Οι 5 εντολές του Ευρωπαίου Υπερεπόπτη για “κόκκινα” δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας

Οι 5 εντολές του Ευρωπαίου Υπερεπόπτη για “κόκκινα” δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας
Ο Αντρέα Ενρία AP

Μπορεί να ήταν συνάντηση γνωριμίας αλλά δεν ήταν χωρίς νόημα η χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Ενρία σύμφωνα με πληροφορίες είπε και στο Μαξίμου όσα είχε πει νωρίτερα και στους τέσσερις επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών και στις συναντήσεις που είχε στην ΤτΕ με τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα και τα στελέχη της τράπεζας που είναι αρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του SSM θεωρεί ότι ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 54 δισ. έως και το 2021 είναι ήδη φιλόδοξος αλλά θα πρέπει να ξεπεραστεί. Τούτο διότι ακόμη και αν οι εμπορικές τράπεζες να μειώσουν στο τέλος του 2021 στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 20% από 45% σήμερα και πάλι θα βρίσκονται πολύ υψηλότερα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 3,2% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Για να επιτευχθεί όμως ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων θα πρέπει :

Η χώρα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα μακροοικονομικά μεγέθη της και παράλληλα να υπάρξει ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων που θα κάνει πιο αποδοτική την δευτερογενή αγορά δανείων.

Σε ότι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας , σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων οι ρυθμίσεις που θα γίνονται θα πρέπει να είναι ισορροπημένες ώστε και οι δανειολήπτης να προστατεύεται αλλά και η τράπεζα να διασφαλίζει τα συμφέροντα τους . Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε να μην υπάρξουν εκτεταμένα κουρέματα δανείων όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος . Επίσης είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να ρυθμιστούν οι περίπου 79.000 αιτήσεις του παλιού νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια .

Η υλοποίηση των δύο στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για την μείωση μεγάλου ποσού από τα κόκκινα δάνεια είναι προς την σωστή κατεύθυνση . Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για μείωση κόκκινων δανείων 20 δις ευρώ με κρατικές εγγυήσεις στις απώλειες των τραπεζών ενώ η ΤτΕ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για μείωση 40 δις των κόκκινων δανείων με εγγύηση τον αναβαλλόμενο φόρο. Ο επικεφαλής του SSM τόνισε ότι επείγει η ταχεία υλοποίησή τους ώστε οι τράπεζες να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες τους περιμένοντας την στρατηγική λύση . Πρόσθεσε ότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα ώστε να μην αντίκεινται στους όρους του ανταγωνισμού.

Η λύση των πλειστηριασμών μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν και όποτε οι τιμές των ακινήτων πάρουν ανοδική πορεία . Τότε οι τράπεζες μπορούν να μειώνουν από τους ισολογισμούς τους ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Η ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων θα έχει ως αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερες χορηγήσεις νέων δανείων από τις τράπεζες οι οποίες θα πετύχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους και παράλληλα την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τέλος ο SSM εμφανίστηκε υποστηρικτικός στα εργαλεία που χρησιμοποιούν πλέον οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες αφού οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις δανείων που γίνονται ή ετοιμάζονται να γίνουν είναι πιο αποδοτικές από την διαγραφή δανείων που κυριαρχούσε παλαιότερα αφού τώρα μειώνονται οι προβλέψεις και υπάρχει αποτέλεσμα και στα έσοδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα