Στιγμή εφίδρωσης. Getty Images/iStockphoto

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΑ “ΠΟΤΑΜΙΑ” ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ ΠΟΥ ΡΕΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Γιατί μυρίζει το δέρμα μας όταν ιδρώνουμε, γιατί ‘κολλάει’ όταν έχει υγρασία και πώς μπορούμε να γλιτώσουμε από τις άβολες στιγμές της εφίδρωσης.

Το καλοκαιράκι είναι στη ζωή μας και μαζί του ζούμε τη φανταστική συνθήκη της εφίδρωσης. Διαδικασία που μπορεί να γίνει κάπως άβολη, για όσους νιώθουν ‘ποτάμια’ να τρέχουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Όπως, ας πούμε, στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα ή την πλάτη ή τις μασχάλες.

Πώς λειτουργεί το σύστημα της εφίδρωσης

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, όταν ζεσταινόμαστε ένα μέρος του εγκεφάλου μας -λέγεται υποθάλαμος-, στέλνει σήματα στα μικρά νεύρα του δέρματος (που να θυμίσω πως είναι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτουμε), ώστε να ‘ενημερώσει’ τον ιδρωτοποιό αδένα ότι ήλθε η ώρα να παράγει ιδρώτα.

Αυτό το υγρό μας ψύχει, πριν εξατμιστεί.

Έτσι, είναι πάντα χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, ώστε να μη μας βγει κανένα κακό -μέσω της υπερθέρμανσης.

Τι νόμισες; Μόνο ο πλανήτης υπερθερμαίνεται;

Mελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 ενημέρωσε ότι το όριο που έχουμε είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου στον πυρήνα του σώματος -όχι στο περιβάλλον.

Να σημειωθεί εδώ και ότι η εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνεται και με τη σωματική δραστηριότητα.

Γιατί ‘κολλάμε’ όταν έχει υγρασία

Έρευνες έχουν τονίσει ότι η αντοχή μας στις υψηλές θερμοκρασίες εξαρτώνται πάρα πολύ από την υγρασία: όταν είναι χαμηλό το ποσοστό και η θερμοκρασία είναι υψηλή (και τούμπαλιν), το σώμα μας δεν φτάνει στα όρια της αντοχής του. Όταν τώρα, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, αν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 46.1 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο 30%, το σώμα μας φτάνει στους 30.5 βαθμούς Κελσίου.

Αν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 Κελσίου και η υγρασία στο 77%, φτάνει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας το καλοκαίρι κάνουν πιο δύσκολη την εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα μας.

Όταν ο αέρας είναι ήδη κορεσμένος με υγρασία, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται το ίδιο αποτελεσματικά, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο κολλώδες αίσθημα και πιθανή ενόχληση.

Είναι χρήσιμο να θυμάσαι ότι μπορούμε να αντέξουμε έως και 3 ώρες σε συνθήκη υπερθερμίας, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα.

Γιατί μυρίζει το δέρμα μας, όταν ιδρώνουμε

Θέαμα που ο καθένας θέλει ν' αποφύγει. Getty Images

Μαζί με τη δροσιά, η εφίδρωση προσφέρει και άλλες συγκινήσεις. Για παράδειγμα, κολλούν πάνω μας τα ρούχα μας και μυρίζει το δέρμα μας.

Ο ιδρώτας είναι μεν, άοσμος, ωστόσο έρχεται σε επαφή με ορισμένους τύπους βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ‘παραγωγή’ δυσάρεστης οσμής.

Η ιστορία αυτή εξελίσσεται ως εξής:

  1. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιέχει επίσης ίχνη διαφόρων ουσιών, όπως αλάτι, αμμωνία, ουρία και άλλες ενώσεις. Αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται μέσω των ιδρωτοποιών αδένων.
  2. Τα βακτήρια που ζουν φυσικά στο δέρμα μας καταναλώνουν τα συστατικά που υπάρχουν στον ιδρώτα, ιδιαίτερα τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Καθώς διασπούν αυτές τις ουσίες, παράγουν υποπροϊόντα που μπορεί να έχουν έντονη οσμή.
  3. Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που βρίσκονται σε περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, παράγουν έναν παχύτερο τύπο ιδρώτα που περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη. Όταν τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με αυτόν τον τύπο ιδρώτα, η προκύπτουσα μυρωδιά τείνει να είναι πιο έντονη.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη μυρωδιά

Απλά βήματα κατά της έντονης μυρωδιάς. Getty Images/iStockphoto

Υπάρχει μια σειρά με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να εξαφανίσουμε την πιθανότητα να μυρίζει το δέρμα μας, όταν ιδρώνουμε πολύ.

Για αρχή, χρειάζεται να διατηρούμε μια τακτική ρουτίνα με ντους, κατά την οποία ιδανικά θα χρησιμοποιούμε αντιβακτηριακό σαπούνι. Όταν απομακρύνουμε τα βακτήρια, μειώνουμε την ικανότητα που έχουν να διασπούν τον ιδρώτα και να προκαλούν οσμή.

Έπειτα, είναι χρήσιμο να αλλάζουμε ρούχα και να φοράμε καθαρά, μετά την άσκηση ή την υπερβολική εφίδρωση. Έτσι, προλαμβάνουμε την πρόληψη της συσσώρευσης ιδρώτα και βακτηρίων στα ρούχα -που συμβάλλουν στη δυσάρεστη οσμή.

Βοηθάμε την κατάσταση και εάν επιλέγουμε υφάσματα που ‘αναπνέουν’. Που έχουν δηλαδή, φυσικές ίνες (πχ βαμβάκι ή λινό) και επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και εξάτμιση υγρασίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης ιδρώτα και οσμής. Αν είναι και φαρδιά τα ρούχα μας, ακόμα καλύτερα.

Είναι ανάγκη να καταλάβουμε πως άλλο πράγμα είναι τα αντιιδρωτικά και άλλο τα αποσμητικά. Τα πρώτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εφίδρωσης, μπλοκάροντας τους αγωγούς του ιδρώτα. Έχει φανεί πως λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε ξηρό δέρμα και όχι σε υγρό.

Τα δεύτερα καλύπτουν ή εξουδετερώνουν την οσμή.

Άρα, είναι χρήσιμο να αγοράζουμε ό,τι έχουμε ανάγκη.

Η διατροφή μπορεί επίσης, να παίξει ρόλο, με τα πικάντικα φαγητά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το αλκοόλ να μην είναι πολύ φίλοι μας.

Η απομάκρυνση εν τω μεταξύ, των τριχών βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων και τη βελτίωση του ‘αερισμού’.

Αν τα κάνουμε όλα αυτά και το δέρμα μας εξακολουθεί να παράγει δυσάρεστη οσμή, είναι ανάγκη να επισκεφτούμε επαγγελματία υγείας.

Τι είναι η υπεριδρωσία

Κάποιοι μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο από άλλους, γιατί -μεταξύ άλλων- παίρνουν φάρμακα ή περνούν προεμμηνόπαυση. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος: η υπεριδρωσία

Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες έχει να κάνει με δυσλειτουργία ή υπερδραστηριότητα των νεύρων που ‘ξυπνούν’ τους ιδρωτοποιούς αδένες συγκεκριμένης περιοχής. Συνηθέστερα, στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο.

Όπως είπε στους New York Times o Dr. Mark Ferguson, θωρακοχειρουργός που θεραπεύει την υπερβολική εφίδρωση στο UChicago Medicine “ο συγκεκριμένος τύπος εφίδρωσης είναι άσχετος με παράγοντες όπως το άγχος, το συναίσθημα, η άσκηση και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ζέστη”.

Δεν είναι σαφές τι το προκαλεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. Η κατάσταση εμφανίζεται είτε στη βρεφική ηλικία είτε κατά την εφηβεία και τα άτομα με υπεριδρωσία ιδρώνουν έως και 4 φορές περισσότερο από τους μέσους ανθρώπους.

Είναι διαταραχή που απασχολεί το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπάρχει λύση (θεραπεία) στο πρόβλημα που συχνά συνοδεύεται με τη βρωμιδρωσία. Όπως τα botox. Μπορείς να ενημερωθείς καλύτερα, μέσω επίσκεψης σε δερματολόγο.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Σπούδασε στην νέα σύγχρονη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 MediaLab και του SPORT24. Οι εγγραφές άρχισαν!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα