Matteo Salvini και Marine Le Pen AP

ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΕΦΥΡΑ ΣΚΟΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ακροδεξιοί της Ευρώπης προσπαθούν να συγκροτήσουν ενιαίο “μπλοκ” ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ανεβαίνουν οι εθνικιστικές δυνάμεις ενόψει ευρωεκλογών.

Οι ηγέτες της ιταλικής και της γαλλικής ακροδεξιάς, Ματέο Σαλβίνι και Μαρίν Λεπέν, προσπάθησαν να συγκροτήσουν μια ακροδεξιά ενιαία δύναμη για το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις των Βρυξελλών, δείχνουν πως για την ώρα απέχουν από τα πλάνα τους.

Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές του 2024, αναδύονται διαρκώς σενάρια περί προσπαθειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – στο οποίο ανήκει και η ΝΔ – να οικοδομήσει έες συμμαχίες με νεοσύστατες δεξιές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει. Μια τέτοια προοπτική θα τερμάτιζε φυσικά τη στρατηγική τους συνεργασία με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Σαλβίνι που ηγείται του ιταλικού λαϊκιστικού κόμματος Λέγκα, προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως μεσάζων μεταξύ του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς συμμαχίας του Ευρωκοινοβουλίου, ID (Identity and Democracy), στην οποία ανήκει και η Λέγκα. “Ο Σαλβίνι επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να οικοδομήσει ένα κοινό “σπίτι” για την κεντροδεξιά εναλλακτική έναντι των σοσιαλιστών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λέγκα όπως μετέδωσε το Politico, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Λεπέν.

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην Il Corriere della Sera, ο ίδιος τόνιζε πως πρόθεσή του είναι να ενώσει “ολόκληρη την κεντροδεξιά, όλες τις πολιτικές μας οικογένειες σε ένα οικοδόμημα με στέρεες ρίζες και αξίες”, αναδεικνύοντας τις στρατηγικές και ιδεολογικές του προθέσεις.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, απέρριψε τις θέσεις αυτές του Σαλβίνι, εκπροσωπώντας τη “φωνή” του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”. “Για εμάς, είναι αδύνατο να κάνουμε οποιαδήποτε συμφωνία με το [γερμανικό ακροδεξιό κόμμα] AfD και το κόμμα της κυρίας Λεπέν”, τόνισε.

Παρόλα αυτά, τάχθηκε υπέρ μιας πιθανής συμμαχίας του ΕΛΚ με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), μια συντηρητική πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θεωρείται έως και ευρωσκεπτικιστικό. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας με τους φιλελεύθερους του Renew. Ένας συνασπισμός μεταξύ των τριών αυτών ομάδων θα είχε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico, ακόμη κι αν δεν εντάσσονταν οι “επίσημοι” ακροδεξιοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Identity and Democracy) που κατέχει 62 έδρες εκ των 705 του ΕΚ.

Η συνάντηση μεταξύ του Σαλβίνι και της Λεπέν που είναι στην ομάδα του ID, έγινε online λόγω των εντάσεων στη Γαλλία, τις οποίες και η Λεπέν θέλει να εκμεταλλευτεί δημοσκοπικά.

Η Λέγκα του Σαλβίνι είναι εταίρος της δεξιάς συμμαχίας της Μελόνι, στην οποία ο Σαλβίνι μετέχει ως υπουργός μεταφορών και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Επισήμως, το κόμμα της Μελόνι, Brothers of Italy, ανήκει στο ECR των Ευρωσκεπτικιστών.

Matteo Salvini και Marine Le Pen AP

Η στάση του ΕΛΚ και οι δηλώσεις Tajani έφεραν αντιδράσεις από την ακροδεξιά πτέρυγα της ιταλικής συμμαχίας με ευρωβουλευτές της Λέγκας να τον κατηγορούν για σύγκλιση με τον Μακρόν και τους Σοσιαλιστές, απηχώντας πρακτικά τις τάσεις και τα “θέλω” της Λεπέν.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως ο αρχηγός του ΕΛΚ, Manfred Weber, είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λεπέν και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά άφησε ανοιχτή την “πόρτα” για τη Λέγκα. “Όλοι όσοι είναι εταίροι του ΕΛΚ πρέπει να πληρούν τρία βασικά κριτήρια: Πρέπει να είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα, να είναι υπέρ της Ουκρανίας και να είναι υπέρ του Κράτους Δικαίου”, έλεγε τότε, κάπως αφηρημένα. Και βάσει των παραπάνω, δεν μας κάνει ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι το ΕΛΚ έστριψε “τέρμα δεξιά” στη συνεδρίαση της επιτροπής LIBE για το θέμα του ναυαγίου της Πύλου, επιρρίπτοντας την ευθύνη κατά κύριο λόγο στα ίδια τα θύματα.

Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς στις γερμανικές εκλογές προκαλεί ανησυχία

Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία δείχνει να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, την ώρα που κατέγραψε μεγάλα νούμερα στις περιφερειακές εκλογές της χώρας. Όπως είπαμε και παραπάνω, το AfD είναι στη συμμαχία της Λεπέν και του ακροδεξιού θύλακα των Ιταλών.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του κόμματος, Robert Sesselmann, κέρδισε στον δεύτερο γύρο των εκλογών στο Σόννεμπεργκ, στο κρατίδιο της Θουριγγίας της ανατολικής Γερμανίας, αφήνοντας πίσω του τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών.Ο Sesselmann συγκέντρωσε το 52,8% των ψήφων, παρόλο που όλα τα άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην κούρσα, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, συσπειρώθηκαν για να υποστηρίξουν τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο του συντηρητικού CDU.

Όπως έγραψε άλλωστε το Euractiv, οι ψηφοφόροι της περιφέρειας δεν φάνηκε να πτοούνται από το γεγονός ότι το περιφερειακό παράρτημα του AfD στη Θουριγγία είναι ιδιαίτερα εξτρεμιστικό σε σημείο που η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας το παρακολουθεί.

Η νίκη του AfD έρχεται εν μέσω μιας αύξησης της δημοτικότητας του κόμματος σε εθνικό επίπεδο. Αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κόμμα ξεπέρασε το SPD του καγκελάριου Olaf Scholz και έγινε το νούμερο δύο των ψηφοφόρων πίσω από τη συντηρητική Ένωση CDU και CSU.

Προεκλογική αφίσα του AfD στη Γερμανία 2023 Michael Sohn/ap

Αυτή η άνοδος ενθάρρυνε επίσης το κόμμα να πάρει την απόφαση να κατεβάσει για πρώτη φορά υποψήφιο στην καγκελαρία του 2025.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Poll of Polls του POLITICO, το οποίο καταγράφει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, δείχνει ότι το AfD έχει ξεπεράσει το SPD του Scholz ως το δεύτερο δημοφιλέστερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας. Η ακροδεξιά είναι ιδιαίτερα ισχυρή στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία συνεχίζουν να καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης. Το AfD προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις στις ανατολικές πολιτείες του Βραδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας, οι οποίες θα διεξαγάγουν εκλογές το επόμενο έτος.

Η νίκη του AfD ήρθε με θέσεις κατά την ένταξης των μεταναστών στη χώρα και με εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει την πράσινη ενέργεια, κυρίως στον νόμο που απαγορεύει τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε νέα κτίρια. Παράλληλα, το AfD συνεχίζει να διατηρεί αντισημιτικά κλισέ στην ατζέντα του.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ενέργεια – που θα προωθηθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ – κάθε σύστημα θέρμανσης που θα εγκατασταθεί σε νέα ή παλιά κτίρια μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 πρέπει να βασίζεται κατά 65% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξαιρέσεις θα γίνουν για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Το μέτρο θα επιταχύνει τη στροφή προς τις αντλίες θερμότητας, τους ηλιακούς συλλέκτες και τους λέβητες υδρογόνου που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα γερμανικά κτίρια.

Ο Σολτς παραδέχτηκε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ότι η πράσινη μετάβαση “δεν θα είναι εύκολη” και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να “δώσει πειστικές απαντήσεις” στους πολίτες που ανησυχούν για δυνητικά δαπανηρά βήματα στον απογαλακτισμό της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα. Σε πολίτες στους οποίους απευθύνεται το AfD, όπως και άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης που αναμένεται να τηρήσουν ανάλογες στάσεις.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή σε 24 από τα 27 κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα φέρνοντας ατζέντα κατά των μεταναστών, κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και υπέρ της προστασίας των εθνικών συνόρων. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές κρίνονται παραπάνω από σημαντικές καθότι και θα δείξουν εν πολλοίς πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Αν οι ακροδεξιοί φτάσουν τους Σοσιαλδημοκράτες σε ποσοστά εκπροσώπησης, η πίεση προς το ΕΛΚ και τη παραδοσιακή δεξιά, θα είναι πλέον ασφυκτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα