Βρυξέλλες: “Καλή είδηση η εκεχειρία στη Λιβύη, αλλά να εφαρμοστεί κιόλας”

Βρυξέλλες: “Καλή είδηση η εκεχειρία στη Λιβύη, αλλά να εφαρμοστεί κιόλας”
Στιγμιότυπο από διαδήλωση στη Λιβύη AP

H επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι "μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί" αναφέρουν οι Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε.

Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.

«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.

Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.

«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα