Βρυξέλλες: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της TTIP

Βρυξέλλες: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της TTIP

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Βρυξελλών κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε πολύ κοντινή απόσταση από την έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών, για να καταγγείλουν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων, TTIP) η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (Ceta), μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τρεις ημέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της TTIP, όπου συμμετείχαν 163.000 έως 320.000 διαδηλωτές σε επτά πόλεις της Γερμανίας το Σάββατο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) με στόχο να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων, κομμάτων της Αριστεράς και συνδικαλιστικών ενώσεων.

«TTIP, Ceta δεν τις θέλουμε!» φώναζαν οι διαδηλωτές. Ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε:

«Για την Δημοκρατία, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες: TTIP Stop».

«Είναι βέβαιο ότι είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει πλήρως την αγορά του αγροτικού τομέα» εξήγησε από την πλευρά του ο Στεφάν Ντελόν, ένας αγρότης.

«Αυτές οι διατλαντικές αντιδημοκρατικές συνθήκες (…) ευνοούν κυρίως τους μετόχους των πολυεθνικών και των οικονομικών δυνάμεων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργατών και τους συνταξιούχων, των γυναικών και των νέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης» κατήγγειλε στον ιστότοπό της η οργάνωση "Stop TTIP" που είναι μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης.

«H TTIP και η CETA θα διευκολύνουν την εξαγωγή των προϊόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τουλάχιστον στον Καναδά όπου επιτεύχθηκε συμφωνία. Είναι μια απάντηση στην οικονομική κρίση» υποστήριξε σήμερα στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTBF η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σαρλ Μισέλ: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ δεν είναι ισορροπημένη

ΣΥΡΙΖΑ: Δούρειος Ίππος για την άλωση της Ευρώπης η CETA

SHARE:

24Media Network