Χιλή: Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών ο Πινιέρα, προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης

O πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα
O πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα AP

Σε μία ακόμη προσπάθεια να εκτονώσει την κρίση των τελευταίων 10 ημερών στη Χιλή, ο Σεμπάστιαν Πινιέρα ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών του.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής του μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, δήλωσε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες που αναμεταδόθηκε απευθείας το Σάββατο.

Εξήγησε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις» που προέκυψαν από την κοινωνική κρίση η οποία εκδηλώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ διαβεβαίωσε επίσης πως σκοπός του είναι να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες».

ADVERTISING

Την Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες απαίτησαν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Σαντιάγο. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αξίωσαν επίσης την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου.

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε από πυρά αστυνομικών και στρατιωτικών, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 7.000 συνελήφθησαν. Οι ζημιές που έχει προκαλέσει η κοινωνική κρίση, η πιο σοβαρή των τελευταίων τριών δεκαετιών, στις επιχειρήσεις στη Χιλή υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Πινιέρα ακύρωσε το μέτρο που αποτέλεσε την αφορμή των επεισοδίων, την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι πολίτες, ειδικότερα αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγγειλε ακόμη ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη Χιλή, όπου το χάσμα των ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα βαθύ. Οι κινητοποιήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν, με τους διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανήγγειλε ανεπαρκή και να προβάλλουν διάφορα αιτήματα, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων — που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας — στους στρατώνες.

Ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αύριο Δευτέρα για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων εξαίρεσης. Στη χώρα αναμένεται επίσης αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χιλή
SHARE:

24Media Network