Βρετανία: Πώς αντέδρασε η διεθνής Κοινότητα στη σαρωτική νίκη των Εργατικών

Διαβάζεται σε 3'
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ (AP Photo/Kin Cheung)

Η νίκη του Κιρ Στάρμερ στις εκλογές της Βρετανίας τερματίζει την 14ετή διακυβέρνηση των Συντηρητικών. Η αντίδραση ηγετών και αξιωματούχων στα εκλογικά αποτελέσματα.

Μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές, ο Κιρ Στάρμερ θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, τερματίζοντας την επί 14 χρόνια διακυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η διεθνής κοινότητα συνεχάρη τον Κιρ Στάρμερ είτε μέσω αναρτήσεων ηγετών και αξιωματούχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω δηλώσεών τους σε ειδησεογραφικά μέσα και πρακτορεία ειδήσεων.

Με ανάρτησή του στο “Χ” ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε “συγχαρητήρια” στον νικητή Κιρ Στάρμερ. «Συγχαρητήρια σερ @Keir_Starmer για τη νίκη σας. Είμαι χαρούμενος με την πρώτη μας συζήτηση. Θα συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διμερή μας συνεργασία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, για το κλίμα και την τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε ο Μακρόν.

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε στο πρακτορείο ΝΤΒ NEWS:«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα μια ιστορικά ισχυρή εντολή να αλλάξει πορεία, να δώσει στον κόσμο στη Μεγάλη Βρετανία περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους και να ενισχύσει τα δημόσια σχολεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εύχομαι στον Στάρμερ τα καλύτερα και καλή τύχη με ένα πολύ σημαντικό έργο».

«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer για την εκλογική σου νίκη. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί σου με μια εποικοδομητική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer! Η σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ριζωμένη στις κοινές μας αξίας και τη μακρά φιλία. Ως σύμμαχοι και εταίροι, είναι προς το κοινό μας συμφέρον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού», έγραψε στο Χ η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

 

«Ο Κιρ Στάρμερ έφερε στο Εργατικό Κόμμα μια ολοκληρωτική νίκη. Συγχαίρω τον ίδιο και τους υποψηφίους του και ανυπομονώ να εργαστούμε μαζί ως στενοί γείτονες και φίλοι», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις και πρόσθεσε πως «η σχέση μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους ανθρώπους σε αυτά τα νησιά … Ανυπομονώ να έχω μια πρώτη επαφή με τον εκλεγέντα πρωθυπουργό…».

«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer για μια ιστορική εκλογική νίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλή δουλειά ενόψει για να οικοδομηθεί ένα πιο προοδευτικό, δίκαιο μέλλον για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ας ξεκινήσουμε, φίλε μου», ανάρτησε στο Χ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer για την εκλογική σου νίκη. Η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σπουδαίοι φίλοι και μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα μαζί. Ανυπομονώ να εργαστούμε σε κάθε ευκαιρία μαζί ως πρωθυπουργοί. Ευχαριστώ @RishiSunak για τις υπηρεσίες προς το έθνος σου και τη φιλία προς τη Νέα Ζηλανδία», έγραψε στο Χ, o πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα