Βραζιλία: Σοκαριστική έρευνα - Η θνητότητα του Covid κατά 60% υψηλότερη στις πόλεις που ψήφισαν Μπολσονάρο

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου AP

Ο κορονοϊός σάρωσε τις πόλεις στις οποίες ο Ζάιχ Μπολσονάρο πλειοψήφησε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία.

Ο δείκτης θνητότητας της COVID-19 ήταν «πολύ» υψηλότερος κατά μέσον όρο στις πόλεις και στις κοινότητες ο πληθυσμός των οποίων ψήφισε κατά πλειοψηφία τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, αποκάλυψαν την Πέμπτη συντάκτες επιστημονικής έρευνας.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018 με τους δείκτες θνητότητας στις κοινότητες της πολιτείας Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά) και διαπίστωσαν ότι η πανδημία του κορονοϊού σάρωσε σε αυτές όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρου έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

ADVERTISING

Η έρευνα έδειξε ότι ο δείκτης μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ήταν κατά 30% υψηλότερος στις κοινότητες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων επέλεξε τον κ. Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των εκλογών εκείνων, φθάνοντας τις 7.600 ανά 100.000 κατοίκους.

Τα ευρήματα της μελέτης, που διενεργήθηκε από την Εταιρεία Επιδημιολογίας της Μίνας Ζεράις και την Ένωση Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Ασθενειών της ίδιας βραζιλιάνικης πολιτείας, είναι ακόμη εντυπωσιακότερα για τη θνητότητα: ήταν 60% υψηλότερη στις κοινότητες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία τον κ. Μπολσονάρου, φθάνοντας στους 212 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος «υποβάθμισε τη σοβαρότητα» της πανδημίας, «διαφήμισε θεραπείες η αποτελεσματικότητα των οποίων ουδέποτε αποδείχθηκε», «εναντιωνόταν στην κοινωνική απόσταση, στη χρήση μάσκας, στα lockdowns και σε άλλα μέτρα προστασίας», θύμισε ο Κάρλους Στάρλινγκ, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Στη Βραζιλία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 660.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19 από το 2020 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Πάντως, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη κυρίως στο γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού έχει πια ανοσοποιηθεί πλήρως στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, παρά τα άφθονα σχόλια του προέδρου Μπολσονάρου που αμφισβητούσαν την αξία των εμβολίων.

Η μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του μήνα, θα παρουσιαστεί από τον Κάρλους Στάρλινγκ και τον ειδικό Μπραούλιου Κόουτου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, που θα γίνει από την 23η ως την 26η Απριλίου στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλης έρευνας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network