Το σχέδιο της κυβέρνησης: Ποιοι θα προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς

AKINHTA (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
AKINHTA (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Μονομερώς θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς, ποια κριτήρια θα ισχύουν για τους οφειλέτες. Νόμος και για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση

Χωρίς οριστική συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τα ΕΑΣ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μονομερώς για να προστατευθούν οι πολίτες από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και για να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα προβλέπει, την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 - 200.000 ευρώ και για νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, θα υπάρχουν και συμπληρωματικά κριτήρια, που θα πρέπει να ισχύουν για να απολαμβάνει κάποιος δανειολήπτης την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όπως η περιουσιακή κατάστασή του.

Η παράταση προστασίας θα ισχύσει για ένα χρόνο και στη συνέχεια  τράπεζες και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν σε ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της ικανότητας του δανειολήπτη, να ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση το εισόδημά του και τις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας. Το νέο μόνιμο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα "κόκκινα" δάνεια στο θα βασίζεται στο αντίστοιχο πλαίσιο της Ιρλανδίας και θα εφαρμοστεί από το 2015.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα καθορίζονται οι ανάγκες διαβίωσης του δανειολήπτη και με βάση αυτές και το εισόδημά του, μια ελάχιστη δόση, την οποία θα πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν βήματα προόδου στη διαπραγμάτευση, δεν υπήρξε τελική συμφωνία με την τρόικα και η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να προχωρήσει μονομερώς στη σχετική νομοθεσία για τη διατήρησή του στο 13%. Αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν στην τρόικα τα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού.

SHARE:

24Media Network