Υπόθεση Κασόγκι: Άμεση αναστολή των εξοπλιστικών συμφωνιών πανευρωπαϊκά ζητούν Γερμανοί πολιτικοί

Υπόθεση Κασόγκι: Άμεση αναστολή των εξοπλιστικών συμφωνιών πανευρωπαϊκά ζητούν Γερμανοί πολιτικοί
Ένα κορίτσι κρατάει φωτογραφία του Τζαμάλ Κασόγκι, σε διαμαρτυρία κοντά στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη AP

Στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης πιέζουν για την διακοπή των πωλήσεων εξοπλισμών στο Ριάντ, ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γερμανία θα απολέσει την αξιοπιστία της αν προχωρήσει σε οποιαδήποτε παράδοση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και εκείνων που είχαν εγκριθεί πριν από τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υποστήριξε απόψε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι πωλήσεις όπλων μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή.

“Ακόμη και εκείνες οι συμβάσεις που είχαν ήδη εγκριθεί δεν γίνεται να τηρηθούν τώρα, για όσο διάστημα παραμένει άλυτη η υπόθεση και για όσο δεν υφίσταται ουσιαστικές συνέπειες το Ριάντ” είπε ο Ρέντγκεν μιλώντας στο ZDF. “Θα χάναμε εντελώς την αξιοπιστία μας”, πρόσθεσε.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πίτερ Άλτμάιερ, συνεχίζοντας στην γραμμή της Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία σύντομα θα αποφασίσει σχετικά με τις συμφωνίες για εξοπλισμούς που έχει συνάψει με την Σαουδική Αραβία, ενώ κάλεσε και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διακόψουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία, προκιεμένου να αυξηθεί η πίεση στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι.

“Μόνο αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν θα έχει αντίκτυπο στην κυβέρνηση του Ριάντ. Δεν θα έχει καμία επίπτωση αν σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά έρθουν άλλες χώρες να γεμίσουν το κενό”, ανέφερε ο Αλτμάιερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα