Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα φουσκώνουν τις δαπάνες και το έλλειμμα το 2022 – Ο μεγάλος “πονοκέφαλος”

Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα φουσκώνουν τις δαπάνες και το έλλειμμα το 2022 – Ο μεγάλος “πονοκέφαλος”
Κόσμος στη λαική αγορά ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi

Η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή το επόμενο έτος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις επικείμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, καθώς θα πρέπει να "μαζευτούν" οι δαπάνες και να εισπραχθούν φόροι ώστε να "ψαλιδιστεί" το έλλειμμα κατά 10,5 δισ.

Με “νύχια και με δόντια” το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, με συνεχείς δηλώσεις προσπαθεί να βάλει “φρένο” σε προσδοκίες για νέο πακέτο μέτρων, αλλά και να συγκρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα αναβάλλοντας πληρωμές για το 2022. Ωστόσο οι αναμενόμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, κατά την επικείμενη ομιλία του στη Βουλή το Σάββατο, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ανακοινώσεις που μάλιστα εντάσσονται και σε ένα γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό με λογική “αντιπερισπασμού” ένεκα αστοχιών στο μέτωπο της πανδημίας, φέρνουν νέα βάρη στον προϋπολογισμό του 2022.

Ήδη για το επόμενο έτος οι στόχοι για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος, στην περιοχή του 1% ,είναι άκρως φιλόδοξοι. Άρα οι νέες ανακοινώσεις, (που κρίνονται αναγκαίες καθώς η «τέλεια καταιγίδα» λόγω των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα κτυπά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις), θα ανοίξουν την κρατική στρόφιγγα για το νέο έτος και θα βάλουν έτι περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθεια προκειμένου να επανέλθει η χώρα στον «ορθό δημοσιονομικό δρόμο».

Τα μέτρα και τα βάρη

Μετά και την αδυναμία χτες της Συνόδου Κορυφής να διαμορφώσει μια κοινή στάση έναντι της πρωτοφανούς κρίσης τιμών στην ενέργεια ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, (χωρίς μια Ευρωπαϊκή ομπρέλα πέρα από τις προτάσεις για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου), αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα με περισσότερες λεπτομέρειες ένα «εθνικό πακέτο» αντιμετώπισης της κρίσης, για το οποίο έχει ήδη κάνει λόγο. Ουσιαστικά με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει προαναγγείλει ενίσχυση και χρονική επέκταση του πακέτου των επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και νέα μέτρα στήριξης για την συμπίεση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή.

Βέβαια κάποια από αυτά τα κόστη για τα μέτρα θα τα «σηκώσει» το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου, μεταξύ άλλων, πηγαίνουν πόροι από τις δημοπρασίες ρύπων. Ωστόσο οι δράσεις για την προστασία των νοικοκυριών δε θα αφήσουν «ανέπαφο» και τον Προϋπολογισμό, που θα αντιμετωπίσει μια σημαντική δημοσιονομική ζημιά το 2022. Ήδη, βέβαια, έχει καταγραφεί μια σειρά δύο διαφορετικών σεναρίων στο φόντο και των αποφάσεων της ΕΕ για διατήρηση του καθεστώτος δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2022. Συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό του 2022:

-Προβλέπεται βασικό σενάριο με μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ ή στα 2,296 δισ. ευρώ το 2022 από 7,3% του ΑΕΠ το 2021 ή 12,3 δισ. ευρώ.

-Επίσης στα χαρτιά υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο όπου το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ ή κατά 935 εκατ. ευρώ το 2022, και διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,7% του ΑΕΠ ή πάνω από τα 2,8 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή για το επόμενο έτος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς θα πρέπει να «μαζευτούν» οι δαπάνες, αλλά και να εισπραχθούν φόροι, ώστε να κλείσει μια «ψαλίδα» σχεδόν 10,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στο μέτωπο των φόρων, όπου το οικονομικό επιτελείο ποντάρει το 2022 στην ανάπτυξη, για να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού βάζει νάρκες. Δηλαδή, καθώς μπορεί να φρενάρει την ανάκαμψη λόγω συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, θα έχει αποτύπωμα στο τελικό νούμερο του ΑΕΠ και άρα στο εύρος απόδοσης των φόρων.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και της πανδημίας, ώστε να έχουν έτοιμες τις όποιες προσαρμογές. Θεωρούν ωστόσο ότι με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της αύξησης των επενδύσεων κατά 21,9%,, δεν θα ανακοπεί η δυναμική της ανάπτυξης, όπως άλλωστε προβλέπουν και διεθνείς οργανισμοί Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη θα είναι στο 4,5% το 2022 από 6,9% φέτος, ενώ σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, ο ρυθμός μεγέθυνσης θα κατέβει μία μονάδα κάτω, στο 3,5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα