ΑΑΔΕ: Εκστρατεία επιτόπιων ελέγχων σε 15 τουριστικές περιοχές

ΑΑΔΕ: Εκστρατεία επιτόπιων ελέγχων σε 15 τουριστικές περιοχές
Στιγμιότυπο από τη Μύκονο shutterstock

Την ενίσχυση των ελεγκτικών της υπηρεσιών σε 15 σημεία προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να προχωρήσει σε αποτελεσματικούς επιτόπιους ελέγχους ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Χαλκιδική, η Σαντορίνη.

Σαρωτικούς επιτόπιους ελέγχους ετοιμάζει να κάνει εν όψει καλοκαιριού και τουρισμού η ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος των αποδείξεων, της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και η καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, αλλά και η διερεύνηση περιπτώσεων με παράνομο λογισμικό μπαίνουν στο στόχαστρο εν όψει καλοκαιριού των ελεγκτών .

Άλλωστε σε μια δύσκολη χρονιά με ένα ποσό ενισχύσεων που μπορεί να ξεπεράσει και τα 13- 14 δισεκ ευρώ η προσπάθεια για φορολογική συμμόρφωση είναι για το οικονομικό επιτελείο κεντρικός στόχος είτε για να αποκαλυφθούν «μπαταχτσήδες» και «τυμβωρύχοι» που χρησιμοποιούν αφενός κρατικούς πόρους κι από την άλλη φοροδιαφεύγουν, είτε για να επιτευχθεί ο στόχος για φορολογικά έσοδα μεταξύ 47 – 49 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων γύρω στα 15 – 17 δισεκ. ευρώ από το ΦΠΑ.

Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2021, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων.

Όπως αναφέρεται οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού όπως αναφέρεται από την ΑΑΔΕ πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι Υπηρεσίες Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) 15 περιοχών, κύρια τουριστικών. Πιο συγκεκριμένα είναι οι εξής υπηρεσίες:

1. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής

2. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής -Υποδιεύθυνση Δ’ Προληπτικών Ελέγχων με έδρα την Λαμία

3. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης

4. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης – Υποδιεύθυνση Δ’ Προληπτικών Ελέγχων με έδρα την Κομοτηνή

5. Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας

6. Δ.Ο.Υ. Σύρου

7. Δ.Ο.Υ. Θήρας

8. Δ.Ο.Υ. Πάρου

9. Δ.Ο.Υ. Νάξου

10. Δ.Ο.Υ. Μυκόνου

11. Δ.Ο.Υ. Κω

12. Δ.Ο.Υ. Ρόδου

13. Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου

14. Δ.Ο.Υ. Νέων Μουδανιών

15. Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας.

Η ενίσχυση είναι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικά, όπως αναφέρεται, για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται α) εντός της χωρικής αρμοδιότητας των ως άνω υπηρεσιών β) εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπονται για φέτος:

  • 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΥΟ
  • 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ
  • 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ
  • 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Πέρυσι, με βάση τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, σε αντίστοιχες συνθήκες διενεργήθηκαν 11.477 έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 11.300 ελέγχων. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 6.256 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 54,5%, έναντι στόχου 49%. Επιπλέον, το 2020 διενεργήθηκαν 5.640 εμφανείς έλεγχοι, έναντι στόχου 3.000, στους οποίους καθίσταται γνωστή η παρουσία των συνεργείων, με στόχο την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα