Βρετανία, Τραμπ, Πούτιν σε περίεργο διπλωματικό τρίγωνο

Βρετανία, Τραμπ, Πούτιν σε περίεργο διπλωματικό τρίγωνο

Η Μέι θα γίνει σήμερα η πρώτη αρχηγός ξένου κράτους που θα έχει συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να μιλήσουν στο τηλέφωνο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε χθες Πέμπτη τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση.

“Όταν μιλάμε για τη Ρωσία, είναι συνετό να μιμούμαστε το παράδειγμα του προέδρου (των ΗΠΑ Ρόναλντ) Ρίγκαν, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις του με τον τότε Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εφάρμοζε την παροιμία “εμπιστέψου, αλλά επαλήθευε”. Όσον αφορά τον πρόεδρο Πούτιν, η συμβουλή μου είναι “συνεργαστείτε, αλλά προσέχετε”, σημείωσε η Μέι σε μια ομιλία της ενώπιον κοινοβουλευτικών των Ρεπουμπλικάνων, ανεβαίνοντας στο βήμα σε μια εκδήλωση του κόμματος στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Έκρινε επίσης ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεργάζονται, αλλά από “θέση ισχύος”, με τη Ρωσία.

Ακόμη, η Μέι υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στους διεθνείς θεσμούς -τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ- τους οποίους ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα.

“Είναι ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά παραμένουν ζωτικής σημασίας”, είπε χαρακτηριστικά η Μέι, η οποία επισήμανε παράλληλα πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΝΑΤΟ, “ακρογωνιαίου λίθου της άμυνας της Δύσης”. Η Μέι είπε ακόμη ότι και οι σύμμαχοι των

ΗΠΑ πρέπει να “παίξουν τον ρόλο τους”, αντηχώντας μια από τις θέσεις του Τραμπ, ότι δηλαδή η αμερικανική συμβολή σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Εξάλλου, η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε επιτυχή τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Μέι θα γίνει σήμερα η πρώτη αρχηγός ξένου κράτους που θα έχει συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να μιλήσουν αύριο στο τηλέφωνο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να μιλήσουν αύριο στο τηλέφωνο. Έτσι, θα έχουν την πρώτη τους συνομιλία, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNN.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα