιο κέρδισε στην πρώτη εκλογική του αναμέτρηση. Είκοσι χρόνια αργότερα, μια από τις αγαπημένες λέξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν όταν περιγράφει τη δική του Ρωσία είναι η σταθερότητα. Οι αντίπαλοι του Πούτιν χρησιμοποιούν μια άλλη. τελμάτωση. Ένα όμως είναι σίγουρο, το 1999 ήταν μια άλλη λέξη που χαρακτήριζε τη Ρωσία, αβεβαιότητα.

«Η απραξία του 1998 πέθανε μέσα στη χώρα, η οικονομία μόλις που κινείτο, η κυβέρνηση είχε καταρρεύσει, η ολιγαρχία που άνθιζε επιθυμούσε να αρπάξει ότι ήταν δυνατόν, οι απεργίες των ανθρακωρύχων συνεχίζονταν, οι ανθρακωρύχοι έφτασαν στη Μόσχα και χτυπούσαν τα κράνη τους, γενικά όλο αυτό αποτελούσε μια εικόνα ότι το κράτος είναι αδύναμο, ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη, και ο κίνδυνος μια σοβαρής αποσταθεροποίησης ήταν ορατός» δήλωσε ο Στάνκεβιτς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος μέχρι το 2024. Βάσει του νόμου αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία του προεδρική θητεία. Το μεγαλύτερο ερώτημα τώρα είναι το ποιος θα είναι ο διάδοχός του, αλλά ο Πούτιν δεν απαντά ποτέ σε αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα