Βραζιλία: Δριμύ κατηγορώ κατά του Μπολσονάρο για τη διαχείριση της πανδημίας

Βραζιλία: Δριμύ κατηγορώ κατά του Μπολσονάρο για τη διαχείριση της πανδημίας
Ταφή ενός ατόμου που πέθανε από επιπλοκές της COVID-19, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, 31 Μαρτίου 2021. Λόγω του αυξημένου αριθμού θανάτων, η ταφή έχει παραταθεί και για τη νύχτα AP

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιρρίπτουν σοβαρότες ευθύνες στο Ζάιρ Μπολσονάρο για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Βραζιλία.

Η «αποτυχημένη απάντηση» της κυβέρνησης της Βραζιλίας στην πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με διαφορετικούς χειρισμούς και δημιούργησε μια ανθρωπιστική καταστροφή που συνεχίζεται, δήλωσαν την Πέμπτη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απολογισμός των θυμάτων από την Covid-19 στην λατινοαμερικάνικη χώρα είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και επί της παρούσης η χώρα καταγράφει την πρωτιά στη μέση ημερήσια θνησιμότητα. Την περασμένη εβδομάδα πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της νόσου καταγράφηκαν στη Βραζιλία.

Η επιδημιολογική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται, με τα νοσοκομεία να αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν ζωτικής σημασίας φάρμακα για διασωληνωμένους ασθενείς και τις περισσότερες Πολιτείες της Βραζιλίας να τονίζουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν φτάσει ή πλησιάζουν να φτάσουν στα όριά τους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο υποτιμά από την αρχή της πανδημίας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, αντιτάσσεται στα lockdowns και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συχνά δεν φορά μάσκα. Μόλις πρόσφατα δέχθηκε τα εμβόλια ως μια πιθανή λύση απέναντι στην πανδημία. Η Γερουσία ετοιμάζεται να διενεργήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον Μπολσονάρο.

«Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, η αποτυχημένη αντίδραση στη Βραζιλία έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο δρ. Χρήστος Χρίστου, πρόεδρος των Médecins Sans Frontières.

«Κάθε εβδομάδα καταγράφεται ένα ζοφερό νέο ρεκόρ θανάτων και λοιμώξεων – τα νοσοκομεία κατακλύζονται και ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη μια συντονισμένη κεντρική αντίδραση», δήλωσε ο Χρίστου σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπολσονάρο πολεμά ανοιχτά τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να επιβάλουν lockdown, λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά και ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.

H Γενική Διευθύντρια των ΓΧΣ, Μεΐνι Νικολάι δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την τοπική πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, γνωστή ως P.1.

«Η παραλλαγή P.1 είναι σίγουρα ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν εξηγεί την κατάσταση στη Βραζιλία», είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα