Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: “ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ”

Ο Όλιβερ Ντομπροβόλσκι, επιθεωρητής της Γερμανικής Αστυνομίας, μιλά στο NEWS 24/7 για τις διαφορές και τις ομοιότητες με την ΕΛ.ΑΣ.

Ο Όλιβερ Ντομπροβόλσκι, είναι επιθεωρητής της Γερμανικής Αστυνομίας στο Βερολίνο. Έχει ιδρύσει την πρωτοβουλία “Better Police” και μιλά ανοιχτά τα τελευταία χρόνια για τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και τους ακροδεξιούς θύλακες εντός του Σώματος. «Οι συνάδερφοί μου δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτό. Φαίνεται πως περιμένουν να κάνω κάποιο λάθος», είπε ο ίδιος στο NEWS 24/7.

Ο επιθεωρητής Ντομπροβόλσκι βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα, καλεσμένος του Ιδρύματος Friedrich-Ebert και του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σε εκδήλωση για τους ακροδεξιούς θύλακες στη Γερμανική Αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ. «Έχουμε υποστεί ήττα, καθώς η πλειονότητα των αστυνομικών στη Γερμανία δεν αρθρώνει λόγο κατά της Ακροδεξιάς», σημείωσε ο ίδιος.

Η ναζιστική περίοδος άφησε, βέβαια, βαθιά πληγή και στίγμα στη Γερμανική Αστυνομία. Η από-ναζιστικοποίηση του Σώματος υπήρξε μάλλον περιορισμένη και ειδικά στις ηγετικές θέσεις του Σώματος παρέμειναν τον πρώτο καιρό μετά τον πόλεμο παλιοί ναζί, οι οποίοι δεν είχαν μετακινηθεί από τις πεποιθήσεις τους. 

Στο πέρασμα των δεκαετιών, η Γερμανική Αστυνομία – τουλάχιστον η Ομοσπονδιακή – εξελίχθηκε σε αξιόπιστο θεσμό μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας. Προσελήφθησαν γυναίκες και άτομα με μεταναστευτικό παρελθόν, κάτι που τα πρώτα χρόνια ήταν αδιανόητο. Η Γερμανική Αστυνομία σήμερα θεωρείται πυλώνας ενός κράτος δικαίου, ωστόσο φαίνεται ότι ακροδεξιοί θύλακες έχουν ξανασυσταθεί.

«Καταγράφονται περιπτώσεις παράνομης αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας. Οι ειδικοί λένε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό έχει αλλάξει πολλά. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη γερμανική κοινωνία, ειδικά στην LGBTIQ+ κοινότητα, κι επίσης μετανάστες και στελέχη της Αριστεράς, που χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς την Αστυνομία», σημείωσε μιλώντας στο NEWS 24/7 ο επιθεωρητής Ντομπροβόλσκι.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η κατάσταση άλλαξε μετά την προσφυγική κρίση του 2015. «Μετά την άφιξη στη Γερμανία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, υπήρξε μία στροφή της γερμανικής κοινωνίας προς τα δεξιά. Αυτό οφειλόταν σε παράλογο φόβο, επίσης όμως σε ρατσισμό και προκαταλήψεις. Τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα έγιναν πιο ισχυρά και φυσικά ένας συντηρητικός θεσμός, όπως η Αστυνομία, επίσης μετακινήθηκε προς τα δεξιά», εξήγησε ο Ντομπροβόλσκι.

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως συνομιλίες αστυνομικών σε διαδικτυακά τσατ, στα οποία υμνούσαν τη ναζιστική περίοδο και διακινούσαν υλικό που έχει απαγορευτεί. Από την έρευνα δημοσιογράφων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα -και όχι από εσωτερική έρευνα της Αστυνομίας -αποκαλύφθηκε ότι τα πράγματα ήταν περισσότερο σοβαρά.

Οργανωμένες ομάδες εξτρεμιστών στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και αστυνομικοί, νοσταλγούσαν τη ναζιστική περίοδο και επιπλέον είχαν οργανωθεί στρατιωτικά. Φαντασιώνονταν την ανατροπή του πολιτεύματος και την κατάργηση του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αστυνομικοί υπάλληλοι ήταν ενταγμένοι σε τέτοιες συνωμοσιολογίες οργανώσεις αρνητών του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους, όπως οι Selbstverwalter (μτφρ: Αυτοδιοικούμενοι).

«Επρόκειτο για μία ιδιαίτερη κατηγορία εξτρεμιστών, οι οποίοι αρνούνταν ότι υπήρχε επίσημο συμβόλαιο ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι το Γερμανικό Ράιχ υπάρχει ακόμα. Έτσι, δεν ακολουθούσαν τους κοινούς νόμους και φαίνεται ότι προσδοκούσαν να ιδρύσουν δικά τους βασίλεια και πριγκιπάτα και ότι προετοιμάζονταν για εξέγερση», ανέφερε ο επιθεωρητής Ντομπροβόλσκι. «Πολλοί αστυνομικοί ήταν σημαντικά μέλη αυτών των ομάδων. Ευτυχώς, όταν ανακαλύφθηκαν, εκδιώχθηκαν».

Τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών και οι ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου στη Γερμανία λένε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, από τις οποίες δεν προκύπτουν ενδείξεις για προβλήματα δομικού ρατσισμού και ακροδεξιού εξτρεμισμού. Ενάντια σε αυτό το αφήγημα εκφράζονται κυρίως ανεξάρτητες υπηρεσίες, οι οποίες καταπιάνονται κριτικά, επιχειρησιακά και ερευνητικά με ανάρμοστες συμπεριφορές των αστυνομικών, αλλά και μεμονωμένα άτομα μέσα από την ίδια την Αστυνομία, που δρουν ως whistle-blowers.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ανεξάρτητες, εξωτερικές έρευνες για τον έλεγχο και τη διερεύνηση υποθέσεων αστυνομικής βίας.»

Στην εκδήλωση της Αθήνας για την Ακροδεξιά στην Αστυνομία ο Γερμανός αστυνομικός αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των συναδέλφων του. Ρωτήθηκε από το NEWS 24/7 για τη σημασία της εκπαίδευσης των ενστόλων. «Η εκπαίδευση και η κατάρτιση της Γερμανικής Αστυνομίας είναι πολύ καλή, σε σύγκριση την αντίστοιχη εκπαίδευση σε άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, όμως, βασίζεται πολύ σε θέματα τακτικής και τις βασικές αρχές επιβολής του νόμου», απάντησε. «Κατά τη γνώμη μου, η εκπαίδευση θα πρέπει εστιάζεται στις κοινωνικές επιστήμες, στην πολιτική εκπαίδευση και την επικοινωνία, κι επίσης στη διαφορετικότητα και την εξάλειψη του ρατσισμού».

Η συζήτηση επιστρέφει στην αίσθηση της ατιμωρησίας και στη διαφάνεια των εσωτερικών πειθαρχικών ερευνών, κάθε φορά που αποκαλύπτεται ένα σοβαρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τι συμβαίνει στην Γερμανική Αστυνομία; Υπάρχει λογοδοσία και διαφάνεια στον εσωτερικό έλεγχο; Και εν τέλει, τιμωρούνται οι αστυνομικοί αντίστοιχα με τις πράξεις τους; Από την απάντηση του Ντομπροβόλσκι προκύπτει ότι στη Γερμανία υπάρχει η ίδια ακριβώς πικρή συζήτηση με την Ελλάδα – αν οι αστυνομικοί φορούν διακριτικά όταν επιχειρούν στον δρόμο και αν πρέπει να έχουν κάμερες ενσωματωμένες στις στολές τους.

«Για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση της παράνομης συμπεριφοράς της Αστυνομίας, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες. Κάθε αστυνομικός θα πρέπει να φέρει το όνομα και τον αριθμό του πάνω στη στολή, ώστε να αναγνωρίζεται σωστά. Επίσης, ναι, η κάμερα στις στολές μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν αποδείξεις, όχι μόνο για την Αστυνομία, αλλά και για την ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων μετά από παράνομη βία ή ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών», σημείωσε ο Ντομπροβόλσκι.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ανεξάρτητες, εξωτερικές έρευνες για τον έλεγχο και τη διερεύνηση υποθέσεων αστυνομικής βίας», ανέφερε ο ίδιος. «Στην πραγματικότητα, οι αστυνομικοί ερευνούν τους αστυνομικούς. Αυτό δεν είναι ουδέτερο ή αντικειμενικό».

Info:

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του Όλιβερ Ντομπροβόλσκι για την Ακροδεξιά στη Γερμανική Αστυνομία. Κι επίσης, την έρευνα στο NEWS247 για την Ακροδεξιά στην ΕΛ.ΑΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα