iStock

EΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ;

Το ελαιόλαδο είναι το γεωργικό προϊόν που νοθεύεται όσο κανένα άλλο εδώ και πολλά χρόνια. Δίνει το 15% των κερδών της ιταλικής μαφίας που δεν αφήνει κάτι στην τύχη, διαπλανητικά.

Ζούμε στον κόσμο που τρεις ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου (δυο εθνικές και μια διεθνής), συνεργάζονται για να καταστείλουν τη δράση της μαφίας επί τομέα που μάλλον δεν περίμενες πως θα απασχολήσει ποτέ εγκληματικές οργανώσεις.

Από την οργάνωση και την εφαρμογή παρανόμων συμφωνιών, με τη χρήση απειλών ή βίας και την εμπλοκή τους στον τζόγο, τη διακίνηση των πάντων, την τοκογλυφία και την απάτη, οι κορυφαίοι μαφιόζοι ασχολούνται επισταμένως με το ελαιόλαδο.

Όχι τώρα που έγινε αγαθό εν ανεπαρκεία, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Είχαν ‘δει’ μπροστά.

Θα σε βοηθήσω λίγο περισσότερο, για να καταλάβεις ακριβώς τι γίνεται.

  • Το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που προέρχεται από το πρώτο πάτημα ελιών. Είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα ή αραιωτικά και για αυτό έχει έντονο άρωμα. Τα οφέλη του για την υγεία και δεδομένα.
  • Στα νοθευμένα εξτρά παρθένα ελαιόλαδα προστίθενται ουσίες που ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα (τα οποία προφανώς δεν αναγράφονται στην ετικέτα) και άρα να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν αλλεργίες σε σπόρους, ξηρούς καρπούς ή τη σόγια.
  • Κατά την Europol, η νόθευση τροφίμων είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών.
  • Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε δημοσιευθεί το 2013, είχε αποκαλύψει πως το ελαιόλαδο είναι το προϊόν που νοθεύεται στην ΕΕ όσο κανένα άλλο εξ όσων μας δίνει η μάνα γη.
  • Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου έχει ενημερώσει φέτος πως η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 2.4 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με πέρυσι. Υπολείπεται της παγκόσμιας ζήτησης που φτάνει περίπου τους 3.000.000 τόνους.
  • Η αξία της παγκόσμιας αγοράς του νοθευμένου εξτρά παρθένου ελαιόλαδου εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια, ετησίως.

Η ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Την Τρίτη 5/12 έγινε γνωστό πως η ισπανική Guardia Civil, σε συνεργασία με τους carabinieri της Ιταλίας (όπου το 50% του ελαιόλαδου που διατίθεται είναι νοθευμένο) και τη Europol αποκάλυψαν και σταμάτησαν τη λειτουργία διπλής επιχείρησης (με έδρες και στην Ισπανία και την Ιταλία -τις δυο κορυφαίες εξαγωγούς ελαιόλαδου του πλανήτη).

Είχε ως στόχο τη διανομή νοθευμένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.

Οι οκτώ παράλληλες έρευνες που ‘έτρεξαν’ είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 11 άτομα σε συνεταιρισμούς επεξεργασίας ελιών.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.200 λίτρα νοθευμένου ελαιόλαδου, έτοιμα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά, μαζί με 91.000 ευρώ σε μετρητά και τέσσερα υπερσύχρονα οχήματα.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε στην Ισπανία εταιρεία που εξασφάλιζε χαμηλότερης κατηγορίας θολά έλαια από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ήταν υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου, το οποίο αναμειγνυόταν με καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδα.

Το αποτέλεσμα παρέπεμπε στην εικόνα και τη γεύση παρθένου και εξτρά παρθένου ελαιόλαδου.

Στην Ιταλία εντοπίστηκαν δυο σημαντικές εταιρείες παραγωγής λαδιού που επίσης, παραποιούσε το περιεχόμενο των συσκευασιών.

Σε δήλωση της η Europol εξήγησε πως «η νόθευση του ελαιόλαδου είναι κοινή πρακτική. Ένας συνδυασμός διάφορων παραγόντων, όπως ο γενικός πληθωρισμός των τιμών, η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και η αύξηση της ζήτησης, έχουν δημιουργήσει το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για δόλιες παραγωγές».

Και ποιοι μπορούν να τις αναλάβουν καλύτερα από τον καθένα;

ΠΩΣ «ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ» Η AGROMAFIA

Ο Τζόνι Χάρις είναι βραβευμένος με Emmy ανεξάρτητος δημοσιογράφος, με έδρα την Ουάσινγκτον DC. Έχει και κανάλι στo YouTube με 4.65 εκατομμύρια subscribers.

Στο βίντεο που μας καλεί όλους να απαντήσουμε στο αν είμαστε σίγουροι πως το λάδι που έχουμε σπίτι είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο, όπως αναφέρει η ετικέτα αναφέρει το εξής:

«Αν δείτε στο χάρτη της Ιταλίας ποιες είναι οι περιοχές που παράγουν το περισσότερο ελαιόλαδο και μετά δείτε το χάρτη με τις περιοχές όπου έχει πιο έντονη παρουσία η μαφία, θα διαπιστώσετε πως πρακτικά είναι ο ίδιος χάρτης».

Τα στοιχεία της ιταλικής αστυνομίας δείχνουν ότι όλα τα μεγάλα εγκληματικά συνδικάτα της Ιταλίας (η ναπολιτάνικη Camorra, η Cosa Nostra της Σικελίας και η Ndrangheta της Καλαβρίας), του εκτιμώμενου ετήσιου τζίρου των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν ‘επενδύσει’ στη γεωργία.

H αστυνομία της Ιταλίας έχει και γευσιγνώστες

Εν τω μεταξύ, μη ξεχάσω να πω ότι η αστυνομία της Ιταλίας έχει ειδική μονάδα που ασχολείται με την νόθευση τροφίμων και ποτών.

Είναι η Nuclei Antisofisticazione e Sanità (NAS).

Προστέθηκε στις δυνάμεις των carabinieri τον Απρίλιο του 1962, όταν η Γενική Διοίκηση Στρατού, σε συμφωνία με τα υπουργεία υγείας και άμυνας, διέταξαν τη δημιουργία οργάνου κατά της νόθευσης, στις κύριες πόλεις της χώρας.

Έκτοτε έχουν προστεθεί και άλλες ευθύνες και τα πεδία παρέμβασης, για αυτό άλλαξε το όνομα σε «μονάδες κατά της νόθευσης και υγειονομικής περίθαλψης».

Μεταξύ των συγχωνεύσεων/απορροφήσεων που έγιναν, ήταν και αυτή με τη διοίκηση κατά των ναρκωτικών.

Πράγμα λογικό, όπως θα δεις στη συνέχεια.

Στα μέλη που ανήκουν στην NAS υπάρχουν και γευσιγνώστες, ώστε να είναι εφικτή η αναγνώριση νοθευμένων προϊόντων -πρωτίστως του ελαιόλαδου.

Οι γευστικοί κάλυκες τους θεωρούνται τόσο ακριβείς που τα ευρήματα είναι παραδεκτά ακόμη και στα ιταλικά δικαστήρια.

ΠΩΣ ΝΟΘΕΥΕΙ Η ΜΑΦΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ

@johnny.harris The Italian mafia is making fake oilive oil and selling it. Is your “Extra Virgin Olive Oil” a lie? ♬ original sound – Johnny Harris

Σύμφωνα με τις εικόνες που εξασφάλισε ο Χάρις και κατέγραψε μυστικός πράκτορας της NAS, κάποια εγκληματικά δίκτυα, αγοράζουν σπορέλαιο ή βαμβακέλαιο ή φοινικέλαιο ή ηλιέλαιο ή σογιέλαιο κ.α. για 1 ευρώ το λίτρο.

Μετά το χρωματίζουν με προϊόντα χρωματισμού τροφών, ώστε να γίνει πιο πράσινο και να παραπέμπει σε παρθένο ελαιόλαδο.

Όσοι είναι πιο ‘μερακλήδες’ προσθέτουν ένα επιπλέον λάδι που δίνει την αρωματική γεύση και τα πλούσια χρώματα, με τα οποία έχουμε συνδέσει το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο.

Έπειτα το συσκευάζουν, αναφέρουν στην ετικέτα ‘έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία’, το μεταφέρουν και το διανέμουν, με τιμή πώλησης τουλάχιστον 15 ευρώ το λίτρο, πια.

Οι μαφιόζοι ελέγχουν τα πάντα. Από την τιμή, τη μεταφορά, τους εργάτες και το υλικό συσκευασίας.

Μπροστά στο κέρδος, έχουν κάνει και συμμαχίες (πχ η Cosa Nostra με την Camorra), ώστε να επιβάλλουν τις δικές τους επιχειρήσεις ως προμηθευτές και μεταφορείς από και προς τις μεγαλύτερες αγορές χονδρικής της κεντρικής Ιταλίας.

Δεν ξέρω αν παρατήρησες το απλό της διαδικασίας με τη νόθευση του ελαιόλαδου, συγκριτικά με ό,τι άλλο έκανε διαχρονικά η μαφία.

«Τα περιθώρια κέρδους του νοθευμένου λαδιού, είναι έως και 3 φορές υψηλότερα από αυτά της κοκαΐνης».

Επίσης, η αγρομαφία έχει μειωμένο δείκτη επικινδυνότητας, συγκριτικά με την αγορά και τη διακίνηση ναρκωτικών και φυσικά, άλλες ποινές, σε περίπτωση σύλληψης.

H μαφία δεν έχει αφήσει το παραμικρό στην τύχη, σε ό,τι αφορά τη νόθευση του ελαιόλαδου. Ούτε τη συσκευασία. iStock

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ 15% ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

Εάν χειροκρότησες (από μέσα σου) την ικανότητα προσαρμογής της μαφίας στα νέα δεδομένα, θα σου διαλύσω το μύθο, με την πληροφορία ότι οι κορυφαίες εγκληματικές οργανώσεις της γείτονας ασχολούνται με τη νοθεία του λαδιού από την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Εγκλήματος στην Γεωργία που συγκρότησε η κορυφαία αγροτική ένωση της Ιταλίας το 2013 «η αξία της λεγόμενης επιχείρησης αγρομαφίας είχε σχεδόν διπλασιαστεί το 2018 (22.000.000.000 ευρώ), συγκριτικά με το 2011 (12.500.000.000 ευρώ).

Παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο ετησίως και αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών κερδών της μαφίας».

Ο καθηγητή Umberto Santino, ιστορικός της Μαφίας σχολίασε στους Financial Times ότι «τα συμφέροντα της μαφίας στη γεωργική βιομηχανία επεκτείνονται πλέον σε εμπορία ανθρώπων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκβιασμό, τοκογλυφία, παράνομη εκτροφή, κρεοπωλεία και ψήσιμο στο δρόμο και την ταφή τοξικών αποβλήτων σε γεωργικές εκτάσεις.

Είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος, ένα πλήρες πακέτο συστηματικών αλληλεπιδράσεων».

Το σύστημα που ακολουθεί η μαφία είναι το παραδοσιακό: δωροδοκία, εκφοβισμός, πλαστογραφία και εκβιασμός.

Ο καθηγητής Santino προσθέτει ότι «τα καρτέλ ωστόσο, έχουν αναπτύξει επίσης τεχνογνωσία για να διεισδύσουν στα τοπικά συμβούλια και τις επιτροπές που αναθέτουν προσφορές και επιδοτήσεις».

ΠΟΤΕ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ AGROMAFIA

Τα άρθρα για τη δράση της Agromafia άρχισαν να εμφανίζονται στα media το 2017, όταν η ιταλική αστυνομία έκανε τις πρώτες συλλήψεις. Εκείνη την χρονιά, η αγορά νοθευμένων τροφίμων άξιζε περί το 1.000.000.000 ευρώ, ετησίως.

Προ εξαετίας λοιπόν, συνελήφθησαν 12 άτομα που συνδέονταν με την Ndrangheta, της πιο πλούσιας και ισχυρής μαφίας στον κόσμο.

Έτσι, έγινε γνωστή τοις πάσι η διείσδυση της μαφίας και στις επιχειρήσεις γεωργίας και τροφίμων της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και στοιχεία της αγροτικής ένωσης Coldiretti, τα ιταλικά εγκληματικά συνδικάτα είχαν ‘βγάλει’ το 2015 περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω παράνομων δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα.

Το 2014 τα κέρδη ήταν στα 15 δισεκατομμύρια.

Εκτός από τη νόθευση προϊόντων, οι συμμορίες βγάζουν χρήματα από τον έλεγχο της γεωργικής γης και των επιχειρήσεων, από τον καθορισμό των τιμών, τον έλεγχο της διανομής και φυσικά, την εκμετάλλευση εργατών.

Η Ndrangheta υπάρχει όσο υπάρχει και η Ιταλία και έχει δράση σε όλες τις ηπείρους

Έτσι είναι εφικτή και η εξαγωγή ψεύτικου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση Mama Mia

Το 2016 οι αρχές της γείτονας ολοκλήρωσαν την επιχείρηση στην οποία έδωσαν το όνομα Mama Mia, με την κατάσχεση ποσότητας μεγαλύτερης των 2000 τόνων ψεύτικου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, από την Πούλια. Η συνολική αξία ξεπερνούσε τα 13.000.000 ευρώ.

Η Agromafia είχε εισάγει χαμηλής ποιότητας λάδι από την Ισπανία και την Ελλάδα, το βάφτισε πρώτης ποιότητας εξτρά παρθένο ελαιόλαδο και το προώθησε σε άλλες χώρες.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Η εμπλοκή των πιο ισχυρών μαφιόζων είναι ο λόγος που ο φόβος είναι το κυρίαρχο στοιχείο όλων όσων έχουν σκεφτεί ή/και επιχειρήσει να ρυθμίσουν καλύτερα όσα αφορούν το ελαιόλαδο.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αξιωματούχοι που κάνουν σχετικές απόπειρες, δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Ενίοτε γίνονται και απόπειρες δολοφονίας τους.

Οι δε, αγρότες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τη μαφία μπορεί να βρεθούν υποκείμενοι σε βία και εκφοβισμό. Οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με καμμένα σπίτια και κατεστραμμένα χωράφια.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΤΡΩΣ

Το 2012 ο Alex Renton, δημοσιογράφος του Guardian είχε καλέσει εξπέρ του ελαιόλαδου σε μια τυφλή δοκιμή.

Το αποτέλεσμα ήταν εξευτελιστικό.

Άρα, εάν δεν έχεις κάποια αλλεργία δεν έχεις τρόπο να μάθεις τι λάδι τρως. Εκτός και αν βρεις κάποιων εξ όσων έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο του ‘επίσημου ελεγκτή ελαιόλαδου’ στην Ιταλία. Μόνο οι δικές τους καταθέσεις γίνονται αποδεκτές στα δικαστήρια.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός πιστοποιήσεων για ελαιόλαδα, όπως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη). Ούτε αυτά όμως, εγγυώνται πλήρως τη γνησιότητα. Είναι όμως, μια καλή κίνηση που μπορείς να κάνεις.

Μετά μπορείς να εμπιστευτείς οικογενειακούς φίλους που παράγουν.

Πέραν τούτων, ουδέν. Εκτός και αν έχεις γνωστό στο Χημείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα