Αγγίζουν τα 2,5 δισ. οι οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες – “Πρωταθλητές” τα νοσοκομεία

Αγγίζουν τα 2,5 δισ. οι οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες – “Πρωταθλητές” τα νοσοκομεία
Διάδρομος νοσοκομείου Shutterstock

Με τα νοσοκομεία να είναι στην "πρώτη γραμμή" των οφειλετών το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε άνοδος των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Σταθερά αυξητική είναι η τάση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες καθώς με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου έφτασαν τα 1,921 δις ευρώ από 1,627 δις ευρώ το Φεβρουάριο. Σε σχέση με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυτές έφτασαν στα 642 εκ. ευρώ από 671 εκ. ευρώ. Κι έτσι ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα σε σχέση με τις οφειλές τα χρέη των νοσοκομείων έφτασαν τα 893 εκ. ευρώ από 722 εκατ. Ευρώ. Επίσης κατά 76 εκ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων είναι η μείωση της «δεξαμενής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στην υπόθεση αυτή παρατηρούνται καθυστερήσεις συχνά με ευθύνη των φορέων αλλά και εσχάτως λόγω πανδημίας. Βέβαια οι εκκρεμείς συντάξεις όπου αποτελεί σημείο έντονης συζήτησης τελευταία είναι μέρος του προβλήματος..

Με βάση το Υπ. Οικονομικών μια αποκλιμάκωση των οφειλών του δημοσίου στα 681 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου είναι εφικτή, ενώ ως το τέλος του χρόνου ο στόχος είναι να έχουν περιοριστεί σε μόλις 283 εκ ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα