Τηλεοπτικές άδειες: Έτσι έγινε η αρχή

Τηλεοπτικές άδειες: Έτσι έγινε η αρχή
Τηλεοπτικές άδειες - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Ένα μικρό αφιέρωμα στις πρώτες τηλεοπτικές άδειες που χορηγήθηκαν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Οι πρώτες άδειες στην τηλεόραση χορηγήθηκαν το 1993, τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Προηγήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ενιαίο τότε Συνασπισμό (ΚΚΕ+ ΕΑΡ) και ο νόμος 1866/89, για την «άδεια μη κρατικής τηλεοράσεως».

Ήταν η αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η επίμαχη διάταξη ήταν στο άρθρο 4 του νόμου, με την οποία παραχωρούνταν το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικής τηλεόρασης, εκχωρούνταν στους εκδότες των εφημερίδων τους, παραχωρώντας τους έναν σημαντικό πλεονέκτημα χρήματος και ισχύος: «Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο πρώτος σταθμός που εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 20 Νοέμβριου του 1989 ήταν το Mega από τους Χρήστο Λαμπράκη, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργο Μπόμπολας, Κίτσο Τεγόπουλο και Αριστείδη Αλαφούζου και ακολουθούσε την 1 η Ιανουαρίου 1990 η εκπομπή του ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού.

Η Τηλέτυπος , η εταιρεία του Mega, έλαβε προσωρινή άδεια δοκιμής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί της κυβέρνησης του Τζαννή Τζαννετάκη, οι Αθ. Κανελλόπουλος, Α. Σαμαράς, Ν. Κωνσταντόπουλος και Ν. Γκελεστάθης.

Οι άδειες χορηγούνται σχεδόν 4 χρόνια μετά την εκπομπή των σταθμών από το ΕΣΡ στις 10 Σεπτεμβρίου του 1993, λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, κατά τις οποίες η ΝΔ έχασε τη διακυβέρνηση της χώρας και επανήλθε στη εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου .

Άδεια εθνικής εμβέλειας έλαβαν οι εταιρείες

-ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε. ΑΝΤ-1

-ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε., NEW CHANNEL (ανακλήθηκε η άδεια)

– ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ” ΚΑΝΑΛΙ 29 (μετέπειτα Alter)

-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (Star)

-ΞΕΝΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ SEVEN X” (σημερινός ΣΚΑΪ)

-ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ MEGA CHANNEL.

Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην περιοχή Θεσσαλονίκης και “ειδική άδεια για τεχνική δικτύωση στην περιοχή κεντρικής Μακεδονίας” χορηγήθηκε στις εταιρίες:

– ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TV 100”

– ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV

Άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού στην περιοχή Αττικής χορηγήθηκε από το ΕΣΡ στις εταιρίες

-CITY NEWS A.E. TELECITY

-ΤΗΛΕΤΩΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

-ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις 31 Δεκεμβρίου 1993, δυο μήνες μετά τις εκλογές στο β΄τεύχος του ΦΕΚ αρ.954 ο υφυπουργός Προεδρίας Ε. Βενιζέλος και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γ.Χαραλάμπους έδωσαν την δυνατότητα «στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΜΗΣ -ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ SKY 100,4 Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ και ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ-902 Αριστερά στα FM” να εκπέμπουν στα κανάλια που χρησιμοποιούν και εκπέμπουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα