iStock

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Μια δεισιδαιμονία πιο παλιά από όσο νομίζαμε.

Είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες χειρονομίες παγκοσμίως. Όταν θέλουμε να κάνουμε επίκληση στη θεά Τύχη για να μας πάει κάτι καλά ή όταν θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε έναν φίλο για κάτι που εκείνος θέλει να πάει καλά, σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας. Και γενικά είναι μια χειρονομία που χρησιμοποιείται για ένα σωρό ώριμα πράγματα και που, παρότι μπορεί να μην το πολυφανταζόμαστε, φέρει πίσω της μια μακρά ιστορία.

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του σταυρώματος των δακτύλων μας για καλή τύχη. Η πρώτη προέρχεται από μια προχριστιανική παγανιστική πίστη στον ισχυρό συμβολισμό του σταυρού. Οι άνθρωποι τότε φέρεται να πίστευαν ότι σηματοδοτούσε τη συγκέντρωση των καλών πνευμάτων και χρησίμευε για να “γραπώσει” γερά μια επιθυμία, να την κρατήσει μέχρι να πραγματοποιηθεί.

Η πρακτική του να εύχεται κανείς πάνω σε έναν σταυρό στους πρώιμους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς εξελίχθηκε σε μια παράδοση κατά την οποία ένα άτομο σταύρωνε τον δείκτη του πάνω στον δείκτη κάποιου άλλου προσώπου για να εκφράσει την ελπίδα ότι μια επιθυμία θα πραγματοποιηθεί.

Τελικά όμως, αυτοί που έκαναν τις ευχές συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να το κάνουν και μόνοι τους, χωρίς τη συμμετοχή κάποιου άλλου ατόμου. Έτσι, στην αρχή ένα άτομο σταύρωνε τους δύο δείκτες του, μια πρακτική που στη συνέχεια εξελίχθηκε στο να σταυρώνει το άτομο τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του ίδιου χεριού. Αυτό δηλαδή που εξακολουθούμε να κάνουμε και σήμερα.

iStock

Η άλλη εξήγηση έρχεται από τις πρώτες ημέρες του χριστιανισμού, όταν οι πρώτοι πιστοί διώκονταν συχνά για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Έτσι, για να αναγνωρίσει ο ένας πιστός τον άλλον χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, ανέπτυξαν μια σειρά από χειρονομίες, μία από τις οποίες περιελάμβανε και τον σχηματισμό του ιχθύος, το σύμβολο του ψαριού δηλαδή, αγγίζοντας τους αντίχειρες και σταυρώνοντας τους δείκτες.

Το σύμβολο αντιπροσωπεύει μια ακροστιχίδα απ’ τα ελληνικά γράμματα “ι, χ, θ, υ, σ”, που σημαίνει “Ιησούς Χριστός, Υιός του Θεού, Σωτήρας”.

Αυτή η θεωρία δεν εξηγεί πλήρως πώς η τύχη συνδέθηκε με αυτήν τη χειρονομία, αλλά υποδηλώνει ότι το σταύρωμα των δακτύλων σηματοδοτούσε μια ελπίδα για να πιάσει μία ευχή ή αντιστοιχούσε σε μια προσευχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα