Υεμένη: Συμφωνία για μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων

Οι μαχητές των σιιτών της Υεμένης στέκονται φρουροί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας
Οι μαχητές των σιιτών της Υεμένης στέκονται φρουροί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας AP

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, τη μεγαλύτερη από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2014.

Ο αριθμός των αιχμάλωτων που αφορά η συμφωνία δεν αναφέρεται στο κείμενο, όμως οι σιίτες αντάρτες Χούτι έκαναν λόγο για 1.400 αιχμαλώτους τους οποίους θα αφήσουν ελεύθερους.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων των δύο πλευρών να αφήσουν ελεύθερους προοδευτικά όλους τους αιχμαλώτους που σχετίζονται με τη σύγκρουση, βάσει της συμφωνίας της Στοκχόλμης», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έπειτα από επταήμερη διάσκεψή τους στο Αμάν.

ADVERTISING

Στην Υεμένη αντιπαρατίθενται η διεθνώς αναγνωρισμενη κυβέρνηση της χώρας, με τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν.

Οι δύο πλευρές έχουν δεχθεί να ανταλλάξουν 15.000 αιχμαλώτους στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το 2018 στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλες οι προβλέψεις της οποίας δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

«Πρόκειται για ένα μέτρο καθαρά ανθρωπιστικό το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στην Ιορδανία», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης στο Twitter.

«Βάσει της συμφωνίας που πρόσφατα συνήφθη στην Ιορδανία, 1.400 αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους Σαουδάραβες και Σουδανοί, θα αφεθούν ελεύθεροι», διευκρίνισε επίσης στο Twitter ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ. Οι Σουδανοί στρατιώτες συμμετέχουν στον αραβικό συνασπισμό.

«Καλώ τις πλευρές να συνεχίσουν την ανταλλαγή στην οποία συμφώνησαν σήμερα (Κυριακή). Οι πρόοδοι έχουν υπάρξει πολύ αργές σε αυτό το πεδίου», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωσή του.

Η επιτροπή της οποίας προεδρεύει, και η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή για τη συμφωνία που υπεγράφη στη Σουηδία, προβλέπει να συσκεφθεί εκ νέου στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να συζητήσει τη συνέχιση των ανταλλαγών.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σαουδική Αραβία
SHARE:

24Media Network