Φαγητό Istock

“ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪ ΗΡΘΑ” – ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΣΜΟ

Πέντε χώρες στις οποίες θα ξαναπήγαινα μόνο και μόνο για το φαγητό τους. Τα αγαπημένα μου πιάτα.

Ένα ταξίδι είναι μια εμπειρία που αναδεικνύει τις πολιτισμικές διαφορές και τον πλούτο του κόσμου, και μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της εμπειρίας είναι η γαστρονομία της κάθε χώρας.

Καθώς επισκεπτόμαστε νέα μέρη, ανακαλύπτουμε μια πληθώρα από γεύσεις και αρώματα που μας συνεπαίρνουν. Ανάμεσα στη γεύση και την παράδοση, η κουζίνα της κάθε χώρας αντικατοπτρίζει την ιστορία, την κουλτούρα και την ταυτότητά της.

Καθώς δοκιμάζουμε τα πιάτα του κάθε λαού, ανακαλύπτουμε όχι μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά και την ψυχή τους, μέσα από τα συστατικά και την προετοιμασία τους.

Street food
Street food Istock

Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσω για πέντε χώρες που έχω επισκεφθεί, των οποίων οι κουζίνες με ξετρέλαναν.

Αυτή η λίστα βασίζεται στον ουρανίσκο μου και μόνο, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι είμαι λάτρης της μεσογειακής κουζίνας.

Αγνό λάδι, φρέσκα λαχανικά, ιδιαίτερα καρυκεύματα και καλό κρασί. Η σημασία της πρώτης ύλης είναι μεγάλη για μένα και το στομάχι μου.

Μεσογειακή διατροφή istockphoto

 

Τα γλυκά, επίσης, είναι ο δικός μου επίγειος παράδεισος.

Από την αυθεντική ιταλική πίτσα και το τζελάτο -που δεν είναι παγωτό-, μέχρι τα μπαχαρικά της Αιγύπτου, θα προσπαθήσω να σας κάνω να ταξιδέψετε μαζί μου, παίρνοντας μια γεύση από την ποικιλία και τον πλούτο της παγκόσμιας κουζίνας.

ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα με μακρά ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά, κάτι αντανακλάται και στη γαστρονομία της.

Στους 6 μήνες που έζησα σε αυτή τη χώρα, πέρα από τα μαγικά φυσικά τοπία, με κέρδισε η ποικιλία που προσφέρει η πορτογαλική κουζίνα, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και γευστικές κουζίνες της Ευρώπης.

Πορτογαλική αγορά λαχανικών Istock

Στην Πορτογαλία, η θάλασσα είναι ο βασιλιάς και οι παραδοσιακές συνταγές τους συχνά περιλαμβάνουν θαλασσινά και ψάρια. Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας είναι ο μπακαλιάρος (Bacalhau), το παραδοσιακό τους πιάτο.

Ένα πιο τα γνωστά τους πιάτα είναι το francesinha, ένα πιάτο ιδιαίτερα περίεργο για πολλούς. Το francesinha, όπως ονομάζεται, φτιάχνεται με 2 φέτες ψωμιού του τοστ, ζαμπόν, καπνιστό χοιρινό λουκάνικο και μοσχαρίσια μπριζόλα. Από πάνω το πασπαλίζουν με τριμμένο τυρί και το βάζουν στο φούρνο για να λιώσει, ενώ στο τέλος το σερβίρουν με ζεστή σάλτσα που περιέχει ουίσκι.

Σε ορισμένα εστιατόρια υπάρχει και vegetarian εκδοχή του πιάτου, με μανιτάρια.

Francesinha Istock

Άλλα δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν την πορτογαλική σούπα Caldo Verde, με εκλεπτυσμένο κατσικίσιο τυρί Queijo da Serra.

Τέλος, τι να πούμε για τα περίφημα πορτογαλικά γλυκά Pastéis de Nata; Φήμες λένε ότι κανείς δεν έχει φάει μόνο ένα.

Pastel de nata Istock

Η Πορτογαλία είναι επίσης γνωστή για τα κρασιά της, με τους καλλιεργητές να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας σε πολλές περιοχές της χώρας. Μια επίσκεψη σε έναν πορτογαλικό αμπελώνα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να απολαύσετε τη γευστική ποικιλία των κρασιών που προσφέρει η χώρα.

Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που εκτείνεται ανά τους αιώνες και η γαστρονομία της αντικατοπτρίζει αυτήν την πολυπολιτισμική κληρονομιά με μια πληθώρα από γεύσεις και αρώματα που κερδίζουν τις καρδιές των επισκεπτών.

Η τουρκική κουζίνα είναι γνωστή για τα φανταστικά μπαχαρικά, το φρέσκο φαγητό και τις απλές αλλά γεμάτες γεύση συνταγές.

Η γαστρονομία της Τουρκίας δεν αφορά μόνο το φαγητό, αλλά και την συλλογική εμπειρία της δημιουργίας του φαγητού. Οι Τούρκοι απολαμβάνουν τα γεύματα ως κοινωνικό γεγονός, με την κατανάλωση φαγητού στο ίδιο τραπέζι να αποτελεί σημαντικό μέρος της κουλτούρας.

Κωνσταντινούπολη istockphoto

Ένα από τα διασημότερα πιάτα της Τουρκίας είναι οι ντολμάδες, που αποτελείται από αμπελόφυλλα γεμιστά με μείγμα από (κιμά), ρύζι και μπαχαρικά, συνήθως σε συνδυασμό με τοπική σάλτσα ντομάτας. Το κεμπάπ, για κάποιος το εθνικό φαγητό τους, είναι ένα μείγμα από μαριναρισμένο, ψημένο κρέας, το οποίο συνήθως σερβίρεται με πίτα ή φρέσκο ψωμί ή ρύζι, και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η τουρκική κουζίνα αναμφισβήτητα προσφέρει πολλές επιλογές για όλα τα στομάχια.

Τα μπαχαρικά είναι παντού και όλα τα σοκάκια μυρίζουν κόλιανδρο, κύμινο και σουμάκ.

Αγορά για μπαχάρια στην Τουρκία istockphoto

Το κρέας είναι βασικό συστατικό των πιάτων τους. Εντούτοις, ως vegetarian δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω πιάτα που απευθύνονται σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Vegetarian επιλογές istockphoto

Ενδεικτικά: Ιμάμ Μπαϊλντί, πίτα Γκιοζλεμές, Ταμπούλε, μπουρέκια με λαχανικά.

Τέλος, η τουρκική γαστρονομία διαθέτει πληθώρα γλυκών επιλογών.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουρκικά γλυκά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε: Κιουνεφέ, σουτζούκ λουκούμ, κατιμέρι, Burma Kadayif.

Σιροπιαστά στην Κωνσταντινούπολη istockphoto

Αίγυπτος

Η αιγυπτιακή κουζίνα αποτελεί μια συναρπαστική συνάντηση γεύσεων, αρωμάτων και παραδόσεων που αντικατοπτρίζουν την πλούσια κληρονομιά της χώρας.

Η κουζίνα της Αιγύπτου είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις που αναδεικνύουν τα φρέσκα τοπικά συστατικά και τα ιδιαίτερα μπαχάρια.

Όλων των ειδών τα μπαχάρια στη Sharm el Sheik Istock

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο εκλεκτά πιάτα της αιγυπτιακής κουζίνας:

Ta’ameya: Τα Ta’ameya, γνωστά επίσης και ως falafel, είναι το σήμα κατατεθέν της Αιγυπτιακής κουζίνας. Πώς θα περιέγραφα το πιάτο; Γευστικός οργασμός!

egyptian food (taameya, aish, tahini, ful medames)

Koshari: Το Koshari είναι ένα πιάτο που περιέχει ένα μείγμα από ρύζι, ζυμαρικά, σκόρδο, κρεμμύδια, σάλτσα και φακές.

Hummus: Δεν γίνεται να πας στην Αίγυπτο και να μην φας παραδοσιακό χούμους.

Ful Medames: Αυτό το παραδοσιακό πιάτο φτιάχνεται με βραστά φασόλια ή κουκιά και διάφορα λαχανικά. Συνήθως σερβίρεται με ελαιόλαδο, ντομάτα, κρεμμύδι και μπαχαρικά.

Ful Medames istockphoto

Couscous: Το κουσκούς τρώγεται είτε γλυκό με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, είτε αλμυρό με λαχανικά.

Baba Ganoush: Ένα αγαπημένο πιάτο με μελιτζάνες, ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο, το οποίο συνοδεύει όλα τα πιάτα.

Kunafa: Ένα παραδοσιακό επιδόρπιο, φτιαγμένο από λεπτές στρώσεις ζύμης, γεμισμένες με τυρί και σιρόπι.

Ιταλία

Επισκέπτομαι κάθε χρόνο την Ιταλία, για τρεις λόγους: Πίτσα, τζελάτο, κρασί.

Η Ιταλική κουζίνα είναι ένας κόσμος γευστικών απολαύσεων που προσφέρει μια ευρεία γκάμα από παραδοσιακές συνταγές.

Με πλούσια ιστορία και ρίζες που χάνονται στο πέρασμα των αιώνων, η Ιταλική κουζίνα χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και καλές πρώτες ύλες.

Mamma Mia! Istock

Από την αρωματική πίτσα μέχρι τα πλούσια ριζότο και κανελόνια, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς γαστρονομικές απολαύσεις της Ιταλίας:

Πίτσα: Η θρυλική πίτσα, με τη λεπτή βάση, τις φρέσκες ντομάτες, το τυρί μοτσαρέλα, τον φρέσκο βασιλικό, τις ελιές (και το προσούτο για τους κρεατοφάγους).

Πάστα: Τα ιταλικά ζυμαρικά έρχονται από άλλο πλανήτη. Πάντα σπιτικά, πάντα γευστικά. Όποιοι έχουν δοκιμάσει pasta από τα χέρια ιταλίδας γιαγιάς ξέρουν…

Ριζότο: Αρωματικό και πλούσιο, το ιταλικό ριζότο είναι σε άλλο level.

Αραντσίνι: Τα arancini δεν είναι άλλο από τους ιταλικούς τραγανούς κεφτέδες από ριζότο, ένα από τα πιο αγαπημένα street food των Ιταλών και όχι άδικα, αφού είναι πεντανόστιμα.

Roma, Roma... Istock

Η Ιταλική κουζίνα, ωστόσο, δεν είναι γνωστή μόνο για τα πιάτα της. Η χώρα είναι γνωστή για τα εξαιρετικά κρασιά της, όπως το Barolo, το Prosecco και το Lambrusco. Τα ιταλικά κρασιά συνοδεύουν τα γεύματα με τον καλύτερο τρόπο, ενισχύοντας τη γεύση που δίνουν οι εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Επιπλέον, η Ιταλία είναι γνωστή για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ιταλική κουζίνα. Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται σε πολλές περιοχές της Ιταλίας και αποτελεί το πλέον απαραίτητο συστατικό για τα πιάτα.

Από την άλλη, η γλυκιά πλευρά της Ιταλικής κουζίνας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Από το διάσημο tiramisu μέχρι τα ζουμερά cannoli, τα γλυκά της Ιταλίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας τους.

Τέλος, τι να πούμε για το τζελάτο; Αρχικά, μην πεις στους ιταλούς ότι είναι παγωτό. Θα σε χτυπήσουν.

Τζελάτο στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου Istock

Η διαφορά του τζελάτο από το κλασικό παγωτό αφορά το πώς φτιάχνεται. Το τζελάτο παρασκευάζεται με λιγότερο αέρα και λιγότερα λιπαρά από το παγωτό, προσφέροντας έτσι μια πιο πυκνή και πλούσια γεύση. Επίσης, οι παραδοσιακές συνταγές του τζελάτο περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα, γάλα, ζάχαρη και ενίοτε φυτικά σταθεροποιητικά, που του προσδίδουν την αυθεντική του γεύση.

Το τζελάτο είναι έρωτας, είναι τρέλα και παράνοια μαζί. Είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να επισκέπτομαι κάθε τρεις και λίγο την Ιταλία.

Ισπανία

Στην Ισπανία, το φαγητό είναι ένας τρόπος ζωής, ένα μέσο να συνδεθούν οι άνθρωποι, να γιορτάσουν και να μοιραστούν τη χαρά της γεύσης.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στην ισπανική κουζίνα. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και το ισπανικό ελαιόλαδο διακρίνεται για την πλούσια γεύση και την υψηλή ποιότητα.

Ελαιόλαδο istockphoto

Το ισπανικό ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως βάση σε πολλά πιάτα, σε σαλάτες και σάλτσες, προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στο φαγητό.

Τα ισπανικά φαγητά αποτελούνται από φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες, όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα μυρωδικά.

Ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της Ισπανίας είναι η Paella, ένα πιάτο με βάση το ρύζι, το οποίο φτιάχνεται είτε με λαχανικά, είτε με κρέας, είτε με θαλασσινά.

Paella istockphoto

Για τους λάτρεις της χορτοφαγικής κουζίνας, η Ισπανία προσφέρει επίσης πλούσιες επιλογές. Το Gazpacho, μια δροσερή σούπα από ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια και σκόρδο, είναι ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλη δημοφιλής επιλογή είναι η Tortilla Española, μια τάρτα από πατάτες και αυγά.

Όσον αφορά τον γλυκό παράδεισο, τα παραδοσιακά ισπανικά επιδόρπια είναι απλά όνειρο.

Τα churros είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο. Στην Ισπανία, τα churros μπορεί να είναι είτε λεπτά, είτε μακριά και χοντρά, όπου είναι γνωστά ως porras (πόρας) ή jeringos (χερίνγκος). Συνήθως τρώγονται για πρωινό βουτηγμένα σε ζεστή σοκολάτα, σάλτσα καραμέλας ή καφέ. Συχνά πασπαλίζονται με ζάχαρη και κανέλα.

Churros istockphoto

Τέλος, η Tarta de Santiago προέρχεται από την περιοχή της Γαλικίας και φτιάχνεται από αμύγδαλα, ζάχαρη και αυγά. Είναι συνήθως αρωματισμένη με λεμόνι ή κανέλα. Το κέικ αυτό θυμίζει αμυγδαλόπιτα και είναι διάσημο κυρίως στον ισπανικό βορά.

Tarta de Santiago Istock

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα