Μηχανή του Χρόνου: O βιασμός μιας αιχμάλωτης πολέμου. Το ντοκουμέντο που συγκλόνισε

Μηχανή του Χρόνου: O βιασμός μιας αιχμάλωτης πολέμου. Το ντοκουμέντο που συγκλόνισε

Η αιχμάλωτη πολέμου που συγκίνησε τον Αμερικανό εικονολήπτη. Τη συνάντησε στην υποχώρηση του γερμανικού στρατού στην Τσεχία και ήταν κακοποιημένη. Φιλμ ντοκουμέντο

Το βίντεο ντοκουμέντο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αποτυπώνει  την αγριότητα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλλον γυρίστηκε το 1945 από Αμερικανούς μετά το πέρασμά του κόκκινου στρατού σε  κάποιον επαρχιακό δρόμο κοντά στο Πίλσεν στην Τσεχία. Καταγράφει τις χαοτικές ημέρες, που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση των κατεχόμενων χωρών και την κατάρρευση  των Γερμανών. Τότε η εκδίκηση ήταν η μόνη λέξη που μπορούσε να ακούσει κανείς.

Μηχανή του Χρόνου: O βιασμός μιας αιχμάλωτης πολέμου. Το ντοκουμέντο που συγκλόνισε

Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνει σκηνές με εξαθλιωμένους Γερμανούς στρατιώτες που υποχωρούν και έχουν σχηματίσει πομπή. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί τραυματίες, ενώ η κάμερα εστιάζει στα χωράφια, όπου κάποιοι  ξεψυχούν ή αγωνίζονται να μείνουν ζωντανοί. Το φιλμ επικεντρώνεται (στο 3.26)  στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας με εμφανή σημάδια κακοποίησης, η οποία στέκεται αμήχανα στην άκρη του αγροτικού δρόμου. Η ομορφιά και η κατάστασή της φαίνεται ότι συγκινεί τον εικονολήπτη ο οποίος εστιάζει στο χτυπημένο πρόσωπό της και τα ρούχα που φορά. Η κοπέλα που ίσως είναι Γερμανίδα, φαίνεται να είναι κάτω των 30 ετών, εικάζεται ότι έπεσε θύμα βιασμού και φόρεσε το παντελόνι από κάποιον νεκρό Γερμανό στρατιώτη που ενδεχομένως βρήκε μετά την κακοποίησή της.

Διαβάστε ακόμα: Ροκ ιστορίες

Η έρευνα δεν έφερε αποτέλεσμα  σε σχέση με την ταυτότητά της. Όταν υπήρξε πληροφορία ότι επρόκειτο για μια Νορβηγίδα ονόματι Έμιλυ Ίγκμανσεν που υπηρετούσε στον γερμανικό στρατό, ερευνήθηκε και κρίθηκε ως αναξιόπιστη. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, με την παράδοση των Γερμανών, αυτή κατάφερε να φτάσει στην πόλη Sudetenland όπου και συνελήφθη από Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι την κακοποίησαν. Στη συνέχεια επενέβησαν Τσέχοι και την έσωσαν. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η κοπέλα υπηρετούσε σε κάποιο πόστο στη Βέρμαχτ στην Τσεχοσλοβακία.

Τίποτα δεν έχει εξακριβωθεί σχετικά με το βίντεο, ούτε και η ταυτότητα της κοπέλας, αφού κανένας από όσους πρωταγωνιστούν ή κινηματογράφησαν την πορεία των αιχμαλώτων δεν αναγνώρισε τον εαυτό του ώστε να δώσει πληροφορίες. Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν φέρουν καθόλου στρατιωτικά διακριτικά, επειδή οι Τσέχοι αντάρτες έψαχναν για Γερμανούς SS και αξιωματικούς τους οποίους ξυλοκοπούσαν μέχρι θανάτου. Γι΄αυτό κατέστρεφαν τα στρατιωτικά δελτία και οτιδήποτε θα μπορούσε να εξοργίσει τους διώκτες τους.

Διαβάστε ακόμα: Ιστορίες από τα 60s, τα 70s και τα 80s

Μηχανή του Χρόνου: O βιασμός μιας αιχμάλωτης πολέμου. Το ντοκουμέντο που συγκλόνισε

Το περιστατικό αυτό πρέπει να συνέβη 8 με 9 Μαΐου 1945, όταν ο πόλεμος είχε ήδη τελειώσει και τα γερμανικά στρατεύματα πετούσαν τα όπλα τους και προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον κόκκινο στρατό και να παραδοθούν στους Αμερικανούς. Εικάζεται πως ο εικονολήπτης ήταν ένας Αμερικανός της USAΑF . Το βίντεο προβλήθηκε στο τελευταίο επεισόδιο του World at war του BBC και εντοπίστηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη Steven Spielberg

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Εικόνες από τον χαμένο παράδεισο της Αθήνας

«Ο Μισισιπής καίγεται». Η δολοφονία τριών νέων ακτιβιστών από την Κου Κλουξ Κλαν, που έγινε ταινία

SHARE:

24Media Network