Άγριο παζάρι με την τρόικα για δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ και ΕΑΣ – Κοντά σε συμφωνία για πλειστηριασμούς

Άγριο παζάρι με την τρόικα για δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ και ΕΑΣ – Κοντά σε συμφωνία για πλειστηριασμούς
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) Icon

Η τρόικα επιμένει ότι το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος κατά 400 εκατ. ευρώ

Με ανοικτά τα περισσότερα ζητήματα η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Κατά τη χθεσινή -πρώτη- συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας δεν υπήρξε σύγκλιση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού που δημιουργεί το βελτιωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο απαλύνει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές αντιδράσεις. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει ότι το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος κατά 400 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει η “Καθημερινή”, η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι το «κενό» είναι 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από την αντίστοιχη περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Επίσης, υποστηρίζει ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των φόρων στα ακίνητα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2014, καλύπτοντας το «κενό» των υπόλοιπων 200 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014 θα ανέλθει στα 3,28 δισ. ευρώ, ενώ στα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 2,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο δείκτης εισπραξιμότητας θα διαμορφωθεί στο 76%. Επί του θέματος αυτού γίνονται «τεχνικές συζητήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Πάντως, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε χθες, μετά τη σύσκεψη με την τρόικα, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα ή αύριο το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ (στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες νομοτεχνικές φορολογικές διατάξεις, το δημοσιονομικό συμβούλιο και ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει για δύο ακόμα ζητήματα. Πρώτον, τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και δεύτερον το θέμα των πλειστηριασμών. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης με την τρόικα και δεν αποκλείεται τα δύο παραπάνω ζητήματα να ρυθμιστούν με τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, τρόικα και οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο τις επιπτώσεις από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο συντελεστής 13% θα πρέπει να παραμείνει, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει δημοσιονομική «τρύπα» 200-300 εκατ. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αντιπροτείνει κάποιο ισοδύναμο μέτρο για την κάλυψη του κενού αυτού και το θέμα συζητείται σε τεχνικό επίπεδο.

Το άλλο μεγάλο θέμα των συζητήσεων είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη διατήρηση δύο εργοστασίων και 341 υπαλλήλων (αντί 818 που απασχολούνται σήμερα), καθώς και τη συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Ωστόσο, το «αγκάθι» έχει να κάνει με τον τρόπο αποχώρησης των υπαλλήλων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει να «τρέξει» ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες απολύσεις.

Από την πλευρά της, η τρόικα απορρίπτει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της τρόικας μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να αποδεσμευτεί εντός του έτους η δόση του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο.

Στο θέμα των πλειστηριασμών υπήρξε συμφωνία για προστασία της κύριας κατοικίας και το 2014 αλλά για λιγότερους δανειολήπτες.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν σε πολύ χαμηλά όρια εισοδήματος και αντικειμενικής αξίας των σπιτιών. Πρόκειται για τα «αγκάθια» των συζητήσεων, ενώ την ίδια στιγμή από την 1η Ιανουαρίου 2015 έρχεται το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης δανείων, που θα βασίζεται σε χαμηλές μηνιαίες δόσεις.

Δεν αμφισβητείται ο Νόμος Κατσέλη

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, υπήρξαν τρεις παραδοχές:

Δεν αμφισβητείται η φιλοσοφία του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη για τη δικαστική ρύθμιση χρεών) και του νόμου 4161/2013 (νόμος για τους ενήμερους δανειολήπτες με τον οποίο επήλθαν αλλαγές στον νόμο Κατσέλη). Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το αν θα μειωθεί το μέγιστο ορίου αντικειμενικής αξίας της α΄ κατοικίας που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, ενώ συζητούνται και άλλα κριτήρια. Οι αλλαγές αυτές, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΑΝ, θα πρέπει να συνδυασθούν με πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των δικών, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μεταξύ οφειλετών και τραπεζών. Οπως τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΑΝ σήμερα, μια υπόθεση δικαστικής ρύθμισης χρεών μπορεί να τελεσιδικήσει ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια.

Θέσπιση ενός προσωρινού μεταβατικού καθεστώτος για την προστασία της α΄ κατοικίας οφειλετών για ολόκληρο το 2014. Εδώ διαπιστώνεται μερική μετακίνηση της τρόικας, καθώς αρχικά φέρεται να ζητούσε το μεταβατικό αυτό καθεστώτος να είναι διάρκειας έξι μηνών. Το μεταβατικό αυτό καθεστώς θα αφορά δανειολήπτες που παρουσιάζουν παροδική αδυναμία πληρωμής και δεν θα υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Αυτό που επιδιώκεται είναι με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να ορίζεται μια ελάχιστη μηνιαία δόση, έτσι ώστε να αναβιώνει το δάνειο και παράλληλα να μην ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα από τις τράπεζες. Ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία για το όριο της αντικειμενική αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται, αλλά και τα λοιπά κριτήρια.

Από την 1/1/2015 θα θεσπισθεί ένα μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με βάση το προφίλ του δανειολήπτη (εάν υπήρξε συνεπής μέχρι πρόσφατα και δεν απέκρυπτε στοιχεία, ήταν δηλαδή συνεργάσιμος) και σύμφωνα με τις λεγόμενες αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης. Το σύστημα αυτό θα έχει στόχο να προλαμβάνονται τα δάνεια που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» από το να περνούν στο «κόκκινο». Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, δεν συνεπάγεται ότι ο νόμος Κατσέλη θα μπει σε αδράνεια.

(Πηγή: Καθημερινή)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα