Οι δημοσιογράφοι της Liberation αποφασίζουν: Μπαίνουμε στον 21ο αιώνα ή χανόμαστε

Οι δημοσιογράφοι της Liberation αποφασίζουν: Μπαίνουμε στον 21ο αιώνα ή χανόμαστε

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η γαλλική εφημερίδα "Liberation" της οποίας οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ αναδιάρθρωσης ή χάους.

Σε κρίση βρίσκεται μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της Γαλλίας, η Liberation, η οποία ιδρύθηκε το 1973 από το φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Η εφημερίδα που πρόσφατα γιόρτασε τα 40 της χρόνια σε μια ατμόσφαιρα βαριά από την ελεύθερη πτώση των πωλήσεων που συνεχίζεται επί χρόνια, βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ζωής της.

Η εφημερίδα τον περασμένο Φεβρουάριο είχε  ένα τίτλο εν είδει μανιφέστου: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όχι ένα εστιατόριο, όχι ένα κοινωνικό δίκτυο, όχι ένας πολιτιστικός χώρος, όχι ένα τηλεοπτικό πλατό, όχι ένα μπαρ, όχι μια μηχανή εκκόλαψης επιχειρήσεων…" αντιδρώντας στην ανακοίνωση από τους μετόχους ενός σχεδίου με στόχο να μην είναι πια η εφημερίδα «μόνο ένας εκδότης Τύπου σε χαρτί», αλλά ένα «κοινωνικό δίκτυο, δημιουργός περιεχομένων που μπορούν να εξαργυρωθούν» από μέσα όπως το βίντεο, η τηλεόραση, τα φόρουμ…

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο προβλέπεται η μετακόμιση της εφημερίδας, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στο κέντρο του Παρισιού. Εκεί θα φιλοξενεί πλέον ένα τηλεοπτικό πλατό, ένα ραδιοφωνικό στούντιο, ένα ψηφιακό news room, αλλά και ένα εστιατόριο και ένα μπαρ.

Η εφημερίδα έκλεισε το 2013 με ζημίες ύψους 1 εκατ. ευρώ και πωλήσεις μειωμένες κατά 30%, ενώ κουβαλάει στην πλάτη κι ένα δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα οικονομικά της προβλήματα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους ήδη από το 2005, φέρνοντας μεγάλες ανακατατάξεις στην εφημερίδα (σε επίπεδο μετόχων, διευθυντικών στελεχών και προσωπικού).

Σήμερα αναμένεται η απόφαση των εργαζομένων αν συμφωνούν στην εθελοντική πρόωρη συνταξιοδότηση που έχει εξαγγείλει η διοίκηση.

SHARE:

24Media Network