Πώς την "πάτησαν" εκατομμύρια χρήστες του TikTok istockphoto

ΤΟ ΠΙΟ VIRAL LOVE STORY ΤΟΥ TIKTOK ΗΤΑΝ ΑΠΑΤΗ

Πάνω από 26 εκατομμύρια views για ένα μύθευμα. Τι χρήματα “παίζουν” στο TikTok.

Ήταν πριν από λίγες ημέρες, όταν ένας λογαριασμός στο TikTok έκανε ορισμένους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας να συγκινηθούν, να κλάψουν, αλλά και να γράψουν χιλιάδες σχόλια για τους απαγορευμένους έρωτες αυτού του κόσμου.

Ο χρήστης Frank Johnson συστήθηκε στον κόσμο του TikTok αναρτώντας αρχικά ένα βίντεο με 3 φωτογραφίες. Στις δύο πρώτες φωτογραφίες βλέπουμε τον ίδιο. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο κύριο, ο οποίος έχει και πολύ ωραίο στυλ μάλιστα. Μέχρι εδώ καλά.

Στην τρίτη φωτογραφία της ανάρτησης, μας παρουσιάζει τον Jack, τον νεανικό μεγάλο έρωτά του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2004.

“Ο αγαπημένος μου Τζακ. Μου λείπει μέχρι σήμερα. Με άφησε στις 4/11/2004. Η αγάπη μας δεν έγινε ποτέ αποδεκτή. Η ανιψιά μου δημιούργησε αυτό το βίντεο για μένα, ευτυχώς είχα μερικές παλιές φωτογραφίες. Μου λείπεις Jack και ανυπομονώ να σε ξαναδώ”, έγραψε ο κύριος Frank, δημιουργώντας ένα κύμα συγκίνησης στο TikTok, κάνοντας το εν λόγω βίντεο viral μέσα σε λίγες ώρες.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανήρτησε ένα νέο βίντεο, με μια ακόμη φωτογραφία από το παρελθόν, όπου τον βλέπουμε πλάι στον Jack, με τον κ. Frank να γράφει ότι αυτός ο άνδρας του έσωσε τη ζωή.

“Εγώ και ο Τζακ σε νεότερη ηλικία. Εγώ είμαι ο αριστερά. Αχ πόσα θα πλήρωνα για να επιστρέψω σε εκείνες τις μέρες. Σας ευχαριστώ όλους για τα γλυκά σας σχόλια στις τελευταίες αναρτήσεις. Είστε όλοι τόσο ευγενικοί, σας ευχαριστώ όλους”, έγραψε στη λεζάντα της εν λόγω ανάρτησης.

26,7 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τις δύο αυτές αναρτήσεις, εκ των οποίων 5,9 χρήστες πάτησαν like. Την ίδια ώρα, το εν λόγω προφίλ κατάφερε να συγκεντρώσει 68 χιλιάδες ακολούθους.

TikTok

Αν μη τι άλλο, μια τόσο όμορφη ανάρτηση, είναι ιδιαιτέρως θετικό να λαμβάνει τόσο μεγάλη υποστήριξη από τους χρήστες της πλατφόρμας. Και όσοι πέσαμε πάνω στις αναρτήσεις αυτές, σκεφτήκαμε ότι ο κ. Frank σίγουρα θα χάρηκε με την αγάπη που έλαβε από τόσους πολλούς ανθρώπους.

Και εδώ έρχεται το plot twist της ιστορίας.

Το παραπάνω συγκινητικό στόρι είναι απλώς ένα ψέμα. Ο εν λόγω κύριος δεν ονομάζεται Frank Johnson και δεν διατηρούσε ποτέ ειδύλλιο με τον “αδικοχαμένο Jack”.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος αυτός ονομάζεται Ingemar Albertsson, είναι Σουηδός και ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας.

Συγκεκριμένα, ο 73χρονος είναι fashion blogger και μέσω Instagram φροντίζει να παρουσιάζει στους θαυμαστές του όλες τις τελευταίες τάσεις της μόδας για τους ανθρώπους της ηλικίας του.

Μάλιστα, ο ίδιος είναι και παντρεμένος εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όπως όλα δείχνουν, κάποιος απλώς βρήκε μερικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και έπλασε μια συγκινητική ιστορία, με στόχο να κερδίσει την προσοχή και ενδεχομένως να κερδίσει χρήματα και διαφημίσεις.

Και τα κατάφερε.

Μέχρι και σήμερα, οι περισσότεροι που “έπεσαν” πάνω στο προφίλ αυτό, θα πιστεύουν ότι όλα όσα είδαν και διάβασαν είναι αλήθεια. Γι’ αυτό και έδωσαν απλόχερα το like και το follow τους, τα οποία στον κόσμο του TikTok μεταφράζονται σε απήχηση και πηγή εσόδων.

Τι πληρώνει το TikTok

Από τότε που το TikTok ήρθε στις ζωές μας το 2019, υπήρξε μια τεράστια αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναρτούν βίντεο στο διαδίκτυο, με στόχο να βγάλουν χρήματα.

Πολλοί είναι, όμως, και οι επιτήδειοι, οι οποίοι προχωρούν σε τέτοιου είδους αναρτήσεις, με στόχο να κερδίσουν χρήματα, ξεγελώντας τους ανυποψίαστους χρήστες της πλατφόρμας.

Πόσα, όμως, πληρώνει το TikTok μέσω του Creator Fund;

Σύμφωνα με το Hitc, τα χρήματα που δίνει το TikTok για τις προβολές είναι 2-4 σεντ ανά χίλιες προβολές.

Το TikTok δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πόσο πληρώνει τους δημιουργούς του και το συγκεκριμένο ποσό διαφέρει από χρήστη σε χρήστη. Ωστόσο, οι influencers που χρησιμοποιούν το Ταμείο δημιουργών του TikTok, αναφέρουν ότι το TikTok τους πληρώνει μεταξύ 2 και 4 σεντ ανά χίλιες προβολές.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του TikTok έχουν συχνά έως και 70 εκατομμύρια προβολές στα βίντεό τους και δημοσιεύουν καθημερινά. Έτσι, ακόμη και τα 2 έως 4 σεντ ανά βίντεο θα προσθέτουν έως και ένα μεγάλο ποσό ετησίως.

Social Media istockphoto

Πολλοί TikTokers, οι οποίοι βγάζουν χρήματα μέσω της εφαρμογής, το καταφέρνουν μέσα από τα χορηγούμενα posts, τις τοποθετήσεις και την πώληση προϊόντων. Το πόσα θα κερδίσει ο καθένας εξαρτάται από τον αριθμό των followers, από τον αριθμό των σχολίων και των likes και το είδος του λογαριασμού.

Όταν ένας δημιουργός ξεπερνά το όριο των 10.000 followers, μια εταιρεία μπορεί να του προσφέρει από 100 μέχρι 500 δολάρια για να την αναφέρει σε ένα post. Όσο αυξάνονται οι followers, τόσο περισσότερες προτάσεις για προωθητικές ενέργειες γίνονται στους δημιουργούς, οι οποίοι μπορούν σταδιακά να ανεβάσουν τις τιμές τους.

Μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε

Η ψηφιακή εποχή πλημμυρίζει με πληροφορίες και περιεχόμενο που μπορεί να είναι παραπλανητικό ή ακόμα και παντελώς ψεύτικο.

Παρακάτω, μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε την άγνωστη πληροφορία στο διαδίκτυο:

Ελέγξτε τις πηγές: Βεβαιωθείτε ότι οι πηγές που χρησιμοποιείτε είναι αξιόπιστες και έχουν επιβεβαιωθεί. Αναζητήστε επαληθεύσιμα γεγονότα και επιβεβαιώστε την ακρίβεια των πληροφοριών πριν τις δεχτείτε ως αληθείς.

Αξιολογήστε τις πηγές: Εξετάστε την ιστορία του ιστοτόπου, του λογαριασμού ή του ατόμου που παρέχει τις πληροφορίες. Αν αμφιβάλλετε για την αξιοπιστία της πηγής, αναζητήστε επιπλέον πληροφορίες από άλλες ανεξάρτητες πηγές.

Αναζητήστε το υπόβαθρο: Πριν αποδεχτείτε ένα άρθρο ή μια αναφορά ως αλήθεια, ερευνήστε το υπόβαθρο του θέματος. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το πλαίσιο και τις πιθανές εναλλακτικές ερμηνείες πριν σχηματίσετε τη δική σας άποψη.

Εφαρμόστε κριτική σκέψη: Μην δέχεστε αυτό που βλέπετε ως αλήθεια. Εξετάστε τη λογική πίσω από την πληροφορία και να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε περιεχόμενο που φαίνεται υπερβολικό ή συγκλονιστικό.

Επικοινωνήστε με ειδικούς: Αναζητήστε τη γνώμη ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ιδίως σε περιπτώσεις που οι πληροφορίες φαίνονται σύνθετες ή δυσνόητες. Οι ειδικοί μπορούν να παρέχουν σαφήνεια και εμβάθυνση σε θέματα που ξεπερνούν την καθημερινή γνώση.

Αναγνωρίστε τις τεχνικές πειθούς: Αναγνωρίστε τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να σας πείσουν να πιστέψετε κάτι αναληθές (πχ. επίκληση στο συναίσθημα, φόβος). Μείνετε επιφυλακτικοί με τις φορτισμένες ειδήσεις ή αναρτήσεις που προσπαθούν να σας “χτυπήσουν” στο συναίσθημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα