Βόρεια Μακεδονία: Αισχροκερδούν οι ιδιωτικές κλινικές, βάζει πλαφόν η κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Αισχροκερδούν οι ιδιωτικές κλινικές, βάζει πλαφόν η κυβέρνηση
Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία AP

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν από ιδιωτικές κλινικές στη Βόρεια Μακεδονία ανάγκασαν την κυβέρνηση Ζάεφ να πάρει μέτρα.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σε συνεδρίασή της το βράδυ της Τετάρτης έδωσε πράσινο φως προκειμένου να τεθεί πλαφόν στις τιμές που χρεώνουν ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της χώρας, ο Βένκο Φίλιπτσε, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση προβλέπεται να επιβληθεί ανώτατο όριο 5.000 ευρώ στις χρεώσεις που κάνουν ιδιωτικές κλινικές της χώρας για τη νοσηλεία ασθενών με την COVID-19 σε αυτές.

Το πλαφόν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αστρονομικών νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες για δεκαήμερη νοσηλεία ασθενή με την COVID-19 είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χρεώνουν από 12.000 ως 15.000 ευρώ – και μάλιστα ζητούν από τους ασθενείς να προπληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Αρκετοί ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικές κλινικές μίλησαν για «αισχροκέρδεια» από πλευράς των τελευταίων.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, απηύθυνε έκκληση στις ιδιωτικές κλινικές να μειώσουν τις τιμές τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να προτάσσουν το κέρδος μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Στα Σκόπια, δύο ιδιωτικές κλινικές οι οποίες δέχονται ασθενείς που νοσούν από την COVID-19 ανέφεραν πως θα περιμένουν το κείμενο της τροπολογίας της κυβέρνησης προτού πάρουν θέση.

Με την ίδια τροπολογία, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα απαγορευθεί σε ιδιωτικές κλινικές να προχωρούν σε προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε περιόδους εκδήλωσης πανδημιών, όπως η παρούσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα