GOV.GR ( / EUROKINISSI) Eurokinissi

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2021

Η Eurostat ζητά από τα μέλη της να είναι ακριβή και αξιόπιστα. Το ερωτηματολόγιο της ΕΛΣΤΑΤ από την άλλη είναι το ίδιο με πριν από δέκα χρόνια.

Θ’ άκουσατε πως δόθηκε παράταση στην απογραφή έως τις 13/12. Ο εκτιμώμενος χρόνος που είχαν προσδιορίσει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν επιβεβαιώθηκε εμπράκτως, καθώς κάποιοι έχουν λάβει το φάκελο με τον κωδικό, αλλά δεν έχουν κάνει τη διαδικασία, άλλοι δεν έχουν λάβει τον κωδικό και πάντα υπάρχουν εκείνοι που απλά αρνούνται να απογραφούν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ‘συστηθούμε’ λίγο με αυτό που λέγεται ‘απογραφή’. Πρόκειται για κάτι που έχει συγκεκριμένη χρησιμότητα (δεν είναι μόνο το να μετρηθούμε) και βάσει της Eurostat (θα σου πω σε λίγο και για αυτή) είναι προαπαιτούμενο η σχετικότητα και η συνάφεια. Αποδεδειγμένα, το επίκαιρο δεν είναι κάτι που απασχολεί τη δική μας ιστορία.

Η ερώτηση για τις γέννες και τα νεκρά παιδιά. EΛΣΤΑΤ

Το 90% του ερωτηματολογίου είναι το ίδιο με εκείνο του 2011 και μεταξύ των -ίδιων- ερωτήσεων είναι και το “πόσα τέκνα έχετε γεννήσει” με τη διευκρίνιση ότι απαντούν μόνο οι θήλεις και το “δεν συμπεριλαμβάνονται τα γεννηθέντα νεκρά”.

Αυτή η διατύπωση υπήρχε παλαιότερα και στα ερωτηματολόγια άλλων χωρών. Πλέον δεν θα τη βρεις σε πολλές εκδόσεις. Αναγνώστρια του Magazine ενημέρωσε και ότι “στη μονογονέα μητέρα, υπάρχει ερώτηση, ως δεύτερη στο “διαζευγμένος” για το λόγο του διαζυγίου ή της φυγής. Για όλα αυτά το Magazine επικοινώνησε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), με απογραφέα και έκανε μια εικονική βόλτα στον πλανήτη, ώστε να διαπιστωθεί τι ρωτούν σε άλλες χώρες. Όχι μόνο από περιέργεια.

Η Eurostat έχει διευκρινίσει προς τα κράτη/μέλη πως οι χρήστες δεδομένων απογραφής χρειάζονται “σχετικότητα”, “συγκρισιμότητα” και “συνάφεια”, ώστε ο αντίκτυπος της συνολικής απογραφής να είναι ακριβής και αξιόπιστος -και να γίνεται σωστή δουλειά Eurokinissi

Τι θέλει η Eurostat -και τι κάνουμε εμείς

Θα έχεις υπ’ όψιν σου πως ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε γενικά, διάφορες υποχρεώσεις. Εν προκειμένω, τα στοιχεία που ενημερώνουν για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως και για τις συνθήκες στέγασης. Το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο.

Κάτσε όμως, να σου πω πώς το θέτει το Eurostat το θέμα: “Από τις πρώτες ημέρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έγινε αντιληπτό πως οι αποφάσεις, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστα και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία. Για να γίνει αυτό δημιουργήθηκε το European Statistical System (ESS), με στόχο την παροχή συγκρίσιμων στατιστικών, σε επίπεδο ΕΕ.

Το στατιστικό σύστημα είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της στατιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Eurostat), των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και των εθνικών αρχών, κάθε κράτους/μέλους της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών”.

Ναι, είμαστε στη λίστα αυτών των χωρών, ως εκ τούτου έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Η Eurostat έχει διευκρινίσει προς τα κράτη/μέλη πως οι χρήστες δεδομένων απογραφής χρειάζονται “σχετικότητα”, “συγκρισιμότητα” και “συνάφεια”, ώστε ο αντίκτυπος της συνολικής απογραφής να είναι ακριβής και αξιόπιστος -και να γίνεται σωστή δουλειά. Αν δηλαδή, ρωτάς κάτι που είναι εκτός τόπου και χρόνου, διαλύεις τη συνολική δουλειά.

Το ερωτηματολόγιο της απογραφής της Ελλάδας του 2021 είναι κατά 90% το ίδιο με εκείνο του 2011.

Ενώ σε άλλες χώρες τίθενται ερωτήσεις που είναι εξόχως σχετικές με τις κοινωνικές και άλλες εξελίξεις, εδώ είμαστε ακόμα στο “ντουζιέρα ή μπανιέρα”. Να δεχθούμε πως εξυπηρετεί έναν από τους σκοπούς της απογραφής. Θα δεχθούν και εκείνοι που κατέληξαν στο ερωτηματολόγιο, ότι θα είχε ουσιαστικό νόημα να ασχοληθούν με το αν υπάρχει στο -όποιο- νοικοκυριό μέλος με το όποιο θέμα υγείας, σε μια εποχή που το σώμα και το μυαλό όλων των κατοίκων του πλανήτη υπόκειται σε διάφορες δοκιμασίες. Πάμε στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, πριν περάσουμε και στα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Το Magazine επικοινώνησε με την Αναστασία Στάμου, μέλος του γραφείου Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκειμένου να απαντήσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στις ερωτήσεις που προκύπτουν από το αναχρονιστικό του ερωτηματολογίου -που σε κάποια σημεία γίνεται και αδιάκριτο. Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, η κυρία Στάμου μας εξήγησε πως “οι ερωτήσεις προέκυψαν από συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος ισχύει στο Ενωσιακό δίκαιο.

“Όλες οι μεταβλητές που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο, αναφέρονται ρητά στο νόμο των απογραφών που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, το Φλεβάρη του 2021”.

Αν το θες επισήμως, ιδού: “Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 διενεργείται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις Απογραφές Πληθυσμού και Στέγασης και του Νόμου 4772/2021 (ΦΕΚ 17/ Α’/ 5-2-2021)”.

Μας διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, πριν τη ψήφιση τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα ικανοποιούσε την πλειοψηφία. Η κυρία Στάμου πρόσθεσε ότι “συλλέγουμε νόμιμα τα στοιχεία, αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρόκειται να δοθεί σε άλλο δημόσιο φορές το όποιο στοιχεία. Δεν παρέχουμε πουθενά την προσωποποιημένη πληροφορία. Αυτό που κάνουμε είναι η δημοσίευση της στατιστικής πληροφορίας -σε ποσοστά, διαγράμματα και δείκτες”.

Όταν η συζήτηση μας έφτασε στο σημείο να ρωτήσουμε για την άχαρη (και είμαι ευγενική) διατύπωση κάποιων ερωτήσεων που φλερτάρουν με πολλά διακριτά όρια, η κυρία Στάμου εξήγησε πως δεν θα ήταν χρήσιμο να στείλουμε email με τις εν λόγω ερωτήσεις, ώστε να αναγνωρίσει το ποιος μπορεί να μας βοηθήσει από την Αρχή και να μας παραπέμψει σε αυτόν. Από τότε αγνοείται -παρά τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις/υπενθυμίσεις μας. Ελπίζω να είναι καλά στην υγεία της (και το αυτό επιθυμώ και για τα άλλα μέλη του Γραφείου Τύπου, αφού έστειλα στα πάντα και στο κεντρικό email).

Προφανώς και βρήκαμε άλλον τρόπο να καταδείξουμε τα προβλήματα. Πριν ασχοληθούμε με αυτόν, ας δούμε μια διευκρίνιση που είχε να κάνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Με την ευκαιρία, σημείωσε και ότι οι ερωτήσεις για την ντουζιέρα ή την μπανιέρα και την τουαλέτα εντός ή εκτός του σπιτιού, είναι κάτι αυτονόητο στα αστικά κέντρα, αλλά δεν είναι αυτονόητο στην περιφέρεια. Η κυρία Στάμου τόνισε ότι οι ερωτήσεις προκύπτουν από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών “και έχουν να κάνουμε με το βιοτικό επίπεδο και τις ανέσεις των νοικοκυριών, από τα ελάχιστα που μπορούμε να έχουμε ως βασικά για το επίπεδο αυτό”.

2021 - ( / EUROKINISSI) Eurokinissi

Πώς εκπαιδεύονται οι απογραφείς

Ο επόμενος ‘σταθμός’ ήταν ένας απογραφέας. Ο Νίκος Ν. λέει πως η διαδικασία αφορούσε μια αίτηση και σε περίπτωση που αυτή γινόταν αποδεκτή, ένα σεμινάριο διάρκειας τριών ωρών. “Μας έδειξαν στον προτζέκτορα όσες ερωτήσεις έκριναν πως θα μας ζητηθεί να εξηγήσουμε. Δεν ήταν όλες. Ήταν ενδεικτικό το δείγμα. Εκπαιδευτήκαμε στο πώς θα ήταν χρήσιμο να κινηθούμε, αν κάποιος δεν δεχθεί να απογραφεί -να του εξηγήσουμε πως γίνεται καθαρά για λόγους καταγραφής πληθυσμού και ότι δεν θα κάνουμε κάτι άλλο με τα στοιχεία τους”. Διευκρινίστηκε πως όλες οι ερωτήσεις αφορούν το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο, όπως εκείνη που είδες από πάνω με τα δωμάτια. “Για τα γεννημένα παιδιά δεν μας είπαν κάτι”. Για τον τόπο νόμιμης κατοικίας της μητέρας μας “μας ενημέρωσαν ότι μέσω αυτής της ερώτησης ήθελαν να δουν πού κυμαινόταν ο πληθυσμός τότε”.

Τα των σπουδών “έχουν να κάνουμε με τη πληθυσμιακή σύγκριση του μορφωτικού επιπέδου”. Αντιλαμβάνεται πως η ερώτηση για τα παιδιά (μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που γεννήθηκαν νεκρά) δεν θα είναι εύκολη για γυναίκες που ενδεχομένως έχουν θρηνήσει απώλεια βρέφους -ή βρεφών. Όπως και έχει διαπιστώσει ήδη ένα θεματάκι με τον ορισμό κυρίου εκπροσώπου του σπιτιού “σε σπίτια όπου μένουν ηλικιωμένοι”. Του είχαν πει πως θα έπρεπε να παραδώσει όλες τις απογραφές έως τις 15/12. Τώρα η απογραφή πήρε παράταση έως τις 13/12.

Τα ερωτηματολόγια του τότε (2011) και του τώρα (2021)

Έρχεται το δελτίο της απογραφής, κάνεις την επίσκεψη στο υποδεικνυόμενο site και αρχίζεις να απαντάς στις ερωτήσεις. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις πως τα χρόνια πέρασαν, η κοινωνία υποτίθεται πως άλλαξε, εν τούτοις οι ερωτήσεις της απογραφής -και στην συντριπτική πλειοψηφία η διατύπωση τους- παραμένουν ίδιες. Δεν θυμάσαι; Να σου θυμίσω.

https://www.news247.gr/download/6759//199000/apografia.pdf
https://www.news247.gr/download/1583//190000/apografib.pdf

*Το 2011 τα βασικά στοιχεία ήταν ίδια (όνομα, επώνυμο, άρρεν, θήλυ, ημερομηνία γέννησης κλπ). Δεν υπήρχε το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ -αφού είναι ήδη καταγεγραμμένα (ναι, μας παρακολουθούν ήδη).

*Στη σχέση με το νοικοκυριό, το 2011 αναφερόταν ως “μέλος νοικοκυριού” με επιλογές “παρόν” και “προσωρινά απόν” και δεύτερη ερώτηση “πού διανυκτερεύσατε τη Δευτέρα 9/5”.

*Στο τρίτο πλαίσιο υπήρχε οδός, αριθμός, δήμος κλπ. Φέτος γίνεται “είστε μέλος του νοικοκυριού (άτομο που διαμένει μόνιμα στην απογραφόμενη κατοικία” και “είστε προσωρινά φιλοξενούμενος σε αυτήν την κατοικία και δεν θα απογραφείτε στη μόνιμη κατοικία σας, επειδή δεν υπάρχει κανείς εκεί να δώσει πληροφορίες”.

*Ακολουθεί η οικογενειακή κατάσταση με το αγαπημένο “άγαμος”, το “έγγαμος”, το “χήρος”, το “διαζευγμένος”, το “σε διάσταση” και το “συνδεδεμένος με σύμφωνο συμβίωσης”. Το 2011 υπήρχαν και επιλογές “χήρος από σύμφωνο συμβίωσης” και “διαζευγμένος από σύμφωνο συμβίωσης”.

*Στα του τόπου μόνιμης κατοικίας όλα είναι ίδια, εξαιρουμένου του “γεωγραφικού κωδικού” που ήταν το 2011. Αυτό που τότε ήταν “ποιας χώρας είστε υπήκοος” έγινε φέτος “ποια είναι η χώρα υπηκοότητας/ιθαγένειας σας”.

*Παραμένει ίδιο το “σε ποιας δημοτικής ενότητας τα δημοτολόγια είστε εγγεγραμμένος”, αλλά έχει αποσυρθεί η διευκρίνιση “μόνο για Έλληνες υπηκόους”. Δηλαδή, υπάρχει αλλά προσδιορισμένο βάσει των σχετικών απαντήσεων στην ερώτηση για την υπηκοότητα/ιθαγένεια.

*Ίδια είναι και τα αν είχαμε μείνει ποτέ σε άλλο οικισμό της Ελλάδας ή σε χώρα του εξωτερικού (και οι διευκρινίσεις). Σε ό,τι αφορά την πιθανή διαμονή στο εξωτερικό, το 2011 δεν υπήρχε το “για τουλάχιστον 12 μήνες”.

*Το “επίπεδο εκπαίδευσης” του 2011 που είχε ως διευκρίνιση “το ανώτερο επίπεδο που ολοκλήρωσε ο απογραφόμενος” έγινε “ποιο είναι το ανώτερο επίπεδο σπουδών που ολοκληρώσατε”. Ίδιο είναι και το “συνεχίζετε τις σπουδές σας σε ανώτερο επίπεδο σπουδών”, όπως και ο τύπος της συνέχισης.

*Και στις δυο απογραφές υπάρχει το “ποια ήταν η κύρια ασχολία σας, κατά το ‘τάδε’ χρονικό διάστημα”, όπως και οι επιλογές, μαζί και το είδος της επιχείρησης ή υπηρεσίας που εργαζόμασταν την παραπάνω περίοδο ή την τελευταία φορά και το τελευταίο επάγγελμα που κάναμε ή κάνουμε, την τελευταία φορά που εργαστήκαμε.

*Copy paste είναι και η συνέχεια (για τη θέση στην εργασία αυτή και τον τόπο εργασίας). Έχει διαγραφεί το “πόσα άτομα εργάζονται στο κατάστημα κλπ που απασχολείστε ή απασχοληθήκατε” και το “η κύρια πηγή πόρων ζωής” με επιλογές “απασχόληση”, “περιουσία/επενδύσεις”, “σύνταξη”, “επιδόματα”, “δάνεια”, “εξαρτώμενοι από άλλους” και “άλλο”.

Εξαφανίστηκε η ερώτηση για την ανακύκλωση και το Internet

*Παρ’ ότι θα πίστευες πως τα χρόνια έχουν περάσει, τα μυαλά έχουν αλλάξει, ενώ υπάρχει και GPDR, εμφανίζεται πάλι και η ερώτηση “πόσα τέκνα έχετε γεννήσει” με τη διευκρίνιση “απαντούν μόνο οι θήλεις. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα γεννηθέντα νεκρά”. Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται η ατομική φόρμα απογραφής.

*Πάμε στο δελτίο απογραφής κατοικίας-νοικοκυριού, όπου τα βασικά στοιχεία είναι ίδια και απαράλλαχτα. Τα είδη της κατοικίας είναι ίδια, όπως και τα χαρακτηριστικά (το “κατοικούμενη από μόνιμους κατοίκους” έχει γίνει “κατοικούμενη, στην οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους μόνιμοι κάτοικοι της χώρας” και “κατοικούμενη, στην οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους άτομα που δεν απογράφονται, επειδή δεν αποτελούν μόνιμο πληθυσμό της χώρας (διπλωμάτες και μέλη ξένων αποστολών”). Έχει προστεθεί το “διατίθεται η απογραφόμενη κατοικία ή μέρος της για βραχυχρόνια μίσθωση” και στις ανέσεις της απογραφόμενης κατοικίας έχει προστεθεί η κουζίνα στον αριθμό “κανονικών δωματίων” (το 2011 υπήρχε και επιλογή “δεν έχει κουζίνα” όπως και “διευκολύνσεις μαγειρέματος, παρεχόμενες σε άλλο χώρο”.

*Βλέπουμε πάλι τα του δικτύου υδροδότησης και το “λουτρό ή ντους” έχει γίνει “μπανιέρα ή ντουζιέρα”. Το “τουαλέτα ή WC” είναι σταθερά κοντά μας.

*Στη θέρμανση έχει προστεθεί το “κεντρική μη αυτόνομη” (φευ) και εμφανίζεται για πρώτη φορά το “ποιο είναι το κύριο είδος ψύξης της κατοικίας”.

*Στο αν η κατοικία διαθέτει κάποιο είδος θερμομόνωσης, δεν υπάρχει το “καθόλου” του 2011 (τα άλλα είναι ίδια -διπλά τζάμια, εξωτερική θερμομόνωση, μόνωση εξωτερικών τοίχων -προστέθηκε το εκ κατασκευής- και το άλλο είδος).

*Το 2011 υπήρχε η ερώτηση “προωθείτε τα οικιακά απορρίματα σας για ανακύκλωση;”, με επιλογή και το “εάν ναι, σε τι ποσοστό επί των συνολικά παραγόμενων ανακυκλώνετε”. Το 2021 δεν υπάρχει καν η ερώτηση.

*Το 2011 υπήρχε το “υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο”. Το 2021 δεν υπάρχει.

*Στις πηγές ενέργειας είναι όλα ίδια, όπως επαναλαμβάνεται και η ερώτηση για τον αριθμό αυτοκινήτων που είναι στη διάθεση του νοικοκυριού και τον αριθμό θέσεων στάθμευσης. Φέτος διαβάζουμε το “το νοικοκυριό σας κατοικεί στην απογραφόμενη κατοικία ως α) ιδιοκτήτης, β) ενοικιαστής i επιπλωμένης ii μη επιπλωμένης, γ) με άλλη ιδιότητα”. Το 2011 ήταν α) ιδιοκτήτης, β) κάτοχος μεριδίου οικιστικού συνεταιρισμού, γ) ενοικιαστής, δ) άλλη ιδιότητα.

*Στα στοιχεία και τις σχέσεις των μελών του νοικοκυριού είναι όλα ίδια και σε αυτό τελειώνει το ερωτηματολόγιο της απογραφής του 2011. Εκείνο του 2021 ‘κλείνει’ με το “πόσα άτομα που ήταν μέλη του νοικοκυριού σας και μετανάστευσαν σε χώρα εξωτερικού από την 1η Ιανουαρίου και μετά και εξακολουθούν να διαμένουν στο εξωτερικό”, με αναφορά αριθμού αν απαντήσουμε ‘ναι’.

Tι ρωτούν σε άλλες χώρες του πλανήτη

Θα ήθελα να ζητήσουμε μια συγγνώμη από την Ουγκάντα που τη χρησιμοποιούμε εις μάτην, κάθε φορά που προσπαθούμε να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στα προηγμένα κράτη. Εκεί, στην απογραφή του 2014 έκαναν τον κόπο να ρωτήσουν αν υπάρχει στο νοικοκυριό άνθρωπος με κινητική ή άλλη δυσκολία, ερώτηση που εμφανίζεται στα περισσότερα ερωτηματολόγια απογραφής του πλανήτη.

Για τη σχέση των μελών του νοικοκυριού, υπάρχει η διευκρίνιση αν ο πατέρας ή η μητέρα είναι οι βιολογικοί, μια για το θρήσκευμα και άλλες για το αν κάποιο μέλος δυσκολεύεται να διαβάσει χωρίς γυαλιά, αν χρησιμοποιεί βοήθημα για την ακοή του και αν έχει προβλήματα συγκέντρωσης ή στο να θυμάται πράγματα. Άλλη ερώτηση καλεί τους πολίτες να ενημερώσουν για την κύρια πηγή πληροφόρησης τους (ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet κλπ).

Στο ίδιο ερωτηματολόγιο -απογραφής ενός εκ των πιο φτωχών εθνών του πλανήτη, –με το 41% του πληθυσμού να ζει με έως 1.90 δολάρια τη μέρα– υπάρχει και η ερώτηση αν υπάρχει ξεχωριστή κουβέρτα για κάθε παιδί και τουλάχιστον δυο αλλαξιές ρούχα, μαζί με τις ακόλουθες: “πόσα παιδιά -του νοικοκυριού- γεννήθηκαν ζωντανά”, “πόσα από τα παιδιά που γεννήθηκαν, παραμένουν ζωντανά” και “τα παιδιά που δεν επέζησαν, πόσο έζησαν”. Ακραίες; Μάλλον δεν έχεις συμπληρώσει ή δεν έχεις λάβει το ερωτηματολόγιο.

Στα των προηγμένων χωρών, στο Βέλγιο σταμάτησαν τις εκ του σύνεγγυς απογραφές το 2011. Οι πολίτες απαντούν την τελευταία επταετία σε ερωτήσεις όπως “πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύετε συνήθως”, αν είναι fixed, συνεχόμενες ή αν το ωράριο είναι “σπαστό” ή αν το καθεστώς αφορά βάρδιες. Τους ζητούν να προσδιορίσουν και το καθεστώς εργασίας (συμβόλαιο, εποχικό, κλπ). Παντού δίνονται εξηγήσεις για τη χρησιμότητα κάθε ερώτησης. Εδώ είναι διαθέσιμος ο σκοπός και τα βασικά (όχι όλα όπου αλλού) της μεθοδολογίας.

Οι Βέλγοι και οι Ελβετοί ρωτούν για την κατάσταση της υγείας των μελών κάθε νοικοκυριού και αν υπάρχει μέλος με μακροχρόνια ασθένεια, αναπηρία ή πρόβλημα υγείας -όπως και αν αυτά τα θέματα περιορίζουν όσα μπορούν να κάνει στην καθημερινότητα του. Υπάρχει και ερώτηση για το αν υπάρχει μέλος που να προσφέρει φροντίδα και βοήθεια σε άνθρωπο που την έχει ανάγκη -ποιο είναι αυτό (αν ανήκει στο νοικοκυριό) και πόσο συχνά. Αυτές οι ερωτήσεις δίδονται και στους Αμερικανούς πολίτες, με περισσότερες διευκρινίσεις (αν κάποιο μέλος δυσκολεύεται να κάνει μπάνιο ή να περπατήσει ή να πάρει αποφάσεις -λόγω φυσική, ψυχολογικού ή συναισθηματικού θέματος”. Εμείς έχουμε αυτό.

Και οι Βρετανοί θέτουν θέματα σωματικών ή ψυχολογικών θεμάτων και ασθενειών των μελών, όπως ζητούν και θρήσκευμα με επισήμανση “απαντά όποιος θέλει”. Φέτος έχει προταθεί να προστεθεί στην απογραφή η ερώτηση “ποιο είναι το φύλο σας”, εξηγώντας πως ο στόχος είναι να διαπιστωθεί αν αυτό που δηλώνουν (νιώθουν/είναι) έρχεται σε συμφωνία με εκείνο που έχει καταγραφεί σε δημόσια και νομικά έγγραφα.

Διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων πως η διατύπωση οφείλει πάντα να είναι ενημερωμένη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα εμπόδια που τυχόν προκύψουν στην ολοκλήρωση της απογραφής και της σχετικής ερώτησης. Προσφέρουν και την έρευνα που έγινε, πριν καταλήξουν στο να προσθέσουν αυτές τις ερωτήσεις.

Αν έχεις κέφι και χρόνο, κάνε μια επίσκεψη στο World Population and Housing Census Programme των Ηνωμένων Εθνών και θα βρεις τα ερωτηματολόγια από όλες τις χώρες.

Πιο εξειδικευμένη αναζήτηση, θα σε ενημερώσει πως στις χώρες που έχουν επιλέξει να σέβονται τους πολίτες τους, δεν υπάρχει ερώτηση για ‘γεννήσεις’ παιδιών, αλλά για τον αριθμό παιδιών και βρεφών που ζουν στο κάθε σπίτι. Γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να διαβάσουμε ερώτηση αντίστοιχη της “το κατάλυμα έχει σχεδιαστεί ή προσαρμοστεί για να βοηθά άτομα με ειδικές απαιτήσεις;”. Πόσο μάλλον την “τι από τα ακόλουθα ταιριάζει καλύτερα στην περιγραφή του σεξουαλικού σας προσανατολισμού;”. Δηλαδή, έως ότου μετρηθούμε επί της ουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα