Αντιδράσεις πυροδότησε ο νέος Κώδικας: Ποια τα "αγκάθια" για δικηγόρους

Αντιδράσεις πυροδότησε ο νέος Κώδικας: Ποια τα "αγκάθια" για δικηγόρους
EUROKINISSI

Απεργία με το άνοιγμα των δικαστηρίων σχεδιάζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, με αφορμή το νέο Κώδικα που καταργεί την υποχρεωτική παράστασή τους στα συμβόλαια. Ποια τα "αγκάθια"

Επί ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι για το νέο Κώδικα, που καταργεί την υποχρεωτική παράστασή τους στα συμβόλαια, καθώς και την ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους συναδέλφους τους.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, με πρόταση από το σύλλογο της Αθήνας ακόμη και για απεργία με το άνοιγμα των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα " Τα Νέα ", 13 ημέρες πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, οι δικηγόροι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τις σοβαρές ενστάσεις τους για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.

Τα τρία "αγκάθια" για τους δικηγόρους:

* Η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συµβόλαια

* Ελάχιστη αμοιβή των έμμισθων δικηγόρων στα συμβόλαια

* Αλλαγή στον τρόπο προείσπραξης των γραμματίων για την παράσταση στα ακροατήρια

Με βάση το ισχύον καθεστώς, η παράσταση των δικηγόρων σε όλα τα συμβόλαια είναι υποχρεωτική μόνο για τον αγοραστή και όχι για τον πωλητή και μόνο εφόσον το τίμημα του συμβολαίου είναι μεγαλύτερο από 80.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2014, η παράσταση των δικηγόρων δεν θα είναι πλέον αναγκαία σε κανένα συμβόλαιο και για κανένα από τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη.

Η δική τους παρουσία, όπως λένε οι δικηγόροι, κατά την υπογραφή των συμβολαίων αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την αποφυγή φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, η απουσία Κτηματολογίου θα καταστήσει επιβεβλημένη την παρουσία δικηγόρου κατά την υπογραφή των συμβολαίων, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της παράστασής τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αμοιβές στους παριστάμενους δικηγόρους να μην αποτυπώνονται στα χαρτιά, αλλά να δίνονται χέρι με χέρι.

Κόκκινο πανί, όμως, αποτελεί για τους δικηγόρους και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για όσους συναδέλφους τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εν γένει επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι ενστάσεις τους ως προς αυτό το σημείο έχουν να κάνουν με την ενδεχόμενη υπαλληλοποίηση -όπως λένε- των δικηγόρων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι με πολύ χαμηλές αμοιβές να ασκούν τα καθήκοντά τους.

SHARE: