ΑΑΔΕ: Νέο “καμπανάκι” σε όσες επιχειρήσεις δεν στέλνουν στοιχεία στο myDATA

ΑΑΔΕ: Νέο “καμπανάκι” σε όσες επιχειρήσεις δεν στέλνουν στοιχεία στο myDATA
Ταμειακή μηχανή eurokinissi

Η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει όσους εξακολουθούν να μη διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myDATA.

Με την αποστολή νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων η ΑΑΔΕ ειδοποίησε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα διαβιβάσει στο myDATA τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές να πράξουν τα δέοντα.

Να σημειωθεί ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχει εντοπίσει η εφορία, που εξακολουθούν να μη διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Στο email, μάλιστα, που εκ νέου έχει αποσταλεί υπάρχει η αναγραφή της κάθε ταμειακής μηχανής από την οποία δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

Η εφορία καλείται να ξεχωρίσει τις επιχειρήσεις που δικαιολογημένα δεν διαβιβάζουν στοιχεία στην εφορία –είναι εποχικές, κλειστές ή σε αδράνεια– από εκείνες που δεν συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία.

Το υφιστάμενο καθεστώς, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, εντός 24ώρου από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να τα αποστέλλουν ανά τρίωρο, ενώ τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας των 10 ημερών και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

Οσοι, δε, συνεχίσουν να μην διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων λιανικής πώλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ και λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 40 δισ ευρώ που ήταν το 2019 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 65 δισ ευρώ), αλλά και η πλήρης ψηφιοποίηση της τιμολόγησης, μαζί με τη διασύνδεση ταμειακών και POS με το taxisnet δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας για την φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, για το 2021 εκτιμάται ότι οι απώλειες περιορίζονται ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα στο 14% των δυνητικών εισπράξεων ΦΠΑ, δηλαδή στα περίπου 2,4 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα