Καύσωνας: Πόσους βαθμούς θερμοκρασίας αντέχει το ανθρώπινο σώμα

Καύσωνας: Πόσους βαθμούς θερμοκρασίας αντέχει το ανθρώπινο σώμα
O άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως 3 ώρες όταν το σώμα αποκτά θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου -με την υγρασία να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Shutterstock

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advance ενημερώνει για το όριο της αντοχής του ανθρώπου στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες. Επισημαίνεται πως πολλά εξαρτώνται από την υγρασία.

H κλιματική αλλαγή μας έχει υποβάλει σε διαδικασίες που είναι πρωτόγνωρες και απαιτητικές, ως προς τη δυνατότητα μας να λειτουργήσουμε κατά τρόπο που να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών σε όλον τον κόσμο και της ακραίας ζέστης που απειλεί την υγεία μας, επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advance ενημερώνει ότι το όριο μας είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου -σε θερμοκρασία του σώματος και όχι του περιβάλλοντος στο οποίο είμαστε.

Εκεί έφτασε η θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα, με την οποία έγινε η μέτρηση στο δείγμα (τους εθελοντές) της έρευνας. Στο πλαίσιο της μελέτης, το θερμόμετρο καλύφτηκε με ύφασμα που ήταν εμποτισμένο με νερό. Ελήφθησαν υπ’ όψιν η θερμότητα και η υγρασία του αέρα. Επισημάνθηκε πως η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερο νερό υπάρχει στον αέρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ‘εξατμιστεί’ ο ιδρώτας από το σώμα μας -και ως εκ τούτου να ‘πέσει’ η θερμοκρασία του.

Επειδή μπορεί να μην είχατε διαβάσει τι πρέπει να φοράμε στον καύσωνα για να προφυλάξουμε το σώμα μας, κάντε ένα κόπο να δείτε το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με τα ρούχα μας. Αν δεν έχετε χρόνο, κρατείστε πως ο ιδρώτας είναι αυτός που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος μας -άρα μην τον φοβάστε και μην τον αποφεύγετε.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Jet Propulsion της ΝΑSA, Κόλιν Ρέιμοντ, ο οποίος ερευνά την ακραία ζέστη ενημερώνει μέσω του Live Science πως η αντοχή του ανθρώπινου σώματος στις υψηλές θερμοκρασίες εξαρτάται ως επί το πλείστον από την υγρασία. Όταν είναι χαμηλό το ποσοστό και η θερμοκρασία είναι υψηλή ή τούμπαλιν, το σώμα μας δεν φτάνει στα όρια της αντοχής του. Όταν τώρα, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Θέλετε παράδειγμα; Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 46.1 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο 30%, ο υγρός λαμπτήρας (και ως εκ τούτου το σώμα μας) φτάνει στους 30.5 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 Κελσίου και η υγρασία στο 77%, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα φτάνει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο άνθρωπος αντέχει έως 3 ώρες σε συνθήκη υπερθερμίας

“Ο λόγος που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες που συνδυάζονται με υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Ιδρώνουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να δροσίσουμε το σώμα μας” αφού δεν μπορεί να ‘εξατμιστεί’ ο ιδρώτας μας, εξηγεί ο κύριος Ρέιμοντ. Σύμφωνα με το National Institutes of Health, το σώμα μας μπαίνει σε συνθήκη υπερθερμίας (πάνω των 40 βαθμών Κελσίου) και αυτό οδηγεί σε συμπτώματα, όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν προκαλείται άμεσος θάνατος. Χρειάζονται περίπου 3 ώρες, έως ότου το σώμα χάνει κάθε δυνατότητα να επιβιώσει σε αυτήν τη συνθήκη. Ο ερευνητής της NASA εξήγησε πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ακριβές διάστημα που το σώμα δηλώνει αδυναμία. Εν τούτοις, γίνονται μελέτες με εθελοντές να μπαίνουν σε δεξαμενές ζεστού νερού και να μένουν εκεί έως ότου η θερμοκρασία του σώματος τους ανέβει ανεξέλεγκτα. Επιπροσθέτως, οι 35 βαθμοί Κελσίου που αναφέρονται ως όριο της σωματικής θερμοκρασίας στην ακραία ζέστη επίσης, επίσης δεν έχουν προσδιοριστεί με πάσα ακρίβεια, με τον κύριο Ρέιμοντ να λέει πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεταξύ των 34 και 36.5 βαθμών Κελσίου. 

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως ευτυχώς για όλους μας, εκεί που το σώμα μας δεν μπορεί να ρυθμίσει με φυσιολογικές μεθόδους τη θερμοκρασία του, υπάρχουν τα κλιματιστικά για να βοηθήσουν. Για το τέλος αφήσαμε την καλή είδηση της ημέρας: σύμφωνα με το Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά “κατά κανόνα, στους καύσωνες στην Ελλάδα όταν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες η υγρασία είναι στο 20 με 25%”. Άρα ας κανουμε υπομονή, ας είμαστε στοιχειωδώς προσεκτικοί και όλα θα πάνε καλά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα