Νόνη Δούνια Γιώργος Καπλανίδης

ΝΟΝΗ ΔΟΥΝΙΑ: “ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Η Νόνη Δούνια μιλά στο The Magazine για την επιστροφή της στην τηλεόραση, την πορεία της στην πολιτική, την περιπέτεια υγείας της και την ομορφιά.

Η Νόνη Δούνια είναι γνωστή στο ευρύ κοινό εδώ και χρόνια. Υπήρξε ηθοποιός, παρουσιάστρια και μοντέλο, ενώ πάντα κατάφερνε να φέρει εις πέρας κάθε εγχείρημα που αναλάμβανε, με σεβασμό, συνέπεια και ομορφιά – όχι μόνο τη δεδομένη, που είναι εμφανής, αλλά και εκείνην που “αναβλύζει” από μέσα της.

Πριν από μερικά χρόνια, “συστήθηκε” και με μία ακόμη ιδιότητά της, θεσμική αυτή την φορά, αφού το 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια συνεχίζει να είναι ενεργή στα κοινά, παρόλο που στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δεν επανεξελέγη.

Ευγενική και πρόσχαρη, χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων της σε όλα τα επαγγελματία πεδία όπου έχει δραστηριοποιηθεί, αλλά και της εκτίμησης του κόσμου.

Φέτος, έκανε ένα δυνατό come-back στην τηλεόραση, στο πλευρό του Κώστα Τσουρού στην εκπομπή “Ακόμα δεν είδες τίποτα!”. Μια εκπομπή με επίκεντρο την ενημέρωση, αλλά και την ψυχαγωγία, που προβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο, στις 13:40, μέσα από τη συχνότητα του MEGA.

Πώς αισθάνεται για την επιστροφή της στο “γυαλί” και γιατί είπε το “ναι”; Πώς αποτιμά την πορεία της στην πολιτική και τι συμπεριφορές αντιμετώπισε όταν εξελέγη; Πώς την επηρέασε το πρόβλημα υγείας που πέρασε και τι μάθημα της έδωσε; Τι έχει να πει για τα πρότυπα ομορφιάς και ποια συμβουλή δίνει στα νέα κορίτσια; Η Νόνη Δούνια μιλά στο The Magazine και απαντά σε όλα. 

Περίπου 7 χρόνια μετά από την τελευταία σας τηλεοπτική δουλειά – το “Flashback” το 2016 στον ΑΝΤ1 – επιστρέψατε στο “γυαλί”, με την εκπομπή “Ακόμα δεν είδες τίποτα!” μαζί με τον Κώστα Τσουρό στο MEGA. Πώς αισθάνεστε για αυτό το come-back; Σας είχε λείψει η τηλεόραση;
Πολύ! Μου είχε λείψει, ιδίως, αυτή η αμεσότητα της επικοινωνίας με τον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενη που επέστρεψα! Η τηλεόραση είναι ένα μέσο, που αγαπώ και γνωρίζω καλά!

Το πάνελ της εκπομπής "Ακόμα δεν είδες τίποτα!"
Το πάνελ της εκπομπής "Ακόμα δεν είδες τίποτα!" MEGA

Πώς έγινε η πρόταση και τι σας έκανε να πείτε το “ναι”;
Η αλήθεια είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια πορείας στον χώρο των ΜΜΕ, ευτυχώς έχω αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και έχω διατηρήσει πολλές επαφές και φιλίες με ανθρώπους της τηλεόρασης. Έτσι, τόσο, όσο ήμουν Βουλευτής, όσο και μετά, είχα τη χαρά και την τιμή να έχω αρκετές προτάσεις. Είπα το “ναι” στο “Ακόμα δεν είδες τίποτα!” επειδή είναι μια “φρέσκια” πρόταση στους τηλεθεατές, για να περνούν όμορφα και χαλαρά το Σαββατοκύριακό τους, με ένα διαφορετικά δοσμένο “infotainment”. Βέβαια, βαρύνοντα ρόλο στην απόφασή μου, έπαιξε και το ότι στο τιμόνι της εκπομπής είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος, όπως ο Κώστας Τσουρός, τον οποίο εκτιμώ πολύ, όπως, άλλωστε και όλη την άλλη ομάδα, που απαρτίζει την εκπομπή.

Οι εκπομπές που παρουσιάσατε στο παρελθόν, αφορούσαν, κυρίως, τα παιδιά και τους γονείς, με το περιεχόμενο να στηρίζεται σε θέματα φροντίδας και διαπαιδαγώγησης (π.χ. “Mommy: Το παιδί μου κι εγώ”, “Γονείς από κούνια”, “Γυναίκες”). Είναι πρόκληση για εσάς μια infotainment εκπομπή;
Πράγματι οι προηγούμενες εκπομπές, που παρουσίασα, είχαν διαφορετική θεματική. Όμως, τόσο η πληροφόρηση, όσο και η διασκέδαση αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής όλων μας, άρα και της δικής μου. Δεν είναι κάτι μακριά από εμένα. Αποτελεί απλώς ένα καινούργιο για μένα τηλεοπτικό αντικείμενο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και να εξελισσόμαστε;

Μέχρι πρότινος είχατε και την ιδιότητα της βουλεύτριας, καθώς το 2019 εκλεγήκατε στην Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία και γίνατε η πρώτη γυναίκα βουλευτής της ΝΔ στον Πειραιά. Ήταν μια δύσκολη τετραετία για τη χώρα και για την κυβέρνηση, καθώς είχαμε από την πρωτόγνωρη για όλο τον πλανήτη πανδημία μέχρι το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. Πώς βιώσατε εσείς την τετραετία της διακυβέρνησης;
Ήταν πράγματι μια εξαιρετικά απαιτητική τετραετία για την Κυβέρνηση η προηγούμενη, αφού είχε πολλές προκλήσεις και εμπόδια να ξεπεράσει, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσωπικά, ήταν τιμή μου που οι συμπολίτες μου με εξέλεξαν ως την πρώτη γυναίκα Βουλευτή της ΝΔ και προσπάθησα με κάθε τρόπο να ανταποδώσω αυτή τους την εμπιστοσύνη. Κατά την άποψή μου, παρά τα τεράστια προβλήματα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η διακυβέρνηση της ΝΔ την περασμένη τετραετία υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη, έστω με κάποιες αδυναμίες. Για αυτό, άλλωστε και οι πολίτες της επανεξέλεξαν, χαρίζοντάς της, μάλιστα, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων.

Νόνη Δούνια
Νόνη Δούνια Γιώργος Καπλανίδης

“Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός μου ως “celebrity” καθόλου δεν μου αναλογεί και δεν μου ταιριάζει! Είμαι η Νόνη και είμαι πολλά περισσότερα!” είχατε γράψει σε μία ανάρτησή σας στα social media, κατά τη δεύτερη υποψηφιότητά σας. Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα υπάρχει ο χαρακτηρισμός αυτός και πολλές φορές αντιμετωπίζονται υποτιμητικά άτομα που δραστηριοποιούνται στην πολιτική, φέροντας μια άλλη – καλλιτεχνική εν προκειμένω – ιδιότητα, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους συναδέλφους. Βρεθήκατε αντιμέτωπη με τέτοιες συμπεριφορές;
Ασφαλώς και βρέθηκα αντιμέτωπη με τέτοιες συμπεριφορές από ανθρώπους, που δεν με έκριναν βάσει της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και της εν γένει στάσης μου στην πολιτική, την οποία αντιμετώπισα με σοβαρότητα και ευθύνη, αλλά με βάση κάποια στερεότυπα, που ίσως έχουν στο μυαλό τους. Χαίρομαι, όμως, που με την πορεία μου στη Βουλή, απέδειξα και στον πιο επιφυλακτικό απέναντί μου ότι αντιμετώπισα τη θεσμική μου ευθύνη με συνέπεια και απόλυτη αφοσίωση.

“Προτρέπω, πρώτα εμάς τις ίδιες τις γυναίκες, να στηρίζουμε και να πιστεύουμε ακράδαντα η μία την άλλη!”

Στις βουλευτικές εκλογές του 2023, δεν επανεκλεγήκατε. Τι σηματοδοτεί αυτό για εσάς; Θα συνεχίσετε την πορεία σας στην πολιτική;
Σαφώς και θα την συνεχίσω! Ποτέ δεν παρατάω κάτι που αγαπώ πιστεύω, λόγω μιας δυσκολίας. Συμμετέχω πάντα ενεργά στα κοινά, καθώς η πολιτική είναι ένας χώρος που με ενδιαφέρει πολύ.

Πόσο απέχουμε, τελικά, στην Ελλάδα από το να δούμε μια Ελληνίδα πρωθυπουργό;
Θα ήθελα τόσο πολύ να απαντήσω “λίγο”, αλλά φοβάμαι πως απέχουμε αρκετά. Είναι στο χέρι μας, όμως, να εμπιστευτούμε τις γυναίκες, που αδιαμφισβήτητα είναι πολυτάλαντες, multitaskers και ικανές να επιτύχουν το καθετί, για να καταλάβουν κάθε θεσμικό αξίωμα. Σίγουρα κάναμε μια καλή αρχή έχοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια γυναίκα. Όμως, δεν αρκεί! Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Για αυτό και προτρέπω, πρώτα εμάς τις ίδιες τις γυναίκες, να στηρίζουμε και να πιστεύουμε ακράδαντα η μία την άλλη!

Πριν από μερικά χρόνια υποβληθήκατε σε μία σοβαρή επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, καθώς είχατε διαγνωστεί με πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας. Μάλιστα, ανακαλύψατε το πρόβλημα υγείας σας σε έναν προληπτικό έλεγχο. Πόσο σημαντική είναι τελικά η πρόληψη στα θέματα υγείας και πώς σας άλλαξε η εμπειρία αυτή;
Η πρόληψη είναι το “α και το ω” σε θέματα υγείας. Όσο δύσκολοι και απαιτητικοί και να είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε τις προληπτικές μας εξετάσεις. Για μένα η εμπειρία αυτή ήταν ένα μάθημα ότι πρέπει να χαίρομαι κάθε στιγμή της ζωής μου στο έπακρο, μαζί με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο, εκτός από το “τώρα”.

Η Νόνη Δούνια στη Βουλή
Η Νόνη Δούνια στη Βουλή George Vitsaras / SOOC

Κατά καιρούς, βλέπουμε δημοσιεύματα του στυλ “ποζάρει χωρίς ρετούς/φίλτρα” για πολλές επώνυμες, όμορφες γυναίκες, ειδικά για εκείνες που υπήρξαν μοντέλα στο παρελθόν, όπως εσείς. Σας ενοχλούν τέτοιες “ειδήσεις”; Αισθάνεστε πως είναι σαν να περιμένει ο κόσμος από τις καλλονές, να μην μεγαλώσουν ποτέ;
Ναι, το αισθάνομαι! Και μου φαίνεται παράλογο και άτοπο! Όπως όλοι μεγαλώνουν και αλλάζουν εξωτερικά και εσωτερικά, με τις εμπειρίες, το πέρασμα των ετών και τις κακουχίες της ζωής, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, που υπήρξαμε κάποτε μοντέλα. Ο χρόνος περνά για όλους μας και κανείς μας δεν μπορεί να παραμείνει νέος για πάντα. Θα ήταν αφύσικο! Όμως κάθε ηλικία έχει την ομορφιά και την χάρη της.

Φαίνεται, πάντως, πως δεν φοβάστε τον χρόνο που περνάει. Αντιθέτως, βλέπουμε πολύ μικρά κορίτσια, να ξεκινούν τις αισθητικές επεμβάσεις από την ηλικία των 20-25 χρονών, για να “προλάβουν”. Πώς βλέπετε αυτό το φαινόμενο και τι θα τους λέγατε, αν μπορούσατε;
Αν και γενικά είμαι υπέρ του να κάνει ο καθένας μας ό,τι θέλει και τον κάνει να αισθάνεται όμορφα, δεν συμφωνώ με καμία υπερβολή. Και το να επεμβαίνει κανείς στη φυσική ομορφιά των 20-25 ετών είναι μια υπερβολή, που δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να γίνει! Θα έλεγα σε αυτά τα κορίτσια να αγαπήσουν τον εαυτό τους, εξωτερικά και- κυρίως- εσωτερικά, να είναι ευγνώμονες για την υγεία και ό,τι άλλο τους δίνεται απλόχερα και να ζήσουν τη ζωή τους ελεύθερα και χαρούμενα!

Τέλος, καθώς έχετε και δύο παιδιά που βρίσκονται στη φάση της ενηλικίωσης, πώς βλέπετε τη νέα γενιά; Μπορούμε να ελπίζουμε σ’ αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον; Και, τι συμβουλές τους δίνετε τώρα που βγαίνουν στην κοινωνία;
Η νέα γενιά είναι πολλά βήματα μπροστά από εμάς. Έχει όλα τα φόντα, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Πιστεύω πολύ στα νέα παιδιά! Στα δικά μου παιδιά λέω να είναι ελεύθερα, να προσπαθούν και να δουλεύουν σκληρά για ό,τι στοχεύουν, με γνώμονα πάντα τις αξίες και την προσωπικότητά τους και να ζήσουν τη ζωή τους όπως ακριβώς την ονειρεύονται!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα