Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ευκαιρίες για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας το 2022

Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ευκαιρίες για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας το 2022
Θεσσαλονίκη ISTOCK

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στη Θεσαλλονίκη. Σε ποιες περιοχές σημειώνονται οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια ανοδική τάση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας και της Αθήνας ακολουθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μεσιτικών γραφείων και αναλυτών της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης.

Τόσο στον δήμο Θεσσαλονίκης όσο και τους γειτονικούς δήμους, σημειώθηκαν διακυμάνσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων κατοικιών, ενώ σημαντικές ήταν και οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στις τιμές ενοικίασης των ακινήτων.

Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόμα επηρεαστεί σε σοβαρό βαθμό από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και από τα επακόλουθα του πολέμου όπως οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται αλλά και η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών με την ζήτηση για κατοικίες στην πόλη να είναι ακόμα υψηλή.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης παίζει ο συνδυασμός της υψηλής ζήτησης για κατοικίες με την έλλειψη προσφοράς ακινήτων λόγω παλαιότητας αρκετών ακινήτων της πόλης αλλά και της περιορισμένης οικοδομικής δραστηριότητας που σημειώνεται τον τελευταίου καιρό λόγω του υψηλού κόστους των οικοδομικών υλικών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγική θέση της πόλης τόσο εμπορικά όσο και τουριστικά την καθιστά πόλο έλξης στην περιοχή των Βαλκανίων τόσο για αγορά κατοικίας προς εκμετάλλευση όσο και για εξοχική κατοικία, παράγοντες οι οποίοι κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστική και υψηλή την ζήτηση ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των ακινήτων κατοικιών, ο δήμος Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση της τάξεως του 9,50% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς η μέση τιμή πώλησης άγγιξε τα 1.676 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τα 1.531 ευρώ της περσινής χρονιάς.

Οι περιφερειακοί δήμοι της Θεσσαλονίκης σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 7,90% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.259 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ πέρυσι βρισκόταν στα 1.167 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μικρότερη αύξηση υπήρξε στις τιμές των ακινήτων κατοικιών στο υπόλοιπο του νομού καθώς σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 1,20% με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να βρίσκονται στα 806 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πέρυσι το ίδιο τρίμηνο βρίσκονταν στα 797 ευρώ ανά τ.μ.

Στο πεδίο της ενοικίασης κατοικιών σημειώθηκαν επίσης διακυμάνσεις με εξαίρεση τον ίδιο τον δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία παραμένει σταθερός από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή ενοικίασης κατοικιών στο δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα 7,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όπως βρισκόταν και το πρώτο τρίμηνο του 2021 κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε μηδενική αύξηση.

Ωστόσο στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε αύξηση 2,70% με την μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 5,71 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 5,56 ευρώ που βρισκόταν στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Στο υπόλοιπο του νομού σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξεως του 9,30% με την μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 3,64 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 3,33 ευρώ ανά τ.μ., του πρώτου τριμήνου του 2021.

Οι περιοχές που σημείωσαν τις υψηλότερες τιμές πώλησης στην Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές Καλαμαριά, Πυλαία, το κέντρο, η Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Τούμπα, το Πανόραμα και η Χαριλάου με 2.169, 2.086, 1.894, 1.761, 1.750, 1.739 και 1.711 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.

Τις χαμηλότερες τιμές πώλησης σημείωσαν οι περιοχές Χαλκηδόνα, Καλλιθέα, Άγιος Αθανάσιος, Λαγκαδάς, Κουφάλια και η Μυγδονία με 625, 625, 714, 794, 800 και 833 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.

Τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης σημείωσαν οι περιοχές κέντρο, Πυλαία, Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, Άνω Πόλη, Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου, Βαρδάρης – Λαχανόκηποι με 8,0, 7,6, 7,4 7,2 7,2 και 7,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης σημείωσαν οι περιοχές Χορτιάτης, Ωραιόκαστρο, Μίκρα, Ελευθέριο – Κορδελιό, Πολίχνη, Συκιές με 4,0, 4,4, 4,5, 4,8, 5,0 και 5,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Χαρακτηριστικά στο δήμο Θεσσαλονίκης στην περιοχή Ροτόντα πωλείται διαμέρισμα 47 τ.μ., ισόγειο, ενός υπνοδωματίου στα 1.170 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του Λαγκαδά πωλείται διαμέρισμα 104 τ.μ., δύο υπνοδωματίων τρίτου ορόφου, στα 750 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Νέα Παραλία ενοικιάζεται διαμέρισμα 109 τ.μ., τετάρτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Γέφυρα στον Άγιο Αθανάσιο ενοικιάζεται διαμέρισμα 120 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, ημιώροφου στα 3 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα