Ζελένσκι στο Time: Όταν οι Ρώσοι προσπάθησαν δύο φορές να με δολοφονήσουν

Ζελένσκι στο Time: Όταν οι Ρώσοι προσπάθησαν δύο φορές να με δολοφονήσουν
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιγράφει τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν δύο φορές να εισβάλουν στο προεδρικό γραφείο.

Τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις λίγο έφτασαν να τον συλλάβουν ή και να τον δολοφονήσουν, τις πρώτες πρωινές ώρες της εισβολής τους στην Ουκρανία, περιέγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, αφηγήθηκε πώς οι Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν πολύ κοντά στο να βρουν εκείνον και την οικογένειά του, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα, την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Ενώ πολλές από τις αναμνήσεις του από εκείνες τις πρώτες ώρες είναι αποσπασματικές, ο Ζελένσκι είπε ότι το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου ξεχώριζε.

Μετά την έναρξη του βομβαρδισμού, αυτός και η σύζυγός του, Olena, πήγαν να πουν στην κόρη τους, 17 ετών, και στον γιο τους, εννέα, να προετοιμαστούν να φύγουν από το σπίτι τους. “Τους ξυπνήσαμε. Έκανε φασαρία. Γινόντουσαν εκρήξεις εκεί”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στον Ζελένσκι ότι ρωσικές ομάδες κρούσης είχαν πέσει με αλεξίπτωτο στο Κίεβο για να σκοτώσουν ή να συλλάβουν αυτόν και την οικογένειά του. “Πριν από εκείνο το βράδυ, είχαμε δει μόνο τέτοια πράγματα στις ταινίες”, είπε στο περιοδικό ο Άντριι Γιέρμακ, ο επικεφαλής του προσωπικού του.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω από την κυβερνητική συνοικία καθώς έπεσε η νύχτα την πρώτη μέρα του πολέμου, έγραψε ο Σούστερ. “Οι φρουροί μέσα στο συγκρότημα έκλεισαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και τουφέκια για τον Ζελένσκι και καμιά δεκαριά για τους βοηθούς του”.

Ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα ήταν ο Oleksiy Arestovych, βετεράνος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. “Ήταν ένα απόλυτο τρελοκομείο”, είπε ο Αρέστοβιτς στο Time. “Αυτόματα (όπλα) για όλους”.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν δύο απόπειρες να εισβάλουν στο συγκρότημα ενώ η οικογένεια του Ζελένσκι ήταν ακόμα μέσα, σύμφωνα με τον Σούστερ.

Το επόμενο βράδυ, αφού αρνήθηκε να πάει σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον -συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας που θα του επέτρεπε να δημιουργήσει μια εξόριστη κυβέρνηση- ο Ζελένσκι βγήκε έξω στην αυλή για να τραβήξει το διάσημο πλέον βίντεο μήνυμα στο τηλέφωνό του.

Εκείνη τη στιγμή ο Ζελένσκι είπε ότι συνειδητοποίησε πραγματικά τον ρόλο του στον πόλεμο. “Καταλαβαίνετε ότι παρακολουθούν. Είσαι σύμβολο. Πρέπει να ενεργήσεις όπως πρέπει να ενεργήσει ο αρχηγός του κράτους”, είπε στο Time.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα