Ταξιδέψτε με βιβλία που προκαλούν το μυαλό και τα συναισθήματά σας

Διαβάζεται σε 12'
Ταξιδέψτε με βιβλία που προκαλούν το μυαλό και τα συναισθήματά σας

Τα ταξίδια των διακοπών ιδανικά συνδυάζονται με νοητά ταξίδια σε άλλες εποχές και τόπους, που προκαλούν μυαλό και συναισθήματα. Ακολουθούν κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες που μπορούν να μας συνοδεύσουν αυτό το καλοκαίρι.

Όσο και αν προχωρήσει η τεχνολογία, τα βιβλία θα παραμείνουν για πάντα η καλύτερη παρέα των απανταχού παραθεριστών, που αναζητούν τρόπους να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την ημέρα τους στην παραλία. Ή στο μπαλκόνι, όπως «πέφτει» ο ήλιος, ή τα τελευταία λεπτά της ημέρας τους, πριν αφεθούν στην αγκαλιά του Μορφέα.

Σκεφτείτε το. Πόσες φορές έχετε ταξιδέψει χωρίς ένα βιβλίο στις αποσκευές σας; Ή στην τσάντα που έχετε πάντα μαζί σας με τα απαραίτητα των διακοπών;

Και ποιος δεν απολαμβάνει να ταξιδεύει κυριολεκτικά αλλά και νοητά σε κόσμους που προκαλούν το μυαλό και τα συναισθήματά του; Έχουμε, λοιπόν, για εσάς πολλές σχετικές προτάσεις.

Τα ταξίδια προς το τέλειο έγκλημα

Αστυνομικοί, ερευνητές, εγκληματολόγοι και ιατροδικαστές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα. Κάθε φαν των αστυνομικών μυθιστορημάτων που σέβεται τον εαυτό του ξέρει πως υπάρχει τέλεια αφήγηση εγκλήματος. Είναι αυτή κατά την οποία δεν μπορούμε να «δούμε» κάποια από τις εξελίξεις. Το «άριστα με τόνο» λαμβάνουν μόνο όσοι επιτυγχάνουν να αφήσουν τους αναγνώστες άφωνους στο grand finale.

Αυτό θα επιδιώξει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης –με σπουδές σε νομική και εγκληματολογία– με το δεύτερο δημιούργημά του, έναν χρόνο αφότου καθήλωσε το ελληνικό κοινό με το Μυθιστόρημα με κλειδί.

Το “Στον 5ο όροφο της Νομικής”, που στη γαλλική του έκδοση κέρδισε το βραβείο Académie du Var, αρχίζει με την εύρεση ενός πτώματος στον πέμπτο όροφο της Νομικής Αθηνών, όπου βρίσκεται ο Τομέας Εγκληματολογίας.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακαλύπτει νεκρή την καθηγήτρια Λαμπρινή Σιώμου (γνωστή και ως «Οχιά»). Λίγο αργότερα, δολοφονείται κι εκείνος. Τη διαλεύκανση της υπόθεσης αναλαμβάνει ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, απόφοιτος του συγκεκριμένου τμήματος και γνώριμος των θυμάτων Χριστόφορος Μάρκου.

Θα συνοδεύσουμε τον αστυνόμο στη διαδρομή που περιλαμβάνει την αποκάλυψη μυστικών, διαπλοκής, προσωπικών εμπαθειών και τεράστιων Εγώ που συνδυάζονται με ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Θα φλερτάρουμε με την ιδέα του τέλειου εγκλήματος, καθώς ο Χριστόφορος Μάρκου θα ανακαλύπτει ένα «πασπαρτού», στην προσπάθειά του να βρει τον ένοχο.

Το “Βλέμμα από γαλάζιο” δεσμεύεται να δώσει νέα πνοή στο είδος που λέγεται «αστυνομικό μυθιστόρημα», με ένα δεξιοτεχνικό θρίλερ που έχει για βασικό ήρωα τον Έντγκαρ Άλαν Πόε! Μαζί με τον πρωταγωνιστή, τον πρώην αστυνομικό Ογκάστους Λάντορ, θα επιδιώξουν να βρουν ποιος αφαίρεσε την καρδιά του νεαρού δοκίμου που βρέθηκε κρεμασμένος στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ.

Ιστορικά πρόσωπα, όπως οι Tζέιμς Θέιερ, Άλφρεντ Χίτσκοκ και Φάνι Κεμπλ, θα περάσουν από μπροστά σας, καθώς οι δυο ερευνητές με την ξεχωριστή ευφυΐα ανακαλύπτουν μυστικές λέσχες, τελετουργικές θυσίες και περισσότερα πτώματα.

Αν όλα αυτά δεν αρκούν για να σας πείσουν, θα χρειαστεί να πούμε πως ο συγγραφέας είναι ο Λούι Μπέιαρντ και ότι η μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο θα έχει πρωταγωνιστές τους Κρίστιαν Μπέιλ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Γκίλιαν Άντερσον και Σαρλότ Γκενσμπούργκ και θα προβληθεί στο Νetflix.

Η Ειρήνη Βαρδάκη κατάφερε με τις προηγούμενες δουλειές της να γίνει προορισμός για τους λάτρεις των ψυχολογικών θρίλερ. Το νέο της βιβλίο έχει τίτλο Ζώνη 5 και στόχο να προκαλέσει το μυαλό και το συναίσθημά μας, καθώς ακολουθούμε μια γυναίκα που περνάει στη Ζώνη 5 «όπου απαγορεύονται η θλίψη και κάθε της έκφραση, το δάκρυ, το μαύρο χρώμα, ο πόνος και η μνήμη».

Ο στόχος είναι να ανταμώσει ξανά το παιδί της. Για να συμβεί αυτό είναι αναγκασμένη να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά σε όσα τρομακτικά και σπαρακτικά συμβαίνουν μπροστά της. Θα τα καταφέρει;

Η μετρ των ψυχολογικών θρίλερ Τζιν Χαν Κόρελιτζ (ενδεικτικά αναφέρουμε το The Undoing του ΗΒΟ που είναι τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου της) συνεχίζει να κάνει ό,τι ξέρει να κάνει καλύτερα στο βιβλίο της με τίτλο Η Πλοκή.

Η ιστορία έχει θέμα τη σχέση ενός άλλοτε πολλά υποσχόμενου συγγραφέα, που φαίνεται να έχει χάσει το τρένο προς την καταξίωση, με τον πιο αλαζόνα μαθητή του. Όταν ο Τζέικομπ Φινς Μπόνερ φαίνεται να βρίσκει την ευκαιρία για την αναγνώρισή του, λαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα. Κάποιος τον αποκαλεί «κλέφτη». Τελικά, η επιτυχία είναι δική του ή του μαθητή του Έβαν Πάρκερ και ποια πραγματική ιστορία κρύβεται πίσω από το μυθιστόρημα;

Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε άλλες εποχές, στην ιστορία ή στις ανθρώπινες σχέσεις συνεχίστε να διαβάζετε. Υπάρχουν προτάσεις που θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς.

Τα ταξίδια στην ουσία των ανθρώπινων σχέσεων

Ο 80χρονος Τσάρλι αποφασίζει να γιορτάσει με την οικογένειά του τα 80ά του γενέθλια. Από τότε που έχασε τη σύζυγό του, συνδετικό κρίκο της φαμίλιας, έχει αποξενωθεί από τα παιδιά του και τις οικογένειές τους. Επιδιώκει έτσι μια ολιγοήμερη επανένωση. Σε αυτήν οι Τσάμπερλεν θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους ενώνει – και όσα τους χωρίζουν. Στις Οικογενειακές διακοπές της Ελίζαμπεθ Νομπλ βρίσκουμε όλοι στιγμές και εμπειρίες που μας θυμίζουν κάτι από τις δικές μας ζωές. Ενδέχεται να βρούμε και τους τρόπους να ξεφορτωθούμε βάρη που κουβαλάμε, ίσως από συνήθεια, όπως γυρνάμε στα βασικά: στην ουσία των οικογενειακών δεσμών.

Το Έτσι παγώνουν οι σαπουνόφουσκες ασχολείται με τις ειλικρινείς σκέψεις και την αμφιθυμία της μητρότητας –μεταξύ ευτυχίας και δακρύων–, χωρίς το φίλτρο του καθωσπρεπισμού της κοινωνίας ή τις κληρονομιές των προηγούμενων γενιών.

Όπως βεβαιώνει η Μαρί Βαρέιγ, στο βιβλίο που μεταφέρει όσα περνούν από το μυαλό τριών διαφορετικών γυναικών (μιας 19χρονης που αποχωρίζεται τη μικρή της αδελφή, παραιτείται της ιδέας να σπουδάσει και επιλέγει να ζήσει σε μικρή πόλη με τον πατέρα της, μιας γυναίκας που μόλις έμαθε πως είναι έγκυος και θέλει να μοιραστεί την ευτυχία της, αλλά νιώθει πως δεν την αφήνουν, και μιας μητέρας τεσσάρων παιδιών, που είναι και σύντροφος και συγγραφέας με υποχρεώσεις), «Όλος ο κόσμος πίστευε ότι τίποτα δεν ήταν πιο εύθραυστο, πιο εφήμερο και ντελικάτο από μια σαπουνόφουσκα. Αλλά έκαναν λάθος. Στη σωστή θερμοκρασία και στο κατάλληλο περιβάλλον, ήξεραν να αντιστέκονται».

Τα ταξίδια μέσα στο χρόνο, με φόντο τη Σμύρνη

Μετά τον Σασμό και Το ναυάγιο ο Σπύρος Πετρουλάκης επιστρέφει με μια ιστορία που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ανισότητα και εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους και δύο τόπους: τα Χανιά και τη Σμύρνη, του σήμερα και της περιόδου 1900-1922.

Το μυθιστόρημα, που έχει τίτλο Κατά Ιωάννη, περιστρέφεται γύρω από μια «βλάσφημη» και συγχρόνως συγκλονιστική εικόνα, που ανακαλύπτει σε ένα μοναστήρι των Χανίων ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης. Θα γίνει αφορμή για να αποκαλυφθεί ο έρωτας μέχρις εσχάτων δυο νεαρών παιδιών, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο ένας είναι ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος που πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα, ένας ζωγράφος που τολμά το αδιανόητο: την ωδή στον έρωτα που αντιμετωπίζεται ως βλασφημία.

Θα μείνουμε στη Σμύρνη, γιατί αυτό τον τόπο επιλέγει και η σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού και για το νέο της έργο. Μετά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, παρουσιάζει την ιστορία τεσσάρων φίλων, από διαφορετικές θρησκείες και εθνότητες της Πόλης, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το βιβλίο με τίτλο Μια φιλία στη Σμύρνη μάς συστήνει τη Ρόζα, την Άννα, τον Ρεσάτ και τον Ισαάκ και μας παρουσιάζει τη διαδρομή τους από τη γνωριμία τους, στα οκτώ τους χρόνια (το 1912), έως την Καταστροφή της Σμύρνης (1922) και τη συνύπαρξή τους στη Νέα Υόρκη (1962).

Η περίοδος της καταστροφής της Σμύρνης συνδέεται με ένα στυγερό έγκλημα στο βιβλίο με τίτλο Ο θησαυρός της Σμύρνης. Η Ελευθερία Μεταξά συνδυάζει πραγματικά γεγονότα με τη δολοφονία ενός αιωνόβιου που είχε αποδράσει από τη φλεγόμενη Σμύρνη και έζησε πλουσιοπάροχα, πριν κοπεί το νήμα της ζωής του. Το γνωστό δίδυμο των ηρώων της Μεταξά, ο αστυνομικός Μάνος Βαρσάμης και η ψυχολόγος Έλσα Γληνού, αναλαμβάνει να βρει τι συνέβη. Όπως μπλέκεται το παρελθόν με το παρόν, βγαίνουν στην επιφάνεια μυστικά που είχαν μείνει καλά φυλαγμένα από το 1922.

Τα ταξίδια στην ιστορία

Η αληθινή ιστορία μιας ομάδας Εβραίων που επέζησαν μέσα στους υπονόμους του Λβιβ της Πολωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται το θέμα του βιβλίου που έγραψε η Παμ Τζενόφ μετά το best seller με τίτλο Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού. Στο Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι θα διαβάσετε για τα απρόοπτα, τις δοκιμασίες, τη γενναιότητα και την εξέλιξη της σχέσης της 18χρονης Σάντι Γκολντ και της εύπορης Πολωνής Έλλα Στέπανεκ. Γυναίκες που συναντιούνται υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν στο απόλυτο «σκοτάδι».

Το συναπάντημα της ιστορίας με τη μυθοπλασία είναι ο κεντρικός άξονας και του βιβλίου που έχει τίτλο Αιώνια Πατρίδα. Αφηγείται όσα έζησαν οι Εβραίοι της Ρώμης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πατώντας στο έργο του σπουδαίου Ιταλοεβραίου συγγραφέα και ποιητή Πρίμο Λέβι. Πρωταγωνιστές είναι τρία νέα παιδιά: η δυναμική και πανέμορφη Ελιζαμπέτα, ο αποφασιστικός και αθλητικός Μάρκο και ο καλόκαρδος Εβραίος Σάντρο, που είναι και μαθηματική διάνοια.

Απολαμβάνουν τη φιλία τους και το πέρασμα στον έρωτα, με τα αγόρια να διεκδικούν την καρδιά της Ελιζαμπέτα, καθώς η ζωή τους αλλάζει άρδην, πρώτα εξαιτίας της επίδειξης ισχύος του Μπενίτο Μουσολίνι και μετά με την εισβολή των Ναζί στην πόλη τους και τις δραματικές συνέπειές της.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα είναι και το νέο βιβλίο της Λίλι Γκράχαμ, με τίτλο Η Γερμανίδα. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η ιστορία της Λέσχης Ραπτικής Έλσινορ, κωδικό όνομα ομάδας ανθρώπων που εκτιμάται πως έσωσαν τη ζωή περίπου 700 με 1.400 Δανών από τους Ναζί. Πρωταγωνιστές είναι η 15χρονη Άστα και ο δίδυμος αδελφός της ο Γιούργκεν, την επαύριο της απομάκρυνσης, διά της βίας, των γονιών τους από τους Γερμανούς.

Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο για να πενθήσουν, αφού πρέπει να σώσουν τις δικές τους ζωές. Στα σύνορα της Γερμανίας με τη Δανία, σε έλεγχο που κάνουν οπλισμένοι φρουροί στο φορτηγό όπου έχουν κρυφτεί τα αδέλφια συλλαμβάνουν τον Γιούργκεν. Η Άστα ξεφεύγει και αποφασίζει να επιβιώσει, ώστε μια μέρα να ξανασυναντήσει τον αδελφό της. Ό,τι και αν χρειαστεί να κάνει για να γίνει αυτό.

Bonus: Το νέο κόσμημα της Κλασικής Σειράς Μίνωας

Η εμβληματική Κλασική Σειρά των εκδόσεων Μίνωας απέκτησε ένα νέο κόσμημα: είναι το βιβλίο Ο Ποπολάρος και άλλα διηγήματα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, ενός εκ των πιο πολυδιαβασμένων και πολυγραφότατων συγγραφέων της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Ποπολάρος δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1913 στην εφημερίδα Εστία, με τίτλο Ο Αντάρτης. Πραγματεύεται τις ταξικές διαφορές στην επτανησιακή κοινωνία του 19ου αιώνα.

Ο Ζέππος Πεμπονάρης είναι ο ποπολάρος που ερωτεύεται την όμορφη κοντεσίνα Έλδα. Το ειδύλλιό τους αναπτύσσεται στον λόφο της μαγευτικής Μπόχαλης, στη Ζάκυνθο. Θα τελειώσει όμως σύντομα και απότομα, με την Έλδα να απορρίπτει τον γιο του σταφιδά, λόγω της αγεφύρωτης κοινωνικής διαφοράς τους. Τότε στην ψυχή του πληγωμένου ποπολάρου θα ξυπνήσει όλο το μίσος της τάξης του και ως γνήσιος επαναστάτης δεν θα υποταχθεί σε προλήψεις, προσβολές και καπρίτσια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version