Δικαίωση Associated Press για λογοκλοπή κειμένων του από το διαδίκτυο

Δικαίωση Associated Press για λογοκλοπή κειμένων του από το διαδίκτυο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο δικαίωσε το Associated Press που κατήγγειλε την εταιρεία Meltwater για λογοκλοπή κειμένων

Νίκη για New York Times και Associated Press που κατηγορούνταν για κλοπή θεμάτων από το διαδίκτυο χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο.

Η υπόθεση εμφανώς δεν αφορά αποκλειστικά στα δύο συγκεκριμένα ΜΜΕ, καθώς έχει επιπλοκές για ολόκληρη τη βιομηχανία των ΜΜΕ, ως προς το ερώτημα - διαφωνία ποια είναι η σωστή χρήση πηγών και θεμάτων, σύμφωνα με τους νόμους για την αντιγραφή κειμένων .

Για να γίνει πιο σαφές το πλαίσιο αυτό χρησιμοποιείται το εξής παράδειγμα - περίπτωση:

Η εταιρεία Meltwater έχει βάση την Νορβηγία. Πρόκειται για μία επιχείρηση της οποίας η εργασία είναι να παρακολουθεί το διαδίκτυο για ειδήσεις, για τους πελάτες της. Όπου πελάτες είναι εταιρείες αλλά και κυβερνήσεις. Όλοι αυτοί πληρώνουν χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο για να λαμβάνουν ειδήσεις, έκτακτη επικαιρότητα αλλά και να ψάχνουν τη βάση της.

Η Meltwater στέλνει τα πάντα στους πελάτες της και πολλές φορές οι ειδήσεις περιλαμβάνουν και ρεπορτάζ αλλά και άρθρα από το Associated Press αλλά και άλλες πηγές.

Το AP απαίτησε από την εταιρεία να αγοράσει μία άδεια ώστε να μπορεί να παίρνει αλλά και να μοιράζει τις ειδήσεις και την επικαιρότητα, αλλά η Meltwater αρνήθηκε.

Τότε το πρακτορείο μήνυσε την εταιρεία για κακή - στρεβλή χρήση στην αντιγραφή κειμένων.

Η αντίδραση της Meltwater είχε να κάνει με τη χρήση των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο και υποστήριξε πως μπορεί να χρησιμοποιεί τις εκάστοτε ειδήσεις από τη στιγμή που χρησιμοποιεί μηχανή αναζήτησης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα - επιχείρημα την Google η οποία δείχνει τίτλους αλλά και κομμάτια από τα ρεπορτάζ - άρθρα στις αναζητήσεις της.

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε διαμάχη ανάμεσα στις εκδοτικές κοινότητες και σε εκείνες της τεχνολογίας.

Στο πλευρό της Meltwater τάχθηκε η Electronic Frontier Foundation η οποία υποστήριξε ότι το Associated Press μπορούσε να κάνει κακό στην ελεύθερη έκφραση, εάν πετύχαινε σε αυτό που υποστήριζε, ως προς την αντιγραφή κειμένων.

Από την άλλη πλευρά, τόσο οι New York Times όσο και άλλα ΜΜΕ έσπευσαν δίπλα στο AP υποστηρίζοντας πως η εταιρεία υποσκάπτει την πραγματικά ελεύθερη δημοσιογραφία, αυτή που πρέπει να υπάρχει σε μία ελεύθερη κοινωνία.

Τελικά, σε μία απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Νέα Υόρκη, η δικαστής Ντένις Κόουτ απέρριψε σε μία έκθεση - απόφαση 90 σελίδων, τις αιτιάσεις της Meltwater. Το δικαστήριο στηρίχθηκε στο εάν και κατά πόσο η δουλειά η οποία είναι αποτέλεσμα αντιγραφής κειμένων χρησιμοποιείται για να παραχθεί κάτι καινούργιο ή άσχετο με τον αρχικό του σκοπό. Έδωσε μάλιστα παραδείγματα από παρωδίες τραγούδια και από εικόνες στην Google. 

Η δικαστής δεν πείσθηκε από την άποψη της Meltwater πως είναι μηχανή αναζήτησης η οποία κάνει αλλαγές στο περιεχόμενο του πρακτορείου. Αντίθετα η κ. Κόουτ έφτασε στο συμπέρασμα πως η meltwater είναι πιο πολύ ανταγωνιστής του AP.

Η δικαστική άρνηση στις αιτιάσεις της νορβηγικής εταιρείας έγκειται στα "κλικ" που έπαιρνε η εταιρεία. Δηλαδή, ενώ οι χρήστες της Google News φτάνουν στο 56% στα νέα που διαβάζουν η αντίστοιχη διατίμηση της Meltwater ήταν στο 0.08%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Έτσι η κ. Κόουτ σημείωσε πως οι υπηρεσίες της Meltwater δεν προσέφεραν στους πολίτες - χρήστες το μέσο ώστε να ψάξουν το σάιτ του AP, μάλλον του αφαιρούσαν χρήστες.

Πηγή: Paidcontent.org

SHARE: