Φόρος ανακύκλωσης: Θα πληρώνουμε 0,08 ευρώ τη συσκευασία

Φόρος ανακύκλωσης: Θα πληρώνουμε 0,08 ευρώ τη συσκευασία
Πλαστικά μπουκάλια istock

Από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχει PVC θα έχουν ενσωματωμένο στην τιμή, το τέλος ανακύκλωσης. Η νομοθετική ρύθμιση είχε ψηφιστεί πέρυσι και έρχεται η ώρα εφαρμογής.

Η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και δη της ανακύκλωσης είναι ο βασικός στόχος του νέου τέλους ύψους 0,08 ευρώ που θα μπαίνει για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), δηλαδή περιέκτες τροφίμων, κυπελάκια, μαχαιροπήρουνα πλαστικά, μπατονέτες, αναδευτήρες κτλ.

Την ίδια ώρα κι ενώ μια νέα επιβάρυνση έρχεται να σπρώξει σε νέα άνοδο τιμές βασικών προϊόντων εκκρεμούν αποφάσεις για τα συστήματα εγγυοδοσίας (δηλαδή τα “ρεύματα” ανακύκλωσης εκείνα που θα οδηγούν σε επιστροφές χρημάτων τους κατανωλωτές για χρήση συγκεκριμένων προϊόντων όπως γυαλί, παστικό μπουκάλι με PET, αλουμίνιο κτλ), όπως και ανάλογες θεσμικές κινήσεις για τη δημιουργία αρχής ή επιτροπής (υπό την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για τη διαχείριση αποβλήτων.

Πάντως, όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Επίσης, καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Με βάση, δε, την ΑΑΔΕ:

Υπόχρεα, πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Η δήλωση απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση, κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά.

Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ. Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ.

Οι εισπράξεις του τέλους ανακύκλωσης, εισάγονται στον Αριθμό Λογαριασμού Εσόδου «Α.Λ.Ε. 1110903003».

Για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους, καθώς και για την εκπρόθεσμη ή ανακριβή υποβολή δήλωσης ή για τη μη υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013).

Επισημαίνεται δε ότι για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Από την άλλη πλευρά σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα