Γιορτές: Πώς να “επιβιώσετε” αν είστε μόνοι

Γιορτές: Πώς να “επιβιώσετε” αν είστε μόνοι
shutterstock

Η εορταστική περίοδος ειναι μία αναμενόμενη ανακούφιση και μια ευκαιρία να δούμε αγαπημένους, αλλά πλέον αυτό ίσως είναι ανέφικτο. Πώς "επιβιώνουμε" μοναχικά τις γιορτές φέτος;

Οι αλλαγές προγράμματος της τελευταίας στιγμής που πιθανόν οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, θα οδηγήσουν πολλούς από εμάς να περάσουμε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μακρυά από αγαπημένα οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, άτομα με τα οποία έχουμε παραδοσιακά συνδέσει την εορταστική περίοδο.

Πώς θα “επιβιώσουμε” μοναχικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Μετά από μήνες κοινωνικής απομόνωσης και lockdown, η εορταστική περίοδος ήταν ένα γεγονός ορόσημο, κάτι για να περιμένουμε με ανυπομονησία και να μας δίνει δύναμη όλο το προηγούμενο δύσκολο διάστημα. Οι γιορτές θα ήταν ανακούφιση και μια ευκαιρία να δούμε αγαπημένους, αλλά πλέον γνωρίζουμε πως αυτό είναι για πολλούς ανέφικτο.

Ο δικός μας Θάνος”, ένα ντοκιμαντέρ του NEWS247 για τον σπουδαίο Θάνο Μικρούτσικο, μέσα από τα μάτια και την ψυχή 20 δικών του ανθρώπων. Τραγουδοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, πολιτικοί, μουσικοί, περιγράφουν, θυμούνται, ζωγραφίζουν με λόγια και ψυχή, το πορτραίτο του Θάνου. Έρχεται την Δευτέρα 28/12 στο NEWS247.

«Τα ανθρώπινα όντα έχουν ανάγκη για κοινωνική σύνδεση», λέει ο συμβουλευτικός ψυχολόγος Δρ. Νίκος Τσιγαράς, σύμφωνα με τον Independent. «Η προοπτική της απομόνωσης τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολη για πολλούς από εμάς».

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, δεν απαλύνει την αίσθηση της απογοήτευσης ή την απόγνωση που αισθάνονται πολλοί γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε μόνοι τα Χριστούγεννα.

«Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε λυπημένοι, μοναχικοί και αποσυνδεδεμένοι όταν δεν μπορούμε να είμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε μια εποχή του χρόνου που συνήθως περνάμε μαζί. Αφήστε τον εαυτό σας να αισθάνεται λυπημένος, είναι μια κατάλληλη και υγιής απάντηση στην απογοήτευση», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Kimcha Rajkumar.

Ο Δρ Τσιγαράς συμφωνεί, εξηγώντας ότι αυτά είναι «υγιή συναισθήματα» και είναι τα ίδια τα πράγματα που «σας κρατούν συνδεδεμένους με αυτό που έχει πραγματικά σημασία – τις σχέσεις και τις αξίες σας».

Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να θάβουμε αυτά τα συναισθήματα μέσω της (υπερ)κατανάλωσης φαγητού ή ποτού, λέει. Αντ ‘αυτού, ακολουθήστε αυτές τις εύχρηστες συμβουλές αναφορικά με την συναισθηματική απελευθέρωση για να ανταπεξέλθετε στην πιθανή αίσθηση μοναξιάς κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα