Ενοικίαση σπιτιού: Πώς να αποφύγετε τις εκπλήξεις με τα κοινόχρηστα

Ενοικίαση σπιτιού: Πώς να αποφύγετε τις εκπλήξεις με τα κοινόχρηστα
Σπίτια στη Θεσσαλονίκη SOOC

Τι πρέπει να προσέξετε πριν νοικιάσετε ένα διαμέρισμα και τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν πληρώνει κοινόχρηστα ή υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί.

Από τη στιγμή που δεν κατοικείτε σε μια μονοκατοκία μόνοι σας (ιδανικά ιδιόκτητη) συγκατοικείτε με άλλους, ενίοτε πολλούς γείτονες, με τους οποίους μοιράζεστε το κτίριο.

Και η συγκατοίκηση, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, επιφέρει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τα κοινόχρηστα είναι ίσως η πιο σημαντική υποχρέωση ενός ενοικιαστή (αλλά και ιδιοκτήτη) σε σχέση με την πολυκατοικία.

Οι υπόλοιπες αφορούν την αρμονική συμβίωση όλων μέσα στο ίδιο κτίριο (π.χ. τήρηση καθαριότητας, ώρες κοινής ησυχίας, καλή γειτνίαση κλπ). Τα κοινόχρηστα όμως αποτελούν το οικονομικό κομμάτι της συγκατοίκησης αυτής και πολλές φορές κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις ενώ συχνά δημιουργούν και προβλήματα ανάμεσα σε αυτούς που μένουν στην πολυκατοικία ή και με το διαχειριστή της.

Σίγουρα δε θα θέλατε να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα και μετά την υπογραφή των συμβολαίων να διαπιστώσετε ότι τα κοινόχρηστα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Ή ότι δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση. Ή ακόμη και ποιά από τα κοινόχρηστα επιβαρύνουν τον ενοικιαστή και ποιά τον ιδιοκτήτη.

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε στο μυαλό σας αυτά τα δύο:

-των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

-οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Αν έχετε τα παραπάνω ως αρχές σας θα μπορέσετε να αποφύγετε πολλές κακοτοπιές και προστριβές.

Δεν υπάρχει λόγος διαμάχης ούτε με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ούτε με το διαχειριστή, πολλώ δε μάλλον με τους γείτονες στα άλλα διαμερίσματα.

Τι πρέπει να προσέξετε ΠΡΙΝ νοικιάσετε ένα διαμέρισμα

Κατά την έρευνα αγοράς που κάνετε, έχετε στο μυαλό σας ότι τα κοινόχρηστα μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επιβάρυνση και μάλιστα σε μηνιαία βάση.

Για αυτό, καλό είναι πριν επιλέξετε τελικά το διαμέρισμα που θα νοικιάσετε και κυρίως πριν υπογράψετε το μισθωτήριο, να ρωτήσετε πόσο περίπου έρχονται τα κοινόχρηστα κάθε μήνα.

Για του λόγου το αληθές, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να σας δείξει κάποιους από τους τελευταίους λογαριασμούς κοινοχρήστων και ιδανικά και κάποιον από τους χειμερινούς μήνες στους οποίους περιλαμβάνεται η θέρμανση.

Λάβετε υποψιν σας το μηνιαίο αυτό ποσό για τα κοινόχρηστα στα έξοδα του μήνα. Το budget σας για το διαμέρισμα δεν αποτελείται μόνο από το ενοίκιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πλέον, ιδίως σε βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερισμάτων, στο ενοίκιο, κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη, περιλαμβάνονται και τα ενοίκια. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει κάτι τέτοιο να αναγράφεται ρητά στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Από τι επηρεάζονται τα κοινόχρηστα

Τα μηνιαία έξοδα της πολυκατοικίας αποτελούνται από τις μηνιαίες πάγιες δαπάνες του κτιρίου όπως το ηλεκτρικό ρεύμα (για το φωτισμό και τη χρήση του ασανσέρ) και η κοινόχρηση ύδρευση (π.χ. για την καθαριότητα ή το πότισμα του κήπου).

Επίσης, περιλαμβάνει τις δαπάνες καθαριότητας. Αν στα κοινόχρηστα δε δείτε αντίστοιχη δαπάνη, αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι το κτίριο εσωτερικά δεν καθαρίζεται καλά ή και καθόλου. Παίζει και αυτό ένα ρόλο στην απόφασή σας, αλλά όχι τόσο καίριο όσο ο επόμενος παράγοντας.

Θέρμανση. Το πιο ακανθώδες ίσως ζήτημα στις ελληνικές πολυκατοικίες σήμερα. Ειδικά το 2021 με την σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας (από ηλεκτρικό ρεύμα έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το θέμα της θέρμανσης (των δαπανών καλύτερα για αυτήν) είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπορεί να “τινάξει στον αέρα” τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά το ύψος των σχετικών δαπανών (πέραν φυσικά της χρήσης του καυστήρα) είναι το είδος του καύσιμου και η παλαιότητα του εξοπλισμού. Τυχαίνει σε πολυκατοικίες -ιδιαίτερα παλιές- ο καυστήρας να είναι παλιός και ασυντήρητος και αν δουλεύει με πετρέλαιο (το σύνηθες) να “καίει” πάρα πολύ.

Μέχρι πρόσφατα το φυσικό αέριο κόστιζε φθηνότερα και είχε γίνει η προτιμητέα λύση θέρμανσης σε πολλές πολυκατοικίες, στις περιοχές φυσικά που υπάρχει δίκτυο. Εκτός από τη χαμηλότερη τιμή είναι και πιο αποδοτικό ως καύσιμο. Ρωτήστε τι καύσιμο χρησιμοποιεί ο καυστήρας και κάθε πότε συντηρείται.

Επιπλέον, η ύπαρξη αυτόνομης θέρμανσης είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το κόστος κοινοχρήστων. Εκτός της αυτονόητης ευελιξίας που παρέχει, η αυτόνομη θέρμανση είναι πιο οικονομική. Πληρώνετε “σχεδόν” όσο ανάβετε την θέρμανση. Το “σχεδόν” οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τμήμα του κόστους θέρμανσης πληρώνεται από όλους, όπως ορίζεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας (αν υπάρχει). Ακόμη και να μην ανάψετε καθόλου τα καλοριφέρ ένα μήνα, θα επωμιστείτε ένα μέρος τους κόστους, καθώς το θερμό νερό περνώντας μέσα από τις σωληνώσεις της πολυκατοικίας ζεσταίνει εν μέρει και όλα τα διαμερίσματα τα οποία διαπερνά, ακόμη και αν αυτά έχουν κλειστή τη θέρμανση.

Επομένως, αν ακούσετε για αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμα να χαρείτε γιατί θα έχετε ευελιξία και οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα έχετε μηδενικό κόστος θέρμανσης, αν επιλέξετε να μην τη χρησιμοποιήσετε καθόλου.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι και το ασανσέρ αποτελεί ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στα έξοδα της πολυκατοικίας. Πλέον ο νόμος επιβάλει τη συχνή συντήρησή της, κάτι το οποίο αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια χρήσης του, ωστόσο έχει και αυτό ένα κόστος (όχι δυσβάσταχτο όμως). Όσο πιο ψηλά βρίσκεται το διαμέρισμα, τόσο μεγαλύτερη η συνεισφορά του στο κόστος του ασανσέρ.

Ποιος πληρώνει τα κοινόχρηστα; Και τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν πληρώνει ή υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί κοινοχρήστων;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τακτικές δαπάνες (π.χ. καθαριότητα, λογαριασμοί ρεύματος και νερού, συντήρηση ασανσέρ κλπ. βαρύνουν τον ενοικιαστή ενώ οι έκτακτες δαπάνες και οι δαπάνες συντήρησης (π.χ. συντήρηση ή αλλαγή καυστήρα, βάψιμο των κοινόχρηστων χώρων κλπ.) βαρύνουν τον ιδιοκτήτη.

Αν τα πληρώνετε όλα εσείς ως ενοικιαστής (και τα ποσά που αναλογούν στον ιδιοκτήτη), δικαιούστε να τα αφαιρέσετε από το επόμενο ενοίκιο που θα πληρώσετε. Συνενοηθείτε σχετικά με τον σπιτονοικοκύρη σας.

Αν μπείτε σε νέο διαμέρισμα που νοικιάσατε και σας ζητηθεί να πληρώσετε και τα απλήρωτα κοινόχρηστα του προηγούμενοι ενοικιαστή, αρνηθείτε το καθώς σύμφωνα με το νόμο τα επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης.

Ο ιδιοκτήτης επίσης υποχρεούται να πληρώσει και για τα κοινόχρηστα τυχόν κενών διαμερισμάτων, εκτός αν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό σε Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας και αποτυπωθεί και στον Κανονισμό της πολυκατακοικίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version