Ακρίβεια: “Θολός” οικονομικός ορίζοντας για 1 στα 2 νοικοκυριά το 2023

Ακρίβεια: “Θολός” οικονομικός ορίζοντας για 1 στα 2 νοικοκυριά το 2023
Σούπερ Μάρκετ Getty Images/iStockphoto

Αρνητικά αξιολογούνται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας από τις νεότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες.

Αρνητικές είναι οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2023 κυρίως λόγω των επιπτώσεων της ακρίβειας σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών που δημοσιοποιήθηκε χθες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, μετά την αντίστοιχη έρευνα του 2018 είναι η πρώτη φορά που η πλειονότητα των νοικοκυριών εκτιμά ότι το 2023 θα επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση.

Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι το 2023 θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση, έναντι μόλις 15,4% που εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και 29,3% που εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια.

Τα πολυμελή νοικοκυριά

Από τα επιμέρους στοιχεία, πιο απαισιόδοξο για τη μελλοντική οικονομική του κατάσταση δήλωσε το 64,2% των πολυμελών νοικοκυριών (με 5 άτομα και άνω), το 61,9% των νοικοκυριών με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, το 57,9% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 € και το 55,2% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 18.000 €.

Η απαισιοδοξία που εκδηλώνουν τα νοικοκυριά ως προς τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση φαίνεται ότι τροφοδοτείται κυρίως από την ακρίβεια, καθώς στο ερώτημα εάν η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά των ερωτώμενων σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για βασικές ανάγκες, το 56,7% απάντησε «πολύ», το 28,4% «λίγο», ενώ το 14,8% απάντησε αρνητικά.

Από τα επιμέρους στοιχεία, οι δυσμενείς επιπτώσεις της ακρίβειας στη διαβίωση των νοικοκυριών έχει επηρεάσει το 77,7% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 €, το 75,1% των νοικοκυριών με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και το 66,6% των πολυμελών νοικοκυριών (με 5 άτομα και άνω).

Σε σχέση με την κύρια πηγή εισοδήματος η αύξηση των τιμών έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση για το 58,5% των νοικοκυριών με κύρια πηγή τον μισθό, το 57,8% των νοικοκυριών με κύρια πηγή τη σύνταξη και το 36,7% των νοικοκυριών με κύρια πηγή τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ενέργεια

Οι αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους και ακολουθούν οι αυξήσεις στη βενζίνη (28,5%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (23,2%).

Τα μέτρα

Ως καταλληλότερο μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Το 41,5% των νοικοκυριών αγοράζει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού έναντι 52% που δεν το αξιοποιεί. Το 61,6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει ή μάλλον δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, έναντι 33% που δήλωσε ότι έχει ή μάλλον έχει συμβάλει

Ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας το 46,7% των νοικοκυριών αξιολόγησε το καλάθι του νοικοκυριού αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι 27,7% που το αξιολόγησε θετικά ή μάλλον θετικά και 19,7% που δήλωσε ότι το εν λόγω μέτρο δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

Τέλος, ιδιαιτέρως αρνητικά αξιολόγησαν τα νοικοκυριά κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας γενικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς πάνω από 7 στα 10 θεωρούν ότι δεν την αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, το 47,3% των νοικοκυριών τα αξιολόγησε ως ανεπαρκή, το 23,4% ως μάλλον ανεπαρκή, ενώ μόλις το 17,9% και το 7,9% αξιολόγησαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας ως μάλλον επαρκή και επαρκή αντίστοιχα.

Στις επιμέρους ομάδες ερωτηθέντων θετικότερα αξιολογούνται τα μέτρα από τις μεγαλύτερες ηλικίες (65 ετών και άνω) και από όσους έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000€. Από την άλλη μεριά, αρνητικά αξιολογούνται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας από τις νεότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες, από τους ανέργους, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από τα νοικοκυριά των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα