Έτσι μοιάζει η νέα τάση. Getty Images/iStockphoto

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το ασιατικής προέλευσης τσάι με γάλα και μπαλίτσες ταπιόκας κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη διεθνή αγορά.

Στο Share Wish, ένα μικρό μαγαζί στην οδό Περικλέους στο κέντρο της Αθήνας, ο κόσμος κάνει ουρά για να πάρει το τσάι του. Αν παρατηρήσεις όμως καλύτερα το περιεχόμενο των μπουκαλιών, θα δεις ότι μέσα σε αυτό “κολυμπάνε” μερικές μικρές στρογγυλές μπαλίτσες. Δεν πρόκειται για ένα κλασικό παγωμένο τσάι, αλλά για το Bubble Tea ή Boba Milk Tea, όπως είναι μία από τις εναλλακτικές ονομασίες του.

Το συγκεκριμένο κατάστημα δεν είναι το πρώτο στο είδος του στην Αθήνα, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μαγαζιών που παρουσιάζουν αυτή τη νέα τάση στην Αθήνα. Σε μία βόλτα στην οδό Αιόλου, συναντά κανείς το Bubbletale και στη συνέχεια το Bubbleicious Tea Bar (το οποίο έχει ένα ακόμα κατάστημα στην Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι). Και στα δύο, πίνεις Bubble Tea, το πολύχρωμο ρόφημα με τις μικροσκοπικές φούσκες που “σκάνε” στο στόμα και απελευθερώνουν μια γεύση.

Μπορεί το Bubble Tea να ακούγεται ως ένα σύγχρονο ρόφημα, αλλά στις ασιατικές χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του ΄80. «Στην Κίνα, αυτά τα μαγαζιά είναι τόσο συνηθισμένα, όπως τα coffee shops» λέει η Kai, ιδιοκτήτρια του Share Wish. Οι γονείς της ζουν στην Ελλάδα για περισσότερα από είκοσι χρόνια και η ίδια βρέθηκε εδώ πριν από δέκα χρόνια. Τον Μάιο του 2021 άνοιξε το Share Wish, φέρνοντας ουσιαστικά το franchise ενός κινέζικου brand. Στο ξεκίνημά του, το μαγαζί προσέλκυε περισσότερο τους κατοίκους της πόλης, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, κέρδιζε και τους τουρίστες.

“Χρησιμοποιούμε παραδοσιακά κινέζικα υλικά. Παραδοσιακά πρόκειται για το κλασικό τσάι το οποίο αναμειγνύεται με γάλα και στη συνέχεια προστίθενται τα boba ταπιόκας, honey jelly, mochi ενώ υπάρχουν και εκδοχές με φρέσκα φρούτα – από ανανά και φράουλα μέχρι καρπούζι και σταφύλια”.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κάπου ανάμεσα σε ένα φανταχτερό ρόφημα και ένα σνακ, αυτό το τρελό παρασκεύασμα φαίνεται να έχει τραβήξει την προσοχή του μέσου νεαρού εφήβου χάρη στην ποικιλία των χρωμάτων, των γεύσεων και των υφών του. Ειδικά προσαρμοσμένο στην αγορά της νεολαίας, το Bubble Tea έχει πλέον αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα σε όλη την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες του Hospitality Inside. Η πορεία του φαίνεται ανοδική καθώς εμφανίζονται νέα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Τέλος Οκτωβρίου, το η Kai ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ακόμα Share Wish στην Πανόρμου, έχοντας δει προφανώς ότι υπάρχει ζήτηση.

Όπως αναφέρει το Fortune Business Insights, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς του Bubble Tea ήταν 2,02 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ το 2019 και προβλέπεται να φτάσει τα 3,39 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2027.

Συνταγή made in Taiwan. Getty Images

Το Bubble Tea βασίζεται σε μια συνταγή από την Ταϊβάν, όπου αναμειγνύεται μια ζεστή ή κρύα βάση τσαγιού με γάλα, φρούτα, χυμό και στη συνέχεια προστίθενται οι χαρακτηριστικές μπαλίτσες – μαλακά και λαστιχωτά μαργαριτάρια ταπιόκας που κάθονται στο κάτω μέρος. Η ταπιόκα είναι ένα άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της μανιόκας (cassava), χωρίς γλουτένη και αρκετά ήπιο στη γεύση.

ΠΩΣ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ

Σερβίρεται σε διαφανή ποτήρια με χοντρό καλαμάκι ώστε να μπορείς να ρουφήξεις τις μπαλίτσες (γνωστές ως pearls ή boba) και να τις μασήσεις καθώς πίνεις το τσάι. Η ονομασία “bubble” οφείλεται στις μπάλες ταπιόκας όσο και στις πολλές φυσαλίδες που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της ανάμειξης.

Οι πολλές και διαφορετικές εκδοχές του Bubble Tea το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό στους καταναλωτές, αφού η ανάγκη για καινοτομία στον κλάδο του φαγητού και τον ποτών είναι μεγάλη. Το γεγονός μάλιστα ότι χρησιμοποιούνται άγνωστα στο ευρύ κοινό υλικά, δημιουργεί ένα ακόμα μεγαλύτερο buzz γύρω από αυτό.

Σήμα κατατεθέν όλων των μαγαζιών που σερβίρουν Bubble Tea είναι τα διάφανη ποτήρια ώστε να είναι ευδιάκριτες οι μικρές, παιχνιδιάρικες φούσκες. Από εκεί και πέρα, οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι.Στο Share Wish βρίσκει κανείς Milk Tea με πέρλες, Mochi Milk Tea, Fruitea, Biscuit Tea και Taiwan Tea με συστατικά όπως pecan milk, canteen και coconut jelly, αλλά και κομμάτια φρούτων και χυμούς. Το κλασικό τσάι γίνεται γλυκό σνακ αλλά και φρουτοποτό, ανάλογα με τη διάθεση. Το Bubble Tea αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ασιατικής κουλτούρας και το γεγονός ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη διεθνή αγορά, δείχνει ότι η δύση «διψάει» για οτιδήποτε εξωτικό και περίεργο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα