O Tζέφρι Έπσταϊν με τη συνεργό του σε όλα τα εγκλήματα, Γκισλέιν Μάξουελ. US Attorney Office via ZUMA Press/Visualhellas.gr

ΕΠΣΤΑΪΝ: ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις που αφορούν την αρρωστημένη δράση του Τζέφρι Έπσταϊν από τις αρχές του 2000 έως το 2019 που συνελήφθη θα συνεχιστούν. Ακόμα όμως, παραμένει άγνωστο πώς έγινε πλούσιος.

Σήμερα είναι γνωστό πως ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε αρχίσει την εγκληματική του δράση στις αρχές του 2000. Από τότε έως το 2019 που συνελήφθη, είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο θυμάτων με νεαρά κορίτσια (από 14 ετών και πάνω) που κακοποιούσε ο ίδιος ή πλούσιοι φίλοι του.

Το 2005 είχε φτάσει στα δικαστήρια μια υπόθεση. Δεν προχώρησε -έληξε εξωδικαστικά.

Σήμερα είναι γνωστό πως ο Έπσταϊν πλήρωνε τα θύματα του εκατοντάδες δολάρια σε μετρητά μετά από σεξουαλικές πράξεις.

Αρχικά η Γκισλέιν Μάξουελ και έπειτα κάποια από τα κορίτσια που επέλεγε για να στρατολογούν άλλα (έναντι παχυλού αντιτίμου), έβρισκαν νεαρές και τις έπειθαν να επισκεφτούν το σπίτι του για να του κάνουν μασάζ.

Τίποτα δεν τελείωνε εκεί.

Με τα χρόνια, άρχισε να εξυπηρετεί και ανάλογα αιτήματα φίλων του σε όλες τις ΗΠΑ, μέσω ‘συνεργατών’ που παραμένουν άγνωστοι.

Γνωστό είναι πως ο ένας είχε τη βάση του στη Νέα Υόρκη, ενώ δύο άλλοι εδράζονταν στην έπαυλη του παιδόφιλου, στο Παλμ Μπιτς.

Οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό των συναντήσεων των θυμάτων με τον Έπσταϊν ή κάποιον φίλο του -εκ των οποίων πολλοί επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

ΠΟΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΣΤΑΪΝ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΑΝ

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν ενημερώνουν για τον τρόπο ζωής του Έπσταϊν. Εν τούτοις, δεν βοηθούν στην κατανόηση του πώς έγινε εκατομμυριούχος (η περιουσία του ανερχόταν στα 580.000.000 δολάρια, το 2019 όταν πέθανε -περιλάμβανε επαύλεις σε Μανχάταν, Νιου Μέξικο, Παλμ Μπιτς, Παρίσι και Παρθένες Νήσους και ιδιωτικό τζετ, όπως και 15 αυτοκίνητα).

Ή σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικονομικές διευθετήσεις του με πλούσιους άντρες. Πολλοί εξ αυτών ανήκουν στους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μπιλ Κλίντον και του πρίγκιπα Άντριου, με τα έγγραφα να κάνουν αναφορές και σε άλλους γνωστούς τοις πάσι ανθρώπους. Όπως ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, αλλά και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Βέβαια, διευκρινίζεται ότι σε πλήθος περιπτώσεων, ο Έπσταϊν χρησιμοποιούσε τα ονόματα πολύ γνωστών ανθρώπων εν αγνοία τους, για να διευκολύνει τις εγκληματικές του πράξεις.

Όπως αναφέρει o Guardian «δεκαοκτώ χρόνια από τότε που εμφανίστηκε το όνομα του Έπσταϊν με την κατηγορία της Φλόριντα για προσέλκυση ανηλίκου, τα πολλά ερωτήματα που τον περιβάλλουν έχουν μόνο εν μέρει ικανοποιηθεί.

Πολλά μυστήρια παραμένουν και οι απαντήσεις τους μπορεί να βρεθούν μόνο πίσω από τα κάγκελα με την Μάξουελ ή με τον Έπσταϊν στον τάφο του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes «η πηγή του πλούτου του, εταιρεία διαχείρισης χρημάτων στις Παρθένες Νήσους, δεν υπάρχει σε δημόσια αρχεία.

Επίσης, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ η λίστα πελατών του».

ΟΙ ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΣΤΑΪΝ

Kατά το περιοδικό New York η πρώτη δουλειά του ανθρώπου που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, ήταν αυτή του καθηγητή μαθηματικών στο ιδιωτικό σχολείο Dalton του Μανχάταν. Την πήρε, λέγοντας ψέματα για τα προσόντα του. Απολύθηκε για «κακή απόδοση».

Στη συνέχεια του προσφέρθηκε το πόστο του junior βοηθού στην επενδυτική εταιρεία, Bear Stearns. Έγινε συνεταίρος το 1980. Απολύθηκε το 1981, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε παραβιάσει παραβιάσεις ασφαλείας.

Ακολούθως ίδρυσε τη δική του συμβουλευτική εταιρεία. Όρισε την έδρα στις Παρθένες Νήσους. Βοηθούσε τους πελάτες να ανακτήσουν κλεμμένα χρήματα από δόλιους δικηγόρους και μεσίτες.

Η αντισυμβατική προσέγγισή του στη διαχείριση περιουσίας περιελάμβανε τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας δισεκατομμυρίων δολαρίων των πελατών του.

Η λίστα με αυτά τα ονόματα δεν έγινε ποτέ γνωστή.

Λάμβανε ένα πάγιο τέλος για τις υπηρεσίες του και χρησιμοποίησε πληρεξούσιο για να λάβει οικονομικές αποφάσεις για λογαριασμό τους.

Αυτή η μοναδική στρατηγική επέτρεψε στον Έπσταιν να συγκεντρώσει γρήγορα σημαντικό πλούτο και να εδραιώσει τη φήμη του ως επιτυχημένου χρηματιστή.

Εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τις μεθόδους και τις στρατηγικές που ακολουθούσε, ώστε να συγκεντρώσει τον σημαντικό πλούτο. Οι έρευνες βέβαια, συνεχίζονται.

Ο κύριος πελάτης του ήταν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας (μεταξύ άλλων, ιδρυτής της Victoria’s Secret) Λέσλι Βέξνερ. Μάλιστα, ο Έπσταϊν αγόρασε την έπαυλη στο Μανχάταν από τον Βέξνερ. Δεν έγινε γνωστό ποτέ πόσα χρήματα έδωσε και πότε έγινε η αγορά.

Η σχέση τους έληξε το 2007, όταν ο Βέξνερ κατηγόρησε τον Έπσταϊν για κατάχρηση κεφαλαίων.

«Δεν έχει ψήγμα ηθικής»

Το 1993 ενεπλάκη σε απάτη που αφορούσε επενδυτές οι οποίοι έλεγαν ψέματα πως διέθεταν μετοχές. Υπόσχονταν υψηλά ποσοστά απόδοσης με μικρό κίνδυνο.

Ο Στίβεν Χόφενμπεργκ, ο οποίος φυλακίστηκε για 18 χρόνια για το δικό του ρόλο σε αυτήν την απάτη, έχει πει πως «ο Έπσταϊν δεν είχε ψήγμα ηθικής. Ήταν ένας λαμπρός, σαγηνευτικός, εγκληματικός εγκέφαλος».

Κάτι άλλο που δεν είναι σαφές είναι ο λόγος που ο Έπσταϊν έμεινε στο απυρόβλητο, μολονότι είχε συμμετοχή στην απάτη. Ή αν επωφελήθηκε οικονομικά από αυτήν.

Διάφοροι τον έχουν κατηγορήσει πως καταχράστηκε τα χρήματα τους. Στο δικαστήριο ωστόσο, δεν είχε φτάσει κάποια υπόθεση.

Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

Λόγω των περιορισμένων στοιχείων που είναι διαθέσιμα προς δημόσια πληροφόρηση, έχουν προκύψει διάφορες θεωρίες για τον τρόπο που έγινε πλούσιος ο Έπσταϊν.

Αρχίζουν από τη δυνατότητα του να λειτουργεί χρηματική απάτη που στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών και τελειώνουν στη συμμετοχή του σε φορολογικά συστήματα και το ξέπλυμα χρήματος.

Κατά τον χρηματιστή Ζακ Τζόνσον μια θεωρία προτείνει ότι η εταιρεία διαχείρισης χρημάτων του Έπσταϊν χρησίμευε ως μέτωπο για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, επιτρέποντάς του να κρύψει την προέλευση του πλούτου του.

Άλλοι εικάζουν ότι συμμετείχε σε υψηλού επιπέδου οικονομική χειραγώγηση, εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις του και αξιοποιώντας την περιουσία των πελατών του για προσωπικό όφελος».

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΣΤΑΪΝ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ

Δυο ημέρες πριν το θάνατο του, τον Αύγουστο του 2019, ο Έπσταϊν έκανε διαθήκη. Σε αυτήν ανέφερε ότι όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και τα χρήματά του θα μεταφέρονταν σε ένα trust fund, σε περίπτωση θανάτου του. Κίνηση που έκανε έως αδύνατη την όποια προσπάθεια των φερόμενων θυμάτων του να αξιώσουν οικονομική αποζημίωση.

Όπως είπε η δικηγόρος Τζένιφερ Φρίμαν, εκπρόσωπος κοριτσιών που εκμεταλλεύτηκε ο Έπσταϊν, «αυτή ήταν η τελευταία πράξη που έκανε, για να χειραγωγήσει το σύστημα».

Με τη μεταφορά όλης της περιουσίας του σε trust fund, απέκρυψε την ταυτότητα του ποιος (ή τι -σε περίπτωση οργανισμών) του έδωσαν χρήματα.

Γυναίκες που προσπαθούν να αποζημιωθούν για τη φρίκη που έζησαν στα χέρια του, έχουν κινηθεί νομικά ώστε να πείσουν δικαστή να δημοσιοποιήσει αυτές τις λεπτομέρειες.

Δρόμος που αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος. Έπειτα θα πρέπει να αποδείξουν πως όντως ήταν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων, ώστε να πάρουν αποζημίωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα