Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία – Τανκς στο κυβερνητικό μέγαρο

Διαβάζεται σε 3'
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία Associated Press

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρτσε, εμφανίστηκε να προειδοποιεί για απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχηστρώνεται από μέρος του στρατού της χώρας. Εικόνες με τανκς στο κυβερνητικό μέγαρο και κάλεσμα σε κινητοποίηση.

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Λουίς Αρτσε βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία, αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Σε έκτακτη δήλωσή του, ο πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε να προειδοποιεί για απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχηστρώνεται από μέρος του στρατού της χώρας. «Καταγγέλλουμε τις παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή» τόνισε στο X.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν βαριά οπλισμένους στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα να συγκεντρώνονται στην πλατεία Plaza Murillo της πρωτεύουσας.

Οι στρατιωτικοί κατέλαβαν το κυβερνητικό μέγαρο, ενώ αργότερα απέκλεισαν όλες τις εισόδους. Ο πρόεδρος, πάντως, δεν ήταν μέσα καθώς βρισκόταν στο παρακείμενο «Μεγάλο Σπίτι του Λαού» (Casa Grande del Pueblo).

«Είμαι στο “Μεγάλο Σπίτι του Λαού”. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι η Plaza Murillo που καταλήφθηκε από ένοπλα τανκς και στρατεύματα» δήλωσε ο ίδιος σε νέο μήνυμά του.

Στη συνέχεια, δε, προέτρεψε τους Βολιβιανούς να κινητοποιηθούν ενάντια στο πραξικόπημα. «Χρειαζόμαστε τον λαό της Βολιβίας να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί ενάντια στο πραξικόπημα υπέρ της δημοκρατίας», είπε ο Arce σε τηλεοπτικό μήνυμα, έχοντας δίπλα τους υπουργούς.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απόπειρες πραξικοπήματος να αφαιρέσουν ζωές Βολιβιανών ξανά» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει δημοσίως διαφωνήσει με τον διάδοχό του, Άρτσε, αν και αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, ανέφερε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Κατηγόρησε έναν στρατιωτικό στρατηγό, τον Χουάν Χοσέ Θούνιγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους» δήλωσε ο Μοράλες.

Προειδοποίηση για «αλλαγή υπουργικού συμβουλίου»

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Θούνιγκα δήλωσε μπροστά από την έδρα της Βουλής, ότι «η κινητοποίηση όλων των στρατιωτικών μονάδων» αποσκοπεί στο να εκφραστεί η ενόχληση «για την κατάσταση στη χώρα».

«Φτάνει πια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπακούει στον πρόεδρο Λουίς Αρτσε «προς το παρόν», αλλά ότι θα λάβει μέτρα για να «αλλάξει το υπουργικό συμβούλιο».

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία Associated Press
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία Associated Press

Η υπουργός της Βολιβίας Maria Nela Prada δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο Facebook που δείχνει τη θέα από ένα παράθυρο σε κυβερνητικό κτίριο, υποστηρίζοντας ότι ήταν μάρτυρας μιας «απόπειρας πραξικοπήματος». «Είμαι στο παλάτι του λαού. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι η Plaza Murillo που καταλήφθηκε από οπλισμένα τανκς και στρατεύματα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μια φατρία του στρατού» είπε.

Είπε ότι στρατιωτικές μονάδες είχαν πάρει θέσεις και στις τέσσερις γωνιές της πλατείας και δεν άφηναν κανέναν να μπει. «Ξεκίνησαν αυτή την επιχείρηση με εντελώς παράτυπο τρόπο».

LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα