Ηλέκτρα: Το πολυαναμενόμενο ερωτικό δράμα εποχής κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ

Διαβάζεται σε 6'
Ηλέκτρα: Το πολυαναμενόμενο ερωτικό δράμα εποχής κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ

Το ραντεβού έκλεισε. Ημέρες και ώρα επίσης. Από Δευτέρα έως και Πέμπτη στις 19.10 πάρτε θέση στον καναπέ σας, στην καρέκλα σας, στο σπίτι σας, στο γραφείο σας, όπου θέλετε και σας εξυπηρετεί, ανοίξτε την τηλεόραση, το laptop, το tablet, το smartphone και συντονιστείτε στην ΕΡΤ1. Καταφθάνει η Ηλέκτρα.

Με την εγγύηση της Δημόσιας Τηλεόρασης-πόσα τηλεοπτικά αριστουργήματα, που προσεγγίζουν την αισθητική και την εκτέλεση παραγωγής ξένων πολύκροτων σειρών, έχουμε δει στην ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια- πρεμιέρα τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου για το πολυαναμενόμενο ερωτικό δράμα εποχής “Ηλέκτρα”.

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή που παραδοσιακά βγαίνουν στη μικρή οθόνη όλες οι καλές σειρές, τα βαριά χαρτια. Προσθέστε ότι έχουμε περισσότερη ανάγκη από cocooning, καθώς οι θερμοκασίες πέφτουν και το ταμείο είναι μείον. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να μαρκάρετε στις επιλογές σας την “Ηλέκτρα”. Μια ποιοτική ελληνική σειρά που υπόσχεται να μας κερδίσει την προσοχή.

Όταν και η δική μου προσοχή έπεσε στο trailer της σειράς, γοητεύτηκα. Ατμόσφαιρα, κοστούμια, ερμηνείες, φωτογραφία, μουσική. Κι όταν έμαθα το story, κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρες τηλεοπτικό προϊόν. Από αυτά που τα ξεκινάς και δεν τ’ αφήνεις.

Ας το δούμε αναλυτικά. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1972 στο νησί Αρσινόη όπου η Ηλέκτρα ,μια καταπιεσμένη γυναίκα από τις συμβατικότητες και την υποκρισία της εποχής, αλλά και τις αγκυλώσεις όλων όσοι την περιβάλλουν, αντιστέκεται. Ή μάλλον ψάχνει τον τρόπο για να καταφέρει να αντισταθεί.

Όλα αυτά σε μία περίοδο όπου μια ολόκληρη Χώρα είναι εγκλωβισμένη και καταπιεσμένη και η ελευθερία δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο αγαθό. Όταν η μυθοπλασία καταπιάνεται με ζητήματα ελευθερίας στα 70’s, οι παλαιότεροι τα ανακαλούν στη μνήμη τους, ίσως και να ταυτίζονται με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, και οι νεώτεροι ανακαλύπτουν όχι μόνο την εποχή αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρά της. Και έτσι η τηλεόραση ξεφεύγει από τον καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα της και προσφέρει κι άλλες συγκινήσεις.

Όταν είδα και τους πρωταγωνιστές της νέας τηλεοπτικής μας συνήθειας ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο: Ηλέκτρα η πολυτάλαντη Έμιλυ Κολιανδρή. Την έχω δει στην τηλεόραση. Την έχω δει και στο θέατρο, στην Αρχαία Επίδαυρο και της δίνω πολλά εύσημα. Ηθοποιός με δραματικές κορυφώσεις και ποικιλία συναισθημάτων στις ερμηνείες της.

Μαζί της άξιοι και δημοφιλείς ηθοποιοί σε συναρπαστικούς ρόλους: ο Αποστόλης Τότσικας, ο Τάσος Γιαννόπουλος, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Γιώργος Συμεωνίδης, η Λουκία Παπαδάκη, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς ο Θανάσης Πατριαρχέας, η Νεφέλη Κουρή, η Ευαγγελία Μουμούρη, η Δανάη Λουκάκη, ο Δρόσος Σκώτης, η Ειρήνη Λαφαζάνη, η Όλγα Μιχαλοπούλου, ο Βίκτωρας Πέτσας, ο Νίκος Ιωαννίδης, ο Παύλος Κουρτίδης, ο Μανώλης Γεραπετρίτης , ο Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, ο Γκαλ Ρομπίσα , ο Βασίλειος-Κυριάκος Αφεντούλης, ο Χρήστος Γεωργαλής, η Γρηγορία Μεθενίτη, η Ιφιγένεια Πιεριδού , ο Δημήτρης Αριανούτσος, ο Αστέριος Κρικώνης , η Φανή Καταβέλη, η Ευτυχία Καραμπέση, ο Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, ο Άρης Αντωνόπουλος, η Ελένη Κούστα και ο Άλκης Μαγγόνας.

Η σειρά, όμως, φέρει άρωμα γυναίκας όχι μόνο λόγω του τίτλου, του θέματος και της πρωταγωνίστριας, αλλά και των συντελεστών. Η ιδέα είναι της συγγραφέως Ελένης Καπλάνη, η οποία είχε γράψει και το “Μαύρο Ρόδο”, βιβλίο που-όπως ίσως θυμόσαστε- μεταφέρθηκε επίσης στην τηλεόραση. Η σκηνοθεσία ανήκει στη Βίκυ Μανώλη και το σενάριο το συνυπογράφουν η Μαντώ Αρβανίτη και ο Θωμάς Τσαμπάνης.

Στην “Ηλέκτρα” βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο και πλανάται το γνωστό γνωμικό : «Ό,τι γράφει η μοίρα μελανό, ο ήλιος δεν τ’ ασπρίζει». Λόγια που τα ενστερνίζονταν κάποτε και περνούσαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Είναι όμως έτσι; Η μοίρα μας είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει; Αλήθεια, δεν μπορούμε να πάρουμε την τύχη μας στα δικά μας χέρια;

Η Ηλέκτρα θα μας δώσει την απάντηση, καθώς θέλει να αλλάξει τη μοίρα της και να γράψει τη δική της ιστορία, να ορίσει η ίδια τη ζωή της. Πώς θα το καταφέρει έχοντας μάθει να ζει εγκλωβισμένη στους ρόλους που άλλοι διάλεξαν για εκείνη, της καλής κόρης, της συζύγου και μάνας, στην κλειστή νησιωτική κοινωνία; Πώς θα αντισταθεί στις νόρμες και στα ήθη και έθιμα μιας καταπιεστικής κοινότητας;

Παντρεμένη με τον-κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της- δήμαρχο της Αρσινόης Σωτήρη Βρεττό (Τάσος Γιαννόπουλος), ζει υποταγμένη, έχοντας χάσει την αίσθηση της ευτυχίας. Μοναδικές στιγμές ελευθερίας της μια βουτιά στο ποτάμι και μια βόλτα με το άλογό της. Ο Παύλος Φιλίππου (Αποστόλης Τότσικας), ένας γοητευτικός και μυστηριώδης άντρας και συνάμα ιδεαλιστής και οραματιστής, καταφθάνει στην Αρσινόη για να αναλάβει τη θέση του καθηγητή μαθηματικών στο γυμνάσιο του νησιού. Είναι ο χαρακτήρας που συνδέεται με την απόπειρα ελευθερίας της Ηλέκτρας και εκείνος που φέρνει την ανατροπή. Και το σασπένς γιγαντώνεται, καθώς η επιστροφή του Νικόλα Βρεττού (Θανάσης Πατριαρχέας) στο νησί, ενός ανθρώπου εμμονικού και χειριστικού με διαταραγμένη προσωπικότητα, αλλά και η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα οδηγήσουν την Ηλέκτρα σε μια προσωπική επανάσταση, στην ανάκτηση της ίδιας της ζωής της.

Βλέποντας και ξαναβλέποντας το trailer της ΕΡΤ, σκέφτομαι ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το όνομα της πρωταγωνίστριας Η Ηλέκτρα εμφανίζεται ως κυρίαρχο δραματικό πρόσωπο στα έργα των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών μας. Στην Ορέστεια του Αισχύλου, και στις τραγωδίες που τιτλοφορούνται με το όνομα της κι έχουν συγγράψει ο Ευριπίδης και ο Σοφοκλής. Ο συμβολισμός είναι προφανής: Η Ηλέκτρα διαχρονικά εκφράζει τη γυναίκα που διεκδικεί το δικαίωμα της να αυτοκαθορίζεται και να δίνει την αέναη μάχη για την αλήθεια και την ελευθερία. Με κάθε τίμημα.

Έτοιμοι, λοιπόν, για τη νέα τηλεοπτική εμπειρία; Δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 19.10 στη συχνότητα της ΕΡΤ1. Καλή θέαση!

ΥΓ: Και μην ξεχνάτε ότι τα επεισόδια μετά την τηλεοπτική προβολή τους θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του ERTFLIX

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα