Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι AP

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε πριν από λίγο η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους παρόντες βουλευτές.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ανέλαβε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προηγουμένως σήμερα, ο Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με κύριο μέλημα την εύρυθμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι (43 ετών) θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα