Γρηγόρης Κολλάρος/24 MEDIA LAB

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΩΧΗ

Η πόλη της Θεσσαλονίκης συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς να φιλοξενεί, στους δρόμους και στα μαγαζιά της, υποθέσεις οπαδικής βίας. Συγκεντρώσαμε όσα γεγονότα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου διεξάγεται, στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, αγώνας βόλεϊ μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Οι κερκίδες φιλοξενούν λίγους φιλάθλους, και περίπου 20 οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι συγκεντρωμένοι στο πέταλο και φωνάζουν συνθήματα. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου σετ μια διμοιρία των ΜΑΤ μπαίνει μέσα στο πέταλο. Αφορμή στάθηκε μια ένταση που προκλήθηκε, αλλά τα πνεύματα σύντομα ηρεμούν, μέχρι που ο αγώνας τελειώνει. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποχωρούν, με την αστυνομία να εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει προσαγωγές. Κάτι τέτοιο αποφεύγεται. 

Δύο άτομα που βρίσκονταν εκεί, επιστρέφουν στον σύνδεσμο της Θύρας 4 στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού στο κέντρο. Λίγες ώρες αργότερα επιβιβάζονται σε ένα λευκό Citroen. Είναι το ένα από τα τρία αμάξια που συμμετέχει στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου

Η 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος διεξάγεται κανονικά την επόμενη ημέρα και οι παίκτες του Άρη καλούνται να αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που ένα 24ωρο πριν έλαβε χώρα μια δολοφονία. 

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Τοσίδη και απόφαση της ΕΦΕ, τα πρακτορεία εκείνη τη μέρα έλαβαν διαφορετικές φωτογραφίες από τους φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν στο Κλεάνθης Βικελίδης. «Θα ανεβάσουμε μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες γιατί το χρώμα εξατμίστηκε. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα το φέρουμε πίσω» έγραψε εκείνη την ημέρα σε ανάρτησή του.

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Άλκη, η πόλη της Θεσσαλονίκης συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς να φιλοξενεί, στους δρόμους και στα μαγαζιά της, υποθέσεις οπαδικής βίας

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 | ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

Ένας 20χρονος βρίσκεται σε ένα πάρκο στον Εύοσμο μαζί με την κοπέλα του λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Όταν μια ομάδα ατόμων τον πλησιάζει και τον ρωτάει τι ομάδα είναι, πριν προλάβει να απαντήσει, του επιτίθενται. Τον Φεβρουάριο του 2023 ταυτοποιήθηκαν για την εν λόγω επίθεση τέσσερα νεαρά άτομα, καθώς και δύο ακόμη συνεργοί τους. 

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 |  ΤΡΙΑ ΑΜΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Ένας 26χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ που μόλις είχε επιστρέψει από τη Μασσαλία για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μαρσέιγ δέχεται επίθεση στην Σταυρούπολη μετά τα μεσάνυχτα από 8 άτομα που κατεβαίνουν από τρία αμάξια. Οι δράστες του παίρνουν την τσάντα και φεύγουν, όπως φαίνεται σε βίντεο που καταγράφει περίοικος. Αργότερα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστες και θύμα ανήκουν στην ίδια ομάδα. Για την επίθεση συλλαμβάνονται οι τρεις ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων – καθώς άτομο κατέγραψε τις πινακίδες τους – ηλικίας 21, 26 και 35 ετών. 

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 |  ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕ ΣΚΑΜΠΟ ΚΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

Κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ ένα άτομο που εργάζεται στο περίπτερο του Άρη, δέχεται επίθεση από δύο άτομα. Το σκηνικό γρήγορα εξελίσσεται σε ένα κυνηγητό με σκαμπό και στειλιάρια για αρκετά μέτρα, και καταγράφεται σε βίντεο, ενώ το άτομο που δέχεται επίθεση φέρει πάνω του ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι (πεταλούδα). Η επίθεση αυτή λαμβάνει χώρα το μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της πόλης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δυο άτομα και έπειτα από έρευνες και ο τρίτος εμπλεκόμενος. 

9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 | ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

Δύο φοιτητές, αφού παρακολούθησαν τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό επιβιβάζονται στη γραμμή 72 από το ΙΚΕΑ με κατεύθυνση τη Μηχανιώνα. Μέσα στο λεωφορείο δέχονται επίθεση από άλλους νεαρούς, οι οποίοι φορώντας κουκούλες full face χτυπούν στο κεφάλι τους δύο νεαρούς και τους πετούν έναν πυρσό, ενώ το λεωφορείο συνεχίζει τη διαδρομή του. Όταν ο πατέρας ενός εκ των δυο νεαρών, που τους περιμένει για να τους παραλάβει με το αμάξι, συνειδητοποιεί την κατάσταση, πηγαίνει προς το λεωφορείο και δέχεται και αυτός επίθεση από τους δράστες. 

Ο οδηγός του λεωφορείου δε σταμάτησε τη διαδρομή ως όφειλε, για να συλληφθούν οι δράστες, καθώς φέρεται να τον απείλησαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή στάθηκε μια προσωπική διαφωνία μεταξύ των νεαρών. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση, έπειτα από έρευνα των αστυνομικών της Αθλητικής Βίας, δύο ανήλικοι 16 και 17 ετών.  

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 | ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 

Δύο νεαροί 16 χρονών βρίσκονται κοντά στο δημαρχείο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη όταν μια ομάδα τεσσάρων ατόμων τους επιτίθεται. Δύο άτομα φέρεται να κρατούν τον έναν και οι άλλοι να χτυπούν το θύμα. Τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι έκριναν αναγκαία τη νοσηλεία του. Όταν η αστυνομία βρέθηκε εκεί, ο νεαρός φέρεται να ανέφερε ότι είναι οπαδός του Άρη με έντονη παρουσία στα social media. 

1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 | ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΥΖΕΡΙ

Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ένταση μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή έχει αναθερμανθεί με τελευταίο σημάδι την απώλεια ενός πανό του ΠΑΟΚ

Μετά τον αγώνα, οπαδοί του ΠΑΟΚ φτάνουν με μηχανάκια στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Παρκάρουν τα οχήματα τους λίγο πιο μακριά και επιτίθενται σε οπαδούς του Ηρακλή σε ένα ουζερί. Το ΝΕWS24/7 δημοσίευσε τις επόμενες ημέρες σχετικό βίντεο από την επίθεση στην οποία φαίνεται να πρωταγωνιστούν τουλάχιστον 9 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και να χτυπούν δυο άτομα. Η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας εξέτασε κάμερες από τα παρακείμενα μαγαζιά, αλλά μέχρι σήμερα δε φαίνεται να έχει ταυτοποιήσει τους δράστες. 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023 | Η ΚΛΟΠΗ ΜΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στις αρχές Απριλίου του 2023 εκλάπη μια μηχανή ενός άνδρα που υπηρετούσε στο τμήμα Αθλητικής Βίας. Η μηχανή εντοπίζεται σύντομα, αλλά μερικές ημέρες αργότερα, η μπαγαζιέρα αυτής της μηχανής γίνεται αντιληπτή σε ένα χώρο που γειτνιάζει με το σύνδεσμο της Super3 στη Χαριλάου. Την Μεγάλη Πέμπτη η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα στο κτήριο που συνορεύει με τον σύνδεσμο του Άρη. Εκεί φέρεται να εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων τσεκούρια, μαχαίρια, σπαθιά, κλεμμένες πινακίδες και κασκόλ των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή. 

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 | ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΝΗΜΑ ΒΙΑΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ένα οπαδός του Άρη βρίσκεται το βράδυ της Δευτέρας σε καφέ στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Πλατεία Odeon. Ένας οπαδός του ΠΑΟΚ περνά και λίγο αργότερα, στις 20:05 έρχεται στο μαγαζί με άλλα τέσσερα άτομα που φέρουν διακριτικά του ΠΑΟΚ. Ο οπαδός του Άρη βγαίνει από το μαγαζί κρατώντας αντικείμενο που μοιάζει με οικιακό μαχαίρι και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ του πετάνε καρέκλες από το μαγαζί. Σύντομα φτάνουν μέσα στην πλατεία, όπου μετά από λίγα δευτερόλεπτα επεμβαίνουν οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται σε υπηρεσία στο ισόγειο για το προξενείο των ΗΠΑ. Ένας εξ’ αυτών βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και το σκηνικό ολοκληρώνεται εκεί με τη σύλληψη του οπαδού του Άρη. 

Το ίδιο άτομο κατηγορείται σε υπόθεση, μαζί με έναν άλλο οπαδό του Άρη που είχε πυροβολήσει εναντίον οπαδών του ΠΑΟΚ, όταν το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου του 2021 οι δύο πλευρές είχαν δώσει τότε ραντεβού για να μιλήσουν. Οι δυο οπαδοί του Άρη καταδικάστηκαν για την εν λόγω υπόθεση και αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή. Τα αντίποινα των οπαδών του ΠΑΟΚ για τους πυροβολισμούς ακολούθησαν λίγες εβδομάδες αργότερα τον Μάρτιο του 2021

2 ΜΑΪΟΥ 2023 | Η ΖΑΚΕΤΑ ΣΤΟ TIK TOK

Ένα οπαδός του Ηρακλή ηλικίας 21 ετών επιτίθεται σε έναν 16χρονο οπαδό του ΠΑΟΚ στις Σαράντα Εκκλησιές για να του αφαιρέσει τη ζακέτα της ομάδας του. Το ανήλικο θύμα διακομίζεται στο νοσοκομείο με κατάγματα στο κεφάλι και εξάρθρωση ώμου. Ο δράστης αναρτά και διαφημίζει το λάφυρο του στο TikTok, ενώ λίγες ώρες μετά συλλαμβάνεται και έπειτα προφυλακίζεται. 

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 | ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ TASER

Τα ξημερώματα της Κυριακής, μια ομάδα τουλάχιστον επτά οπαδών του Άρη, όπως φαίνεται σε βίντεο που εξασφάλισε τότε το NEWS24/7, επιτέθηκε σε ένα μπαρ κοντά στο Λευκό Πύργο, με στόχο συγκεκριμένο οπαδό του ΠΑΟΚ που εργάζεται εκεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι οπαδοί του Άρη έφτασαν μπροστά στο μαγαζί και επιτέθηκαν στον οπαδό του ΠΑΟΚ που βρισκόταν στην πόρτα με ένα τσεκούρι και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Ένα άτομο που βρισκόταν μέσα στο μαγαζί βγήκε για τον προστατέψει με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από επίθεση με τσεκούρι στο μάγουλο. 

Στις αρχές του έτους ταυτοποιήθηκαν τέσσερις από τους δράστες νεαρής ηλικίας, δύο 22 και δύο 23 ετών. Τα άτομα φέρεται να ήταν παραπάνω από τα επτά που φαίνονται στο βίντεο και έφεραν επίσης μαζί τους taser.

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 | ΔΥΟ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΣΕ 12 ΩΡΕΣ

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο μπαρ, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιστρέφουν το μεσημέρι με τα μηχανάκια τους από το γήπεδο της Μίκρας. Στο φανάρι της συμβολής των οδών Βούλγαρη και Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκονται οπαδοί του Άρη με τους οποίους συμπλέκονται για αρκετή ώρα, μέχρι που φτάνουν αστυνομικές δυνάμεις. Τις επόμενες ώρες οι αστυνομία πραγματοποίησε 15 συλλήψεις, ηλικίας 16 έως 37 ετών, εκ των οποίων 10 είναι οπαδοί του Άρη και 6 οπαδοί του ΠΑΟΚ. 

Τις επόμενες ημέρες ασκήθηκε δίωξη και αποφασίστηκε η προφυλάκιση των 9 οπαδών του Άρη. Ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν προφυλακισμένοι στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα, εκεί που κρατούνται κάποιοι από τους καταδικασμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα τους για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους. 

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το NEWS 24/7 ζήτησε με επίσημο αίτημα προς την ΕΛ.ΑΣ. στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη. Πιο ειδικά, πόσες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας τη διετία από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού έως σήμερα (Φεβρουάριος 2022-Φεβρουάριος 2024) και πόσες εξ αυτών έχουν υποβληθεί στις δικαστικές Αρχές. Η απάντηση της Αστυνομίας στο αίτημα ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα μας μεταφέρθηκε ότι τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία «δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν προς το παρόν, ενδεχομένως όμως σε δεύτερο χρόνο», χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση.

(Update 2/2/2024: Σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης, που τέθηκαν υπόψη του NEWS24/7, από τη δολοφονία Καμπανού έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στην πόλη 14 περιστατικά, στα μισά εκ των οποίων εμπλέκονται ανήλικοι).

Είναι βέβαιο πως το πλήθος των γεγονότων, λόγω της ομερτά που επικρατεί στην οπαδική κουλτούρα, είναι περισσότερα από αυτά που παρατίθενται στην εν λόγω δημοσίευση και ενδεχομένως από αυτά που είναι σε γνώση της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η ένταση των τελευταίων μηνών φαίνεται να κατευνάστηκε, όμως Αρης και ΠΑΟΚ έχουν και πάλι στο στόχαστρο την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας. Η Π.Α.Ε. και ο Α.Σ. Άρης διαμαρτυρήθηκαν για την προφυλάκιση των εννέα οπαδών του Άρη, σχολιάζοντας την απουσία της αστυνομίας στο σκηνικό στη Βούλγαρη. Αντίστοιχα, το ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης στο μπαρ διαμαρτυρήθηκε μέσω του δικηγόρου του, καθώς κατά δήλωσή του, δυο 24ωρα μετά την επίθεση και ενώ νοσηλευόταν, δεν βρέθηκε εκεί κανένας αστυνομικός να του ζητήσει κατάθεση για την επίθεση. 

Όλα τα γεγονότα των δύο ετών που παρατίθενται έχουν εξεταστεί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, με μια εξαίρεση. Η υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού ανατέθηκε εξ αρχής στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής. Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, σε μια ασυνήθιστη ανάθεση οπαδικής υπόθεσης, εξέτασαν τηλεφωνικές κλήσεις, κινητά τηλέφωνα και τοποθεσίες, καταφέρνοντας να χαρτογραφήσουν την επίθεση και να την παρουσιάσουν στο δικαστήριο. Οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας δεν ενεπλάκησαν στην έρευνα και δεν κατέθεσαν ποτέ στο δικαστήριο. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα